Με απόλυτη προσήλωση στους στόχους του μεταβαίνει στη Γενεύη ο ΠτΔ-«Θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα»

Θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι "σε πολύ λίγες ώρες μεταβαίνω στη Γενεύη, γνωρίζοντας πολύ καλά τους στόχους και τις επιδιώξεις μας".

Υπογράμμισε ότι παρά την στάση της άλλης πλευράς, η οποία περιορίζει τις προσδοκίες μας, εμείς θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα.

"Σε πολύ λίγες ώρες μεταβαίνω στη Γενεύη, γνωρίζοντας πολύ καλά τους στόχους και τις επιδιώξεις μας, με την προσδοκία ότι η άτυπη διευρυμένη συνάντηση θα σηματοδοτήσει τη συνέχεια της πρωτοβουλίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού" είπε ο Πρόεδρος στον επιμνημόσυνο λόγο του, στο 31ο Ετήσιο Μνημόσυνο του Θεόφιλου Γεωργιάδη που τέλεστηκε στην Αγλαντζιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υψηλοί στόχοι αλλά χαμηλές προσδοκίες στην αντίστροφη μέτρηση για τη Γενεύη

Η δημόσια ρητορική της άλλης πλευράς, σημείωσε, "αλλά και η μέχρι τώρα στάση που ακολουθεί περιορίζουν τις προσδοκίες μας. Παρόλα αυτά, εμείς θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επανέναρξη του διαλόγου που, ναι, θα οδηγεί στην απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας. Το οφείλουμε σε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για τούτο τον τόπο, το οφείλουμε στα παιδιά μας, το οφείλουμε στην πατρίδα μας".

Ζητούμενο, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, είναι η επίτευξη λύσης που θα τερματίσει οριστικά τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων και θα επιτρέψει στη χώρα μας να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο ενωμένο ευρωπαϊκό κράτος, που θα προσφέρει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους του τη δυνατότητα να ζουν και να δημιουργούν σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας.

"Αυτή την Κύπρο οφείλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας, αυτό είναι το χρέος μας έναντι του Θεόφιλου Γεωργιάδη και όλων των τιμημένων ηρώων μας, που έπεσαν όρθιοι για τη δική μας πατρίδα, τη δική μας ελευθερία, τη δική μας αξιοπρέπεια" πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος τόνισε ότι τριάντα ένα χρόνια μετά τη δολοφονία του Θεόφιλου Γεωργιάδη, "ανανεώνουμε την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε ακόμα πιο έντονα, τον αγώνα του για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας. Για μια χώρα ελεύθερη, χωρίς στρατούς κατοχής, χωρίς εγγυητές και χωρίς επεμβατικά δικαιώματα. Πάνω σε αυτήν ακριβώς την παρακαταθήκη είναι θεμελιωμένη και η προσπάθειά μας για επίλυση του Κυπριακού".

"Τριάντα ένα χρόνια πέρασαν, ήδη, από το βράδυ της 20ής Μαρτίου 1994, όταν πληρωμένος δολοφόνος έκοψε βίαια το νήμα της ζωής του Θεόφιλου, με εντολές εκείνων που τους ενοχλούσε η δράση του υπέρ των όπου γης ανθρώπων που μάχονται για να κατακτήσουν τα οικουμενικά δικαιώματα της αξιοπρεπούς διαβίωσης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας" είπε και πρόσθεσε ότι πέντε σφαίρες σκότωσαν τον Θεόφιλο εκείνη τη μοιραία Κυριακή, έξω από το σπίτι του, όπου τον περίμενε η σύζυγός του Ελένη και τα τρία ανήλικα τότε παιδιά τους, ο Χαράλαμπος, ο Χρίστος και ο Θοδωρής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαισιόδοξοι πρώην διαπραγματευτές για εξελίξεις στο Κυπριακό-Οι σκέψεις για την άτυπη διάσκεψη

Ο αγώνας του, είπε ο Πρόεδρος, δεν ήταν μόνο πολιτικός, ήταν και κοινωνικός και ήταν ο ίδιος το παράδειγμα των όσων πρέσβευε, και μέσα από τη διεθνιστική του δράση δίπλα στους Κούρδους αγωνιστές, τους Έλληνες του Πόντου, τους Αρμένιους, υπηρετούσε την ίδια στιγμή τον ύψιστο στόχο για απελευθέρωση και επανένωση της δικής μας πατρίδας.

"Αυτή ήταν η ρότα που όρισε για να φθάσει στη δική του Ιθάκη, μέσα από ένα ταξίδι περιπετειώδες, παρακινδυνευμένο και απρόβλεπτο, πάντα με οδηγό τη συνείδησή του, αυτήν που υπαγόρευε κάθε του σκέψη και κάθε του βήμα, όπως, εξάλλου, ορίζει το πρόσταγμα των Ελλήνων, που μας διδάσκει ότι «Τ' ανδρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δε λογιέται»" συνέχισε ο Πρόεδρος.

Σημείωσε ότι παρά τις προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που έκρυβε για τον ίδιο η δράση του, ο Θεόφιλος ποτέ δεν τα παράτησε και μέσα από την αρθρογραφία του, την παρουσία του σε συνέδρια και κινητοποιήσεις στην Κύπρο, την Ελλάδα και στο εξωτερικό, έγινε σύμβολο του αγώνα των πληθυσμών που είχαν υποστεί γενοκτονίες, βιαιότητες και καταπάτηση των δικαιωμάτων τους από την κατοχική Τουρκία.

Δραστηριοποιήθηκε, είπε, εντονότερα στις γραμμές του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος στην Αθήνα, και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Κυπριακής Επιτροπής Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν και πίστευε βαθιά και διακήρυττε ότι κάθε βοήθεια προς το κουρδικό αντάρτικο κίνημα αποτελούσε την ίδια στιγμή και συμβολή και στον αγώνα κατά του τουρκικού επεκτατισμού στην Κύπρο και αλλού.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ο Θεόφιλος Γεωργιάδης πρωτοστάτησε στη διοργάνωση του πρώτου διεθνούς συνεδρίου για το Κουρδικό, στις Βρυξέλλες και εκεί, λίγες μέρες πριν τη δολοφονία του, τον Μάρτιο του 1994, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μίλησε για τα εγκλήματα σε βάρος του κουρδικού λαού, αλλά και σε βάρος της Κύπρου, μίλησε για το δράμα των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής, το ξεκλήρισμα του λαού μας, την προσφυγιά, τους εγκλωβισμένους. Αυτή, τόνισε, ήταν η τελευταία πολιτική του πράξη προτού τον δολοφονήσουν.

"Η μνήμη ανακαλεί σήμερα τον Θεόφιλο Γεωργιάδη, όχι από επετειακή υποχρέωση, αλλά πρωτίστως από σεβασμό και ευγνωμοσύνη. Σεβασμό και ευγνωμοσύνη γιατί η θυσία του πηγάζει από το ανεξάντλητο κοίτασμα των αξιών που μας παρέδωσαν οι παλαιότερες γενιές και, ναι, που οφείλουμε να διαφυλάξουμε για τις επόμενες" κατέληξε ο Πρόεδρος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απευθύνθηκε στον κυπριακό λαό πριν τη Γενεύη ο Πρόεδρος-«Είμαστε έτοιμοι αλλά και προετοιμασμένοι»

Δειτε Επισης

Στη Γενεύη η κυπριακή αποστολή-«Πυξίδα μας η ελπίδα και η προοπτική μία επανενωμένης πατρίδας»
Γιώργος Περδίκης: Μέσα από τη Διάσκεψη στη Γενεύη να βρεθεί τρόπος να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία
Αναχώρησε για τη Γενεύη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυπριακή αποστολή (pics)
ΓΓ ΑΚΕΛ: Στο χέρι μας να μετατρέψουμε σε ευκαιρία λύσης τη συνάντηση στη Γενεύη
Α. Βαφεάδης: Ευκαιρία για εποικοδομητικό διάλογο η άτυπη στη Γενεύη
Δεν πάνε ούτε για να συνεχίζουν διαδικασία, ούτε για επανέναρξη των συνομιλιών οι Τούρκοι στη Γενεύη
Το μήνυμα Αβέρωφ σε ΠτΔ λίγο πριν τη Γενεύη-«Δείξε θάρρος και τόλμη και θα με βρεις στο πλάι σου»
Ξεκινά η συζήτηση για την άρση απαγόρευσης προσλήψεων στο Δημόσιο-Τι προνοεί το νομοσχέδιο
Με απόλυτη προσήλωση στους στόχους του μεταβαίνει στη Γενεύη ο ΠτΔ-«Θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα»
Απαισιόδοξοι πρώην διαπραγματευτές για εξελίξεις στο Κυπριακό-Οι σκέψεις για την άτυπη διάσκεψη