Το «υπουργικό συμβούλιο» ενέκρινε μαντίλα σε σχολεία-Προκλήθηκαν αντιδράσεις στα κατεχόμενα

Το «υπουργικό συμβούλιο» στα κατεχόμενα ενέκρινε τροποποίηση σχολικών πειθαρχικών κανονισμών, ανοίγοντας τον δρόμο για να φορούν μαντίλα στο σχολείο κορίτσια κάτω των 18 ετών. Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από κόμματα και οργανώσεις.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφορίων η «Αβρούπα» γράφει ότι το «υπουργείο παιδείας» και το «υπουργικό συμβούλιο» αθόρυβα «τροποποίησαν τον πειθαρχικό κανονισμό», επιτρέποντας στα κορίτσια κάτω των 18 ετών να φορούν μαντίλες στο σχολείο».

Ο κανονισμός αναφέρει ότι τα καλύμματα κεφαλής πρέπει να είναι απλά και μονόχρωμα, ώστε να εναρμονίζονται με τις σχολικές στολές, χωρίς σύμβολα, σχέδια ή άλλα.

Έντονες αντιδράσεις έχουν εκδηλωθεί στα κατεχόμενα. Η Σέλμα Εϊλέμ, πρόεδρος της τ/κ συντεχνίας καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (KTOEÖS), επέκρινε την απόφαση που ελήφθη «σιωπηλά τη νύχτα» και αντίθετα με τις προβλεπόμενες «νομικές διαδικασίες». Συνέδεσε αυτή την κίνηση με ευρύτερες προσπάθειες προώθησης θρησκευτικού συντηρητισμού από το κόμμα AKP της Τουρκίας, αναφέροντας ότι στοχεύει στην ανάπτυξη «μιας θρησκευόμενης γενιάς» και τη «δημιουργία ενός κοινωνικού μοντέλου που δεν αμφισβητεί και υπακούει».

Η τ/κ συντεχνία δασκάλων (KTÖS) χαρακτήρισε τον «κανονισμό» απαράδεκτο και απείλησε με «νομικά» και συνδικαλιστικά μέτρα εάν η τροποποίηση δεν αποσυρθεί, λέγοντας ότι παραβιάζει την αρχή της κοσμικότητας και τα δικαιώματα των παιδιών.

Ο Τουφάν Έρχουρμαν, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), προειδοποίησε ότι η απόφαση θα δημιουργήσει κοινωνική σύγκρουση σχετικά με την κοσμική εκπαίδευση και επέκρινε την «κυβέρνηση» για την εφαρμογή τέτοιων κανονισμών χωρίς διαβούλευση.

Η δικηγόρος και ακτιβίστρια του Συνδέσμου Υποστήριξης της Γυναικείας Ζωής (KAYAD), Μινέ Ατλί, τόνισε ότι το μέλλον των παιδιών πρέπει να διαμορφώνεται με σεβασμό στην ελεύθερη βούλησή τους και χαρακτήρισε την κίνηση «πολιτική παρέμβαση στην πίστη».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις εκπαιδευτικές περιφέρειες στη Λάρνακα-Επιστολή στην ΥΠΑΝ
Τα έργα και το τιμητικό βραβείο στα Βραβεία Αρχιτεκτονικής, Αρχιτεκτονικής Εσωτερικού Χώρου και Ανάπτυξης Γης(pics)
Ανανέωση συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας στον τομέα της γεωργίας με έμφαση στην κλιματική κρίση
Το «υπουργικό συμβούλιο» ενέκρινε μαντίλα σε σχολεία-Προκλήθηκαν αντιδράσεις στα κατεχόμενα
Σε εξέλιξη η διασύνδεση Κύπρου με eIDAS για διασυνοριακές συναλλαγές εντός ΕΕ
Τέλος του Μάρτη θεμέλια για «κοινωνικές κατοικίες» στην κατεχόμενη Μόρφου
Ετήσια αύξηση 7,0% στις αφίξεις τουριστών τον Φεβρουάριο, 32.865 τουρίστες περισσότεροι το 1ο δίμηνο
Από την επαρχία Λεμεσού ξεκίνησε ο τέταρτος κύκλος περιφερειακών συσκέψεων του ΥΠΕΣ
Γίνεται υποχρεωτική η ενημέρωση των γονέων από βρεφοπαιδοκομικούς σταθμούς αν το παιδί τους δεν πάει σχολείο
Κρούσμα μηνιγγίτιδας εντοπίστηκε στη Λεμεσό-Νοσηλεύεται σε ιδιωτική κλινική η 16χρονη