Στις κάλπες σήμερα η Γροιλανδία-Πώς η απόφαση θα καθορίσει αν οδεύουν προς ανεξαρτησία από τη Δανία
16:26 - 11 Μαρτίου 2025

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι κάτοικοι της Γροιλανδίας σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, που πολλοί ψηφοφόροι θεωρούν ιστορική ευκαιρία για την ανεξαρτησία από τη Δανία.
Αποφασισμένος να βάλει χέρι στο αχανές νησί της Αρκτικής «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο» ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε μέχρι την τελευταία στιγμή να επηρεάσει τις εκλογές, προκαλώντας έκπληξη και αντιδράσεις στους 57.000 Γροιλανδούς.
«Μεταφέρει τη Γροιλανδία στο επίκεντρο των διεθνών σχέσεων, λες και όλοι εστιάζουν σε αυτήν. Υπ' αυτή την έννοια είναι κάτι καλό», δήλωσε ο Χανς Κάαιλ Ντάβιντσεν, κάτοικος της πρωτεύουσας Νουούκ, που απέχει λιγότερο από τη Νέα Υόρκη παρά από την Κοπεγχάγη. Ο ίδιος υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «όχι, δεν θέλουμε τον Τραμπ με τον τρόπο που χειρίζεται τις πολιτικές του, τη χώρα του και το πώς διαμορφώνει τα πάντα στις ΗΠΑ».
Διάσταση απόψεων των κομμάτων για το χρονοδιάγραμμα της ανεξαρτησίας της Γροιλανδίας
Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την ανάδειξη των 31 μελών του Inatsisartut, του κοινοβουλίου της Γροιλανδίας κυριάρχησαν τα θέματα της κοινωνικής πρόνοιας, της Παιδείας και των μελλοντικών σχέσεων με τη Δανία, που διατηρεί τον έλεγχο στην άμυνα, τη νομισματική και την εξωτερική πολιτική του νησιού.
Με τους κατοίκους της Γροιλανδίας -το 90% των οποίων είναι ιθαγενείς Ινουίτ - να δηλώνουν απηυδισμένοι από τη μεταχείρισή τους ως πολίτες β΄κατηγορίας από την πρώην αποικιοκρατική δύναμη, όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, αλλά διαφωνούν ως προς το χρονοδιάγραμμα.
Πηγή: iefimerida.gr
