Ανησυχεί η Τουρκία για τη συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, φοβούνται σύγκρουση

Τα τουρκικά ΜΜΕ στέκονται στην έκθεση που εκπονήθηκε από την Επιτροπή της Ισραηλινής Κυβέρνησης για τον στρατηγικό προγραμματισμό της επόμενης δεκαετίας, μα την αξιολόγηση να αναφέρει ότι “πρέπει να προετοιμαστεί για μια πιθανή σύγκρουση με την Τουρκία”.

Χαρακτηριστική είναι η δημοσίευση της εφημερίδας Aydınlık με τον τίτλο: “Ενεργοποίηση ‘σιδερένιων θόλων’ από την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση: Στρατηγική περικύκλωσης της Τουρκίας”, παρουσιάζονται δηλώσεις πρώην στρατιωτικών που αναλύουν τις τακτικές που χρησιμοποιούνται στην περιοχή, από τη Συρία έως το Αιγαίο, με επίκεντρο τα ισραηλινά πυραυλικά συστήματα. Ο απόστρατος Τούρκος συνταγματάρχης Ünal Atabay αναφέρεται στην ενεργοποίηση του συστήματος Iron Dome στην Κύπρο, καταγγέλλοντας το Ισραήλ για “έμμεση πολιορκία” εναντίον της Τουρκίας και την ενίσχυση της παρουσίας του στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, τονίζει τις προθέσεις του Ισραήλ να χρησιμοποιήσει την ουδέτερη ζώνη στη Συρία ως αφετηρία για την προστασία των εδαφών του, υποδεικνύοντας την πολιορκία ως μέρος της στρατηγικής του.

Η επιτροπή της Ισραηλινής Κυβέρνησης, η οποία σχηματίστηκε τον προηγούμενο Αύγουστο υπό την προεδρία του πρώην Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Jacob Nagel, αποτελείται από εκπροσώπους του Πρωθυπουργού, του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Άμυνας και άλλων σχετικών οργάνων.

Στην έκθεση αναδεικνύονται κυρίως τα εξής σημεία σχετικά με την Τουρκία:

Η επιδίωξη της Τουρκίας να ανακτήσει την επιρροή της από την Οθωμανική εποχή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των εντάσεων με το Ισραήλ και ενδεχομένως σε άμεση σύγκρουση. Υπάρχει κίνδυνος ομάδες από τη Συρία που συνασπίζονται με την Τουρκία να δημιουργήσουν μια νέα και ισχυρή απειλή κατά της ασφάλειας του Ισραήλ. Η απειλή που προέρχεται από τη Συρία θεωρείται μεγαλύτερη ακόμη και από αυτή του Ιράν.

Η έκθεση αντιμετωπίζεται ως ένα έγγραφο που περιέχει την αξιολόγηση των στρατηγικών απειλών και τον σχεδιασμό του Ισραήλ. Περαιτέρω, η έκθεση προτείνει την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων του Ισραήλ, την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών, καθώς και την κατασκευή ενός ενισχυμένου ασφαλιστικού φράγματος κατά μήκος της Κοιλάδας του Ιορδάνη. Τονίζεται επίσης η ανάγκη αύξησης του αμυντικού προϋπολογισμού.

Η τακτική και στρατηγική αντίληψη του Ισραήλ έχει προβληθεί πολλές φορές ως βλέποντας την Τουρκία ως στρατηγική απειλή. Το Ισραήλ έχει δημιουργήσει συμμαχίες με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία και υποστηρίζει οργανώσεις αντίθετες στην Τουρκία, όπως το PKK, ως απάντηση σε αυτή την απειλή.

Πηγή: newsauto.gr

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Κοιμήθηκε την ώρα της ομιλίας του Ερντογάν στην Αττάλεια ο Ερσίν Τατάρ
Παραμένει προκλητικός ο Ερντογάν-«Αύξησαν τις προσπάθειες για κυριαρχική ισότητα Τ/κ»
«Δύο ξεχωριστά κράτη» η «μόνη ρεαλιστική λύση» ισχυρίστηκε στο Φόρουμ Αττάλειας ο Τατάρ
Ν. Χριστοδουλίδης: Δεν φείδομαι προσπαθειών για διάρρηξη αδιεξόδου
Έντονη δυσαρέσκεια της ΕΕ για τις τουρκικές απειλές για GSI-«Θα προστατέψουμε τα δικαιώματά μας»
Νέα πυρά του ΑΚΕΛ προς την Κυβέρνηση για τις πράσινες φορολογίες-«Ζει σε άλλο σύμπαν»
Συνάντηση ΠτΔ με την Επίτροπο για τη Μεσόγειο-«Η Κύπρος διαδραματίζει κύριο ρόλο στην περιοχή»
Aντιπαράθεση στην τουρκική εθνοσυνέλευση για την Κύπρο-«Τα γεωτρύπανά μας εγκατέλειψαν το νησί»
Επίτροπος Σούιτσα: Η ΕΕ θα βοηθήσει τους εμπλεκόμενους να τον υλοποιήσουν τον GSI
Ενώπιον της ΚΣΣΕ έθεσε «βουλευτής» το θέμα των μεικτών γάμων