Γίνεται υποχρεωτική η ενημέρωση των γονέων από βρεφοπαιδοκομικούς σταθμούς αν το παιδί τους δεν πάει σχολείο

Μετά το τραγικό περιστατικό με το θάνατο του εννέα μηνών βρέφους σε όχημα που ξεχάστηκε για ώρες, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας καθιστά μέσω τροποιητικού σχετικού διατάγματος, υποχρεωτική την ενημέρωση γονέων από βρεφοπαιδοκομικούς σταθμούς στις περιπτώσεις απουσίας παιδιών.

Σε ανακοίνωση το Υφυπουργείο Πρόνοιας, αναφέρει πως προχώρησε στην άμεση δρομολόγηση διαδικασιών , κατόπιν συνεννόησης με την ΟΕΒ και τον Σύνδεσμο Ιδιωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης Κύπρου (ΣΙΠΕΚ), προκειμένου να καταστεί υποχρεωτική για τους βρεφοπαιδοκομικούς σταθμούς η αυθημερόν επικοινωνία με τους γονείς ή τους κηδεμόνες σε περίπτωση απουσίας παιδιού, εφόσον δεν έχει προηγηθεί σχετική ενημέρωση.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «με επιστολή που απέστειλε στην ΟΕΒ και στον ΣΙΠΕΚ η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, κα Μαριλένα Ευαγγέλου, ενημέρωσε τους δύο φορείς για τις εν εξελίξει διεργασίες, υπογραμμίζοντας πως στόχος είναι η ενίσχυση των ασφαλιστικών δικλείδων που ενδέχεται να συμβάλουν στην αποτροπή τραγικών περιστατικών, όπως αυτό της Παρασκευής, 14 Μαρτίου 2025, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο βρέφους στη Λευκωσία».

Επιπρόσθετα, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας απηύθυνε έκκληση όπως τα μέλη του ΣΙΠΕΚ, μέχρι να ολοκληρωθεί η ρύθμιση που προβλέπει αλλαγή του σχετικού διατάγματος, εφαρμόσουν άμεσα το εν λόγω μέτρο.

ΟΕΒ και ΣΙΠΕΚ συμφώνησαν, εκφράζοντας την ετοιμότητά τους για άμεση εφαρμογή του μέτρου.

Στο παρόν στάδιο η εν λόγω πρακτική εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των σταθμών. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές συνθήκες και τον σύγχρονο τρόπο ζωής, καθώς και το γεγονός πως όταν συνομολογήθηκε η ισχύουσα νομοθεσία οι συνθήκες της εποχής ήταν διαφορετικές, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας σε συνεργασία με την ΟΕΒ και τοn ΣΙΠΕΚ κρίνουν επιτακτική αυτή την αλλαγή.

«Θεωρούμε ότι η ρύθμιση υποχρεωτικής επικοινωνίας θα συμβάλει στην πιο άμεση ενημέρωση και έγκαιρη αντίδραση σε περίπτωση ανάγκης, ενισχύοντας την ασφάλεια των παιδιών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Πάνω από διακόσια ξενικά είδη στις θάλασσες της Κύπρου-Ξεχωρίζουν λαγοκέφαλος και λεοντόψαρο
Σπουδάζουν αλλά δεν εργάζονται στον τομέα τους οι Κύπριοι-Τρίτοι σε υπερειδίκευση στην Ε.Ε.
Θερμότερο έτος που καταγράφηκε ποτέ το 2024-Ξεπέρασαν του 300 οι θάνατοι
Μεγάλη αύξηση τιμών σε κυπριακό καφέ και κατεψυγμένα μπέργκερ-Πτώση για ψάρια και όσπρια
Αυτά είναι τα 57 εξεταστικά για τις Παγκύπριες Εξετάσεις
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για τα φιλοδωρήματα-«Να αποδίδονται στους εργαζόμενους και όχι στους εργοδότες»
Λύσεις στο πρόβλημα της διαχείρισης αποβλήτων ζητά από την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές για το κρέας, τα τυριά και τα αυγά ενόψει του Πάσχα
Σε μισή ώρα τα δρομολόγια της Kapnos Airport Shuttle στο αεροδρόμιο Λάρνακας
Στο Υπουργικό την Τετάρτη το μοντέλο λειτουργίας του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου