Απαντά στον Τραμπ με δασμούς άνω των 20 δισ. δολαρίων ο Καναδάς

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Καναδάς, που ανακοίνωσε δασμούς που ξεπερνούν τα 20 δισ. δολάρια σε αμερικανικά προϊόντα.

Η απόφαση του Καναδά έρχεται μετά την κήρυξη εμπορικού πολέμου με επιβολή δασμών 25% σε χάλυβα και αλουμίνιο από τη διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ η χώρα είναι ο μεγαλύτερος ξένος προμηθευτής των συγκεκριμένων υλών στις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Διακυβερνητικών Υποθέσεων του Καναδά, Ντόμινικ Λεμπλάν, ανέφερε ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί από αύριο.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη συνομιλήσει με την κυβέρνηση Τραμπ, με στόχο την άρση όλων των αμερικανικών δασμών, ενώ τα αντίμετρα θα διατηρηθούν για όσο χρειαστεί. Ο Λεμπλάν κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο και την κυβέρνησή του να σεβαστούν τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά, η οποία επαναδιαπραγματεύθηκε κατά την πρώτη διακυβέρνηση του Τραμπ και την οποία υπέγραψε ο ίδιος.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για να μετριάσει τις επιπτώσεις των αντίμετρων τους Καναδούς εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. «Καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για δύσκολες και αβέβαιες εποχές» ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν μέτρα για την υποστήριξη των ανθρώπων που επηρεάζονται, συμπεριλαμβανομένης της εξεύρεσης νέων αγορών για τα προϊόντα και της πρόσβασης σε χρηματοδότηση για να βοηθηθούν.

Επίθεση στον Ντόναλντ Τραμπ από την υπουργό Εξωτερικών

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών Μέλανι Τζολί κάλεσε τους Αμερικανούς να πουν στους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους ότι δεν θέλουν τη συνέχιση του εμπορικού πολέμου του Ντόναλντ Τραμπ στη βόρειο γείτονα χώρα. «Η μόνη σταθερά σε αυτόν τον αδικαιολόγητο εμπορικό πόλεμο φαίνεται να είναι οι συνομιλίες του προέδρου Τραμπ για την προσάρτηση της χώρας μας μέσω του οικονομικού καταναγκασμού», ανέφερε. «Χθες, αποκάλεσε τα σύνορά μας μια φανταστική γραμμή και επανέλαβε την ασεβή ρητορική του για την 51η πολιτεία. Λοιπόν, οι Καναδοί έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα υποχωρήσουμε και δεν θα ενδώσουμε σε αυτόν τον εξαναγκασμό».

«Προς τους Αμερικανούς φίλους μας, θέλω να θυμάστε το εξής: Ο Καναδάς είναι ο καλύτερος φίλος σας, ο καλύτερος γείτονας και ο καλύτερος σύμμαχος. Πολλοί από εμάς έχουν οικογένειες και στις δύο πλευρές των συνόρων. Ο Καναδάς είναι επίσης ο καλύτερος και μεγαλύτερος πελάτης της Αμερικής. Αγοράζουμε περισσότερα αμερικανικά προϊόντα από ό,τι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Κίνα και η Ιαπωνία μαζί. Μαζί, έχουμε περάσει γενιές και γενιές χτίζοντας μια σχέση μεταξύ των χωρών μας που ζηλεύει ο κόσμος. Δεν είναι ο Καναδάς που ανεβάζει το κόστος των τροφίμων σας ή της βενζίνης σας ή οποιασδήποτε κατασκευής σας. Δεν είναι ο Καναδάς που θέτει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας σας. Δεν είναι ο Καναδάς που ξεκινά τον πόλεμο. Οι δασμοί του Προέδρου Τραμπ εναντίον σας το προκαλούν αυτό και δεν υπάρχουν νικητές σε έναν εμπορικό πόλεμο», επισήμανε.

Πηγή: protothema.gr

Δειτε Επισης

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ανήλικος κατέληξε στο κενό από πύργο στη Λεμεσό-Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
Σε σταθερή κατάσταση ο Πάπας Φραγκίσκος-Συνεχίζει να λαμβάνει οξυγονοθεραπεία υψηλής ροής
ΒΙΝΤΕΟ: Σύμβουλος του Τραμπ εκνευρίστηκε με δημοσιογράφο-Ρώτησε γιατί αλλάζει συνεχώς γνώμη για δασμούς
Προειδοποιήσεις Τραμπ σε Πούτιν για «καταστροφικές» κυρώσεις εάν αποτύχουν οι συνομιλίες για εκεχειρία στην Ουκρανία
Ανακοίνωσε τη μείωση του ΦΠΑ στη τιμή του ρεύματος στο διάγγελμά του ο Πρόεδρος-Κατεβαίνει κατά 10%
Οικονομία, μεταναστευτικό και κοινωνική πολιτική προτάσσει στα επιτεύγματα του ο ΠτΔ-Ο απολογισμός δύο χρόνων
LIVE/Πρόεδρος: Σε δύο χρόνια αυτή η Κυβέρνηση έλυσε το μεταναστευτικό
Απελευθερώθηκαν 300 όμηροι στο Πακιστάν-Λήγει το τελεσίγραφο που έστειλαν οι ένοπλοι
Εφιαλτικές ώρες για δύο έφηβες στην Αυστρία – Τις βίαζαν, τις απειλούσαν και τις κακοποιούσαν
Έντονη αντίδραση από την μητέρα του Θανάση σε Εισαγγελέα-«Είναι κάποιες φορές που θέλω να τον λυπηθώ»