Απρογραμμάτιστη διμερής Χριστοδουλίδη-Φιντάν στο τέλος του δείπνου

Αποστολή REPORTER στη Γενεύη: Μικαέλλα Λοΐζου

Ολοκληρώθηκε γύρω στις 9:30 το βράδυ το δείπνο των πέντε αποστολών στην Γενεύη, το οποίο παρέθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ως πρώτο στάδιο της διευρυμένης συνάντησης. Το δείπνο είχε διάρκεια περίπου μίαμιση ώρα.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του δείπνου, στην αίθουσα παρέμειναν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μαζί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, οι οποίοι φαίνεται να είχαν απρογραμμάτιστη διμερή συζήτηση, η οποία διήρκησε γύρω στα 15 λεπτά. Ο Πρόεδρος και ο Τούρκος ΥΠΕΞ αποχώρησαν τελευταίοι από την αίθουσα, με περίπου δύο λεπά διαφορά.

Πάντως, ο Τατάρ, σε δηλώσεις που προέβη μετά το δείπνο, επέμεινε στις γνωστές του αναφορές περί συνεργασίας, χωρίς ωστόσο να κάνει λόγο για «δύο κράτη» ή «κυριαρχική ισότητα» αλλά και χωρίς να δίνει σαφή εικόνα σε ό,τι αφορά το δείπνο.

«Το δείπνο ήταν καλό. Η συζήτηση ήταν καλή. Το Κυπριακό είναι ένα παλιό ζήτημα. Ένας ΟΗΕ που μπορεί να λύσει τόσα προβλήματα στον κόσμο θα πρέπει να δει και το Κυπριακό θετικά. Τουλάχιστον την προσέγγιση και την συνεργασία και των δύο πλευρών. Η συνεργασία είναι αυτή στην οποία εστιάζουμε», ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ.

«Ας ξεχάσουμε το παρελθόν και ας κοιτάξουμε μπροστά», επανέλαβε. «Πώς μπορούμε να κοιτάξουμε μπροστά με εποικοδομητικό και αρμόζον τρόπο, πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε το μέλλον της χώρας μας, με όλες μας τις αξίες, με όλες μας τις προσπάθειές». «Η υποστήριξη της Τουρκίας είναι επίσης σημαντική για εμάς», πρόσθεσε.

Ο Τατάρ ανέφερε επίσης πως είπε στο ΓΓ του ΟΗΕ ότι υπάρχουν προβλήματα στην Κύπρο. «Πρέπει να κάνει περισσότερες προσπάθειες για να τα εξαλείψει. Το κύριο στοιχείο είναι οι Τ/κ να δουν το μέλλον τους, να έχουν ελπίδα, να πιστέψουν οι μελλοντικές γενιές περισσότερο στη χώρα τους».

«Η συνεργασία μας είναι απαραίτητη και στο βορρά και στο νότο. Και βλέπουμε ότι μπορεί να γίνει συνεργασία γιατί όχι; Αυτό είναι πάνω στο οποίο εργάζομαι. Αν θέλει ο Θεός και αύριο», συμπλήρωσε.

Σημείωσε ότι η συνεργασία είναι προϋπόθεση, αυτή είναι η αποστολή του. «Η αποστολή αυτής της συνάντησης είναι η ανάπτυξη μιας κουλτούρας συνεργασίας. Έτσι το είπαμε, ανάπτυξη κουλτούρας συνεργασίας. Ας ελπίσουμε ότι τα μηνύματά μας θα φτάσουν στον προορισμό τους», κατέληξε.

Ερωτηθείς εάν είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Τατάρ είπε ότι  «σε μια τέτοιά ατμόσφαιρα, συνέβη κι αυτό». Εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα εμβαθύνουμε σε περισσότερα θέματα αύριο».

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος συμμετείχε στο δείπνο μαζί με τον διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς, Μενέλαο Μενελάου και ο Ερσίν Τατάρ με τον Γκιουνές Ονάρ, τον οποίο ονομάζει ειδικό απεσταλμένο και όχι διαπραγματευτή.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συμμετείχεστο δείπνο μαζί με την Υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, μαζί με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι.

Από πλευράς Ηνωμένου Βασιλείου στο τραπέζι βρίσκονταν ο Υφυπουργός Ευρώπης Στίβεν Ντάουτι και ο Ύπατος Αρμοστής στην Κύπρο, Μάικλ Τέιθαμ. Εκ μέρους των ΗΕ στο δείπνο παρακάθισαν ο Αντόνιο Γκουτέρες με την Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο και τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ.

Στις 10:30 ξεκίνησε η ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία ολοκληρώθηκε περίπου μισή ώρα αργότερα.

Την υποστήριξή του εξέφρασε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του δείπνου, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Την ελπίδα ότι η άτυπη διευρυμένη συνάντηση για την Κύπρο στη Γενεύη θα ανοίξει τον δρόμο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, που θα οδηγήσουν σε μια συνολική διευθέτηση, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εξέφρασε από πλευράς της η Πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία Τζούλι Ντέιβις.

«Χαιρετίζω τις συζητήσεις που πραγματοποιούνται στη Γενεύη και ελπίζω ότι αυτή η προσπάθεια θα ανοίξει το δρόμο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσει σε μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα», έγραψε η κ. Ντέιβις στο Χ. 

Δειτε Επισης

Το ΕΛΑΜ καταγγέλλει το Ηνωμένο Βασίλειο για έκδοση βίζας στο ψευδοκράτος
Διμερείς συνεργασίες και η επικείμενη τριμερής με Ελλάδα στο επίκεντρο των συναντήσεων Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ
Μετά το Πάσχα εξελίξεις για διορισμό Προσωπικού Απεσταλμένου-Πρώτα συνάντηση διαπραγματευτών
Ο «προεκλογικός» των κατεχομένων, το ρίνγκ Τατάρ-Ερχιουμάν και τα τουρκογενή πλήγματα
Ο Οδυσσέας ως αναδυόμενη αντιπολιτευτική δύναμη απέναντι στις αδυναμίες του συστήματος
Κύπρος και Ελλάδα χρειάζονται στήριξη για την ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν βγαίνει δημόσια η ΕΕ»
«Πρωτόκολλο» για νέο νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία υπογράφηκε στην Άγκυρα
«Ατυχείς και διχαστικές» χαρακτήρισε τις δηλώσεις συμβούλου Ερντογάν για Ουστέλ ο Τατάρ
Εισηγείται η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ο Σερντάρ Ντενκτάς
Προηγείται ο Τατάρ του Έρχιουρμαν και σε δημοσκόπηση τουρκικής εταιρείας