Στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι για την τραγωδία στο Νόβι Σαντ-Διαμαρτύρονται για τη διαφθορά

Κατά κύματα χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στο Βελιγράδι από το μεσημέρι σε μία ογκώδη εκδήλωση διαμαρτυρίας έπειτα από μήνες διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς με κινητήρια δύναμη τους σέρβους φοιτητές.

Πυκνό πλήθος πολλών δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων είχε συγκεντρωθεί νωρίς το απόγευμα κατά την επίσημη ώρα έναρξης της πορείας σε μήκος δύο χιλιομέτρων στο κέντρο του Βελιγραδίου. Οι διαδηλωτές καλύπτουν ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, από την εθνικιστική δεξιά μέχρι την άκρα αριστερά.

«Τρόμπα! Τρόμπα!» τραγουδούν όλοι μαζί, το σύνθημα του κινήματος που θέλει να δείξει ότι το κίνημα δεν εξασθενεί, αλλά διογκώνεται. Πολλοί φορούν ετικέτα με ένα ματωμένο χέρι - το σύμβολο που έχει υιοθετήσει το κίνημα διαμαρτυρίας που σημαίνει ότι η διαφθορά σκοτώνει.

Ομάδες μοτοσικλετιστών, βετεράνοι και φοιτητικές ομάδες ασφαλείας έχουν σχηματίσει κλοιό γύρω από την πορεία για να αποφευχθούν οι ταραχές, κυρίως μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου, όπου έχουν στρατοπεδεύσει εδώ και μέρες φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές.

Δεκάδες αγρότες στο τιμόνι των τρακτέρ τους έχουν καταφθάσει για να υποστηρίξουν τους Σέρβους φοιτητές. Άλλα τρακτέρ, που ανήκουν σε υποστηρικτές της κυβέρνησης, έχουν σταθμεύσει από χθες κοντά στο κτίριο της σερβικής προεδρίας.

«Στους δρόμους» χιλιάδες Σέρβοι

Από χθες το βράδυ, δεκάδες χιλιάδες άνθρωπο -31.000, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών - υποδέχθηκαν με πανηγυρισμούς τους διαδηλωτές που έφθασαν στο Βελιγράδι με τα πόδια, με ποδήλατα ή με τρακτέρ από ολόκληρη τη Σερβία για να συμμετάσχουν στη σημερινή πορεία.

Σε ανακοίνωση που κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα, οι φοιτητές καλούσαν σε διαδήλωση «με ηρεμία και υπευθυνότητα». «Στόχος του κινήματος δεν είναι η είσοδος στις έδρες των θεσμών, ούτε η επίθεση κατά όποιων δεν σκέφτονται σαν κι εμάς (...). Το κίνημα αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί κακόβουλα».

«Κατεβήκαμε στους δρόμους για να δηλώσουμε την δυσαρέσκειά μας έπειτα από χρόνια δικτατορίας, διαφθοράς. Και ελπίζω ότι η συγκέντρωση αυτή θα είναι, πρώτ' απ' όλα, ειρηνική και αξιοπρεπής», εξήγησε στο πλήθος ο 28χρονος φοιτητής Ογκνιεν Τζόρτζεβιτς.

Οι διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς ξεκίνησαν μετά το δυστύχημα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ την 1η Νοεμβρίου, όταν 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την κατάρρευση στεγάστρου που μόλις είχε κατασκευασθεί.

Τότε ξεχείλισε η οργή, καθώς οι διαδηλωτές είδαν στο δυστύχημα αυτό την απόδειξη μιας διαφθοράς που διαπερνά τους θεσμούς και τα δημόσια έργα στην Σερβία. Από εβδομάδα σε εβδομάδα, το κίνημα πήρε ιστορικές διαστάσεις, ως το σημαντικότερο κίνημα διαμαρτυρίας στην πρόσφατη ιστορία της Σερβίας.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Καρέ καρέ η στιγμή που όχημα πέφτει πάνω σε διαδηλωτές στο Βελιγράδι-Tραυματίστηκαν τρία άτομα

Δειτε Επισης

Φρίκη στη Βραζιλία-Δολοφόνησε 16χρονη έγκυο και της πήρε το μωρό
Επιστρέφουν οι αστροναύτες που είχαν εγκλωβιστεί για πάνω από 9 μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Τουλάχιστον 20 συλλήψεις για τη φονική φωτιά στα Σκόπια-«Όλοι άρχισαν να τρέχουν προς την έξοδο»
Προανήγγειλε επαφές με Πούτιν για την Ουκρανία Τράμπ-Θα συνομιλήσουν την Τρίτη
Βομβαρδίζει τον Λίβανο το Ισραήλ-Υποστηρίζει πως ανταποδίδει τα πυρά
Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες από έκρηξη στο διυλιστήριο του Ριαζάν της Ρωσίας
Στη δημοσιότητα η πρώτη φωτογραφία του Πάπα Φραγκίσκου μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο
Υπόθεση διαφθοράς ερευνούν οι Αρχές για την πυρκαγιά σε Β. Μακεδονία-Εγκαυματίες μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα
Αδιάκοπο σφυροκόπημα των ΗΠΑ στην Υεμένη-Ζητούν από τους Χούθι να υποχωρήσουν
Για τερματισμό κυρώσεων και προμήθεια μαχητικών συζήτησε τηλεφωνικά με τον Τραμπ ο Ερντογάν