Ζητά πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Δαμασκού και Κούρδων ο Ερντογάν

Η συμφωνία μεταξύ της Δαμασκού και των Κούρδων της Συρίας SDF πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας τις πηγές που φέρουν την τουρκική Κυβέρνηση να είναι ικανοποιημένη με τις εξελίξεις στη Συρία, ωστόσο ανησυχεί για την εφαρμογή της.

Σε ομιλία του στην Άγκυρα ο Ερντογάν δήλωσε ότι «η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ της Δαμασκού και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) θα εξυπηρετήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Συρίας».

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία δίνει μεγάλη σημασία στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, στη διατήρηση της ενιαίας δομής της και στην ενίσχυση της ενότητας και της σταθερότητάς της. «Θεωρούμε κάθε προσπάθεια για την απαλλαγή της Συρίας από την τρομοκρατία ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε.

Πάντως πηγές τις οποίες επικαλούνται τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Άγκυρα θέλει πρώτα να παρακολουθήσει την εφαρμογή της συμφωνία και τονίζει την ανάγκη για προσοχή. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στο εάν ακολουθούνται οι οδηγίες της διοίκησης της Δαμασκού στις πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των Κούρδων της Συρίας και τώρα παραδίδονται στο συριακό κράτος βάσει της συμφωνίας. Επιπλέον, θα παρακολουθείται στενά εάν το SDF διαλύεται επίσημα ή συνεχίζει να λειτουργεί στην πράξη.

Mετά τη συμφωνία ο ηγέτης του κόμματος της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, Οζγκιούρ Οζέλ δήλωσε: «Παρακολουθούμε το θέμα με συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά τελικά αυτό που έχει σημασία είναι να σταματήσει η αιματοχυσία, να τερματιστούν οι συγκρούσεις και να διασφαλιστεί ότι η συμφωνία καλύπτει όλη τη Συρία». Ο Οζέλ, ωστόσο, αμφισβήτησε το είδος των εγγυήσεων που παρέχει αυτή η συμφωνία για τους Αλεβίτες.

Ο συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος DEM, Τουντζέρ Μπακιρχάν, δήλωσε ότι η συμφωνία ευθυγραμμίζεται με το κάλεσμα του έγκλειστου στις φυλακές Ιμραλί ηγέτη του PKK, Αμνπτουλάχ Οτσαλάν, στις 27 Φεβρουαρίου. «Αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί την οικοδόμηση μιας δημοκρατικής Συρίας», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εκτός λειτουργίας το αεροδρόμιο της Σαναά μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς-Οι Χούθι απειλούν με απάντηση
Περίπου 30 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης σε πανεπιστημιούπολη του Σιατλ
Ανακούφιση μετά το θρίλερ στη Γερμανία-Εξελέγη καγκελάριος ο Μερτς στη δεύτερη ψηφοφορία
Περισσότεροι από 200 Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου επέστρεψαν μετά από ανταλλαγή με Ρώσους
ΒΙΝΤΕΟ: Πυκνό σύννεφο σκόνης στο Ιράν ανάγκασε εκατομμύρια πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους
Ισραηλινή επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Σαναά στην Υεμένη-Προηγήθηκε εντολή εκκένωσης
Δεύτερη ψηφοφορία στη Γερμανία για την εκλογή Μερτς στην καγκελαρία
Απέτυχε να εκλεγεί Καγκελάριος ο Μερτς-Μεγάλη ήττα στην πρώτη ψηφοφορία της γερμανικής βουλής
Αλκατράζ, η θρυλική φυλακή που... λύγισε τον Καπόνε-Μπορεί όντως να την ξανανοίξει ο Τραμπ;
Η Χαμάς εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα δεν έχουν νόημα σε αυτό το στάδιο