Συνεννοήθηκε με Τ/κ αρχηγούς κομμάτων ο Τατάρ τρεις μέρες πριν τη Γενεύη

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με εκπροσώπους των τ/κ πολιτικών κομμάτων ενόψει της άτυπης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη. Αρχικά συζήτησε με εκπροσώπους των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη «βουλή» για περίπου 40 λεπτά, και στη συνέχεια συναντήθηκε με τους εκπροσώπους του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΚΔ) και του Κόμματος του Λαού (ΚΛ), τα οποία δεν εκπροσωπούνται πλέον στη «βουλή». 

Μετά τη συνάντηση, ο «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ, δήλωσε ότι θα μεταβούν στη Γενεύη με καλή πίστη, λέγοντας ότι «θα εξετάσουμε πώς μπορούμε να φέρουμε τις δύο κοινότητες πιο κοντά, τι μπορούμε να κάνουμε και σε ποια κοινά σημεία μπορούμε να συναντηθούμε». Πρόσθεσε ότι οι ενεργειακές ανάγκες των δύο κοινοτήτων θα μπορούσαν να καλυφθούν με χαμηλότερο κόστος μέσω συνεργασίας.

Ο ηγέτης του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΚ) και Αντιπρόεδρος της «κυβέρνησης», Φικρί Ατάογλου, εξέφρασε την υποστήριξη του στον Τ/κ ηγέτη, αποκλείοντας το ενδεχόμενο της επανέναρξης των συνομιλιών. 

Ο Ερχάν Αρίκλι, Πρόεδρος του Κόμματος Αναγέννησης (ΚΑ) και «υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών», δήλωσε ότι οι θέσεις των μερών για μια μόνιμη λύση είναι σαφείς, και ότι στη Γενεύη θα πρέπει να συζητηθούν θέματα συνεργασίας όπως το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια. Τόνισε ότι δεν αναμένουν κάποιο αποτέλεσμα για διαπραγματεύσεις, και υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας σε θέματα όπως η ηλεκτρική ενέργεια, το νερό και η κλιματική αλλαγή.

Ο Τουφάν Ερχιουρμάν, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), επανέλαβε ότι δεν πηγαίνουν στη Γενεύη με μεγάλες προσδοκίες, αλλά τόνισε ότι δεν θα ήταν σωστό να χαρακτηριστεί ασήμαντη μια συνάντηση στην οποία θα συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις.

Ο ηγέτης του ΚΛ, Κουντρέτ Οζερσάι δήλωσε ότι η συνάντηση της Γενεύης είναι ανεπίσημη και ότι οι επίσημες συνομιλίες μπορούν να ξεκινήσουν μόνο όταν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών. Υποστήριξε τη σημασία της συνεχιζόμενης συνεργασίας παράλληλα με τη διαδικασία συνολικής λύσης.

Ο Μεχμέτ Χαρμαντζί, ο οποίος εκπροσώπησε στη σημερινή συνάντηση το ΚΚΔ, τόνισε ότι οι Τουρκοκύπριοι χρειάζονται μια συμφωνία στη βάση της ομοσπονδίας και εξέφρασε την άποψη ότι η απομάκρυνση από αυτή τη βάση οδηγεί σε απομόνωση και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο ψευδοκράτος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη ο Χριστοδουλίδης-Προετοιμασία πριν την διευρυμένη
Σκληρή κριτική Ερχιουρμάν σε Τατάρ-«Πλήγμα στο κύρος του θεσμού του Τ/κ ηγέτη η θητεία του»
Με την νέα ηγεσία της ΕΔΕΚ συναντήθηκε ο Πρόεδρος ΔΗΠΑ
Προσωρινή μεταβίβαση του ελέγχου του «εναέριου χώρου» ψευδοκράτους στην Άγκυρα
Στην Κύπρο αντιπροσωπία της Επιτροπής Εξωτερικών της Ρουμανικής Γερουσίας
Ακατάπαυστη μουρμούρα Τατάρ από ΗΒ-Κατηγόρησε τον ΠτΔ για εκστρατεία απειλών, προέβαλε απαράδεκτα αιτήματα
Ελπίδα Κόμπου για ανακοινώσεις για ανθρωπιστική βοήθεια προς Γάζα μέσω Αμάλθεια-Πάνω από 1.000 τόνοι βοήθειας
Αδικημένος από τη Βρετανία νιώθει ο Τατάρ-Αναμένει βήματα για «άρση της απομόνωσης των Τ/κ»
Στο Πόρτο για την 32η Ετήσια Σύνοδο της ΚΣ ΟΑΣΕ αντιπροσωπεία της Βουλής
Τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή συζήτησε ο Χάρης Γεωργιάδης με αξιωματούχο της Κνεσσέτ