Εγκαινιάστηκε στην Αθήνα η έκθεση «ELLES: Μυθολογικές Μορφές του Χθες, Δημιουργοί του Σήμερα»

Πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου τα εγκαίνια της Εικαστικής Έκθεσης του ΓΤΠ, με τίτλο «ELLES: Μυθολογικές Μορφές του Χθες, Δημιουργοί του Σήμερα», στην Αθήνα, τα οποία τέλεσε η Πρώτη Κυρία Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη.

«Η γυναίκα στην τέχνη δεν είναι θέμα αισθητικής. Είναι μια μορφή γεμάτη συμβολισμό, κοινωνικές, θρησκευτικές ακόμη και πολιτικές προεκτάσεις. Οι γυναίκες θεοποιήθηκαν, τιμήθηκαν και γιορτάστηκαν για τη δύναμη και την επιρροή τους, ενσαρκώνοντας ιδανικά και αξίες που παραμένουν διαχρονικά», σημείωσε η κ. Χριστοδουλίδη στον χαιρετισμό της και υπογράμμισε ότι όποιον ρόλο, από τους πολλαπλούς που κοινωνικά και βιολογικά τους δόθηκαν να διαδραματίσουν, οι γυναίκες της Κύπρου παραμένουν ο βασικός συνεκτικός ιστός της κυπριακής κοινωνίας.

Παράλληλα, έκανε αναφορά στις πολιτικές που υιοθετούνται τα τελευταία δύο χρόνια στην Κύπρο και οι οποίες, όπως είπε, «δίνουν ελπίδα έτσι ώστε οι γυναίκες να μπορούν να ισορροπούν καλύτερα την προσωπική και επαγγελματική τους ζωή». «Έγινε μια πολύ δυναμική αρχή και είμαι σίγουρη ότι στα χρόνια που έρχονται θα δούμε από την Κυβέρνηση πολύ περισσότερα. Ο θεσμός της οικογένειας πρέπει πάση θυσία να προστατευθεί. Κάθε μικρό βήμα, νέα πολιτική και μέτρο στήριξης, φέρνει την μεγάλη αλλαγή» είπε η κα Χριστοδουλίδη.

102641

Από την πλευρά της η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών Αλίκη Στυλιανού είπε ότι η Έκθεση «αντανακλά τη δέσμευση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών να τιμά την παράδοση και να γιορτάζει την καινοτομία, εξερευνώντας νέους τρόπους καταγραφής της ιστορικής μνήμης, για να προσφέρει κάθε φορά μια εμπνευσμένη εμπειρία στο κοινό». «Αυτή η Έκθεση είναι κάτι περισσότερο από μια στιγμή στον χρόνο και απόδειξη του τι μπορεί να επιτευχθεί όταν κανείς έχει θέληση και ταλέντο. Είναι μια υπενθύμιση ότι η μνήμη σε κάθε της μορφή έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο, πρώτα απ’ όλα να αλλάξει εμάς» είπε η κα Στυλιανού.

Στον πλούσιο πολιτιστικό θησαυρό της Κύπρου αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα Σταύρος Αυγουστίδης, επισημαίνοντας ότι «ευρισκόμενη στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και πολιτισμών, η Κύπρος κατάφερε να δημιουργήσει και να αναδείξει μια τεράστια και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά». Παράλληλα, εξήρε το υψηλό επίπεδο και την καλλιτεχνική προσέγγιση της εικαστικής έκθεσης και υπογράμμισε ότι «το Σπίτι της Κύπρου αποτελεί το Φάρο του κυπριακού πολιτισμού στην Ελλάδα».

Τέλος, η επιμελήτρια της έκθεσης κα Catherine Louis Nikita ανέφερε ότι «μέσα από την έκθεση αυτή, η Κύπρος επιβεβαιώνει όχι μόνο τον ιστορικό της ρόλο ως γέφυρα μεταξύ των πολιτισμών, αλλά προτείνει επίσης έναν ουσιαστικό προβληματισμό για την οικοδόμηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας, όπου το παρελθόν και το παρόν, η παράδοση και η καινοτομία, η Ανατολή και η Δύση συναντώνται και αλληλοτροφοδοτούνται».

102643

Σημειώνεται ότι στην Εικαστική Έκθεση «ELLES: Μυθολογικές Μορφές του Χθες, Δημιουργοί του Σήμερα», έξι καλλιτέχνες, εμπνεόμενοι από τις μορφές της αρχαιότητας, επανεξετάζουν μύθους και σύμβολα από την κυπριακή κληρονομιά, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, όπως η περφόρμανς, η φωτογραφία και το βίντεο.  Η έκθεση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, φωτογραφίες γλυπτών απεικονίσεων θεοτήτων και γυναικείων ειδωλίων που ανήκουν στο Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου. Παράλληλα, μέσα από μία διαφορετική ματιά, οι καλλιτέχνες μοιράζονται τις σκέψεις τους για την εξέλιξη της γυναικείας μορφής ανά τους αιώνες. Η έκθεση απεικονίζει, επίσης, τη δημιουργική χειραφέτηση των γυναικών και τον κεντρικό τους ρόλο στην πολιτιστική επιρροή της Ευρώπης ενώ παρέχει ένα πρίσμα από το οποίο μπορούμε να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της κυπριακής κοινωνίας.

Η Εικαστική  Έκθεση αποτελεί τη συνέχεια της Φωτογραφικής Έκθεσης του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών με τίτλο «ELLE: Η Γυναίκα στην Αρχαιότητα», η οποία παρουσιάστηκε στο  Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, στην Εθνική Βιβλιοθήκη Βιέννης και στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλών Τεχνών στη Μαδρίτη, ενώ από τις 14 Μαρτίου μέχρι τις 13 Απριλίου 2025 εκτίθεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη. Στη συγκεκριμένη έκθεση αναδεικνύεται η στυλιστική εξέλιξη της κυπριακής τέχνης μέσω  γυναικείων γλυπτών της συλλογής του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, τα οποία χρονολογούνται από τη Χαλκολιθική (4η χιλιετία π.Χ.) έως τη Ρωμαϊκή περίοδο (4ος αιώνας μ.Χ.).

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Κλίτσα Αντωνίου, Στέφανος Κουρατζής, Μελίτα Κούτα, Λία Λαπίθη, Αριάννα Οικονόμου και Έφη Σπύρου.

102653

102654

102655

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δύο τα περιστατικά δαγκώματος από οχιά-Νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση
Τελέστηκε τρισάγιο εις μνήμη Βάσου Λυσσαρίδη 4 χρόνια από τον θάνατό του
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού-Βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας
Ο Κύπριος ερευνητής πίσω από τα ίχνη ζωής σε εξωπλανήτη-Από την Έγκωμη στο Cambridge και η τεράστια ανακάλυψη
Κ. Κουμής: Σημαντική άνοδος σε αγροτουρισμό και αθλητικό τουρισμό
Στο νοσοκομείο άνδρας μετά από δάγκωμα φίνας-Το πρώτο που καταγράφηκε για το 2025 (pic)
Αντιδρά στο πρόστιμο για το αντλιοστάσιο ο ΕΟΑ Λευκωσίας-«Οι εργασίες ήταν επιτακτικές και νόμιμες»
Διαφωνία για περικοπή επιχορήγησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων εκφράζει ο ΣΕΜΗΟ
Αισιόδοξος για θετική κατάληξη σε συζητήσεις για ΑΤΑ ο Παναγιώτου-Οι εκτιμήσεις εργαζομένων και εργοδοτών
Μισθολογικές αυξήσεις και ωφελήματα διεκδικεί το Ωρομίσθιο Κυβερνητικό Προσωπικό