Στη Σαουδική Αραβία πριν τις συνομιλίες ο Ζελένσκι–«Έτοιμοι να προχωρήσουν οι Ουκρανοί» λένε οι ΗΠΑ

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύει σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για να συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, πριν από τις συνομιλίες μεταξύ Ουκρανών και Αμερικανών αξιωματούχων για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία σε μια ολοένα και πιο επισφαλή στιγμή για το Κίεβο.

Το Ριάντ έχει παίξει μεσολαβητικό ρόλο μετά την εισβολής της Ρωσίας το 2022, συμπεριλαμβανομένης της διαμεσολάβησης για την ανταλλαγή κρατουμένων και της φιλοξενίας συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών τον περασμένο μήνα.

Οι συνομιλίες της Τρίτης μεταξύ Αμερικανών και Ουκρανών αξιωματούχων – η πρώτη επίσημη συνάντηση μετά την καταστροφική συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο μεταξύ του Ζελένσκι και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ – αναμένεται να επικεντρωθούν σε μια διμερή συμφωνία για τα ορυκτά και στον τρόπο τερματισμού του πολέμου.

Υπό την τεράστια πίεση του Τραμπ, ο οποίος επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου με αστραπιαία ταχύτητα, ο Ζελένσκι έχει καταβάλει προσπάθειες να δείξει ότι βρίσκονται στην ίδια σελίδα, παρά την αποτυχία του να κερδίσει υποσχέσεις για αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας που το Κίεβο θεωρεί ζωτικής σημασίας για οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία.

Ο Ζελένσκι δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν θα παραστεί στις συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους και ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία θα περιλαμβάνει τον αρχηγό του επιτελείου του, τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας και έναν κορυφαίο στρατιωτικό αξιωματούχο της προεδρικής διοίκησης.

Σύμφωνα με το BBC που επικαλείται ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η κυβέρνηση Τραμπ πιστεύει ότι η ηγεσία της Ουκρανίας είναι «έτοιμη να προχωρήσει» στο αίτημα των ΗΠΑ για μια διαδικασία κατάπαυσης του πυρός με τη Ρωσία.

«Το γεγονός ότι έρχονται εδώ σε ανώτερο επίπεδο είναι μια καλή ένδειξη για εμάς ότι θέλουν να καθίσουν στο τραπέζι και είναι έτοιμοι να προχωρήσουν», δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του αργά το βράδυ της Κυριακής, ο Ζελένσκι δήλωσε: «Ελπίζουμε σε αποτελέσματα – τόσο για την προσέγγιση της ειρήνης όσο και για τη συνέχιση της υποστήριξης».

Πηγή: in.gr

Δειτε Επισης

Ξεκαθαρίζει το σκηνικό ο Ιωάννου για το κέντρο δεξιώσεων-Επί Αναστασιάδη η αδειοδότηση, επενέβη το ΥΠΕΣ το 2024
Αποκαλύψεις στο Δικαστήριο για τις επαφές αστυνομικού με Ανδρονίκου-Διαρροή καταχωρήσεων από έρευνες στις Κεντρικές
Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Χάρτης της Τουρκίας με τη Γαλάζια Πατρίδα που «κόβει» το Αιγαίο στη μέση
Δεύτερο θανατηφόρο μέσα σε λίγες ώρες... Νεκρός 69χρονος που παρασύρθηκε από μοτοσικλέτα
Με… γιγαντοαφίσες στο Ισραήλ συνεχίζει την επίθεσή του στον Πρόεδρο ο Αϊκούτ
Αλλάζουν τα κίνητρα για στέγη για προσέλκυση κατασκευαστικού τομέα-Διευρύνεται το πλαίσιο εφαρμογής
Εντοπίστηκε κράνος στο σημείο του θανατηφόρου στην Ορόκλινη-Διερευνάται κατά πόσο το έφερε το θύμα
Σηκώνει το γάντι και καταλογίζει σκοπιμότητες σε Μιχαηλίδη ο ΠτΔ-«Έχω πιο σοβαρά θέματα να ασχοληθώ»
Καταγγελίες στα κατεχόμενα για εμπλοκή Ερντογάν σε σκάνδαλο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Συγκλονίζουν οι εικόνες της τραγωδίας στην Κοζάνη-Έλληνες που ήρθαν από Ελβετία για Πάσχα οι δύο νεκροί