Στη Σαουδική Αραβία πριν τις συνομιλίες ο Ζελένσκι–«Έτοιμοι να προχωρήσουν οι Ουκρανοί» λένε οι ΗΠΑ

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύει σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για να συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, πριν από τις συνομιλίες μεταξύ Ουκρανών και Αμερικανών αξιωματούχων για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία σε μια ολοένα και πιο επισφαλή στιγμή για το Κίεβο.

Το Ριάντ έχει παίξει μεσολαβητικό ρόλο μετά την εισβολής της Ρωσίας το 2022, συμπεριλαμβανομένης της διαμεσολάβησης για την ανταλλαγή κρατουμένων και της φιλοξενίας συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών τον περασμένο μήνα.

Οι συνομιλίες της Τρίτης μεταξύ Αμερικανών και Ουκρανών αξιωματούχων – η πρώτη επίσημη συνάντηση μετά την καταστροφική συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο μεταξύ του Ζελένσκι και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ – αναμένεται να επικεντρωθούν σε μια διμερή συμφωνία για τα ορυκτά και στον τρόπο τερματισμού του πολέμου.

Υπό την τεράστια πίεση του Τραμπ, ο οποίος επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου με αστραπιαία ταχύτητα, ο Ζελένσκι έχει καταβάλει προσπάθειες να δείξει ότι βρίσκονται στην ίδια σελίδα, παρά την αποτυχία του να κερδίσει υποσχέσεις για αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας που το Κίεβο θεωρεί ζωτικής σημασίας για οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία.

Ο Ζελένσκι δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν θα παραστεί στις συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους και ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία θα περιλαμβάνει τον αρχηγό του επιτελείου του, τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας και έναν κορυφαίο στρατιωτικό αξιωματούχο της προεδρικής διοίκησης.

Σύμφωνα με το BBC που επικαλείται ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η κυβέρνηση Τραμπ πιστεύει ότι η ηγεσία της Ουκρανίας είναι «έτοιμη να προχωρήσει» στο αίτημα των ΗΠΑ για μια διαδικασία κατάπαυσης του πυρός με τη Ρωσία.

«Το γεγονός ότι έρχονται εδώ σε ανώτερο επίπεδο είναι μια καλή ένδειξη για εμάς ότι θέλουν να καθίσουν στο τραπέζι και είναι έτοιμοι να προχωρήσουν», δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του αργά το βράδυ της Κυριακής, ο Ζελένσκι δήλωσε: «Ελπίζουμε σε αποτελέσματα – τόσο για την προσέγγιση της ειρήνης όσο και για τη συνέχιση της υποστήριξης».

Πηγή: in.gr

Δειτε Επισης

Πυραυλικές επιθέσεις στο Κασμίρ από την Ινδία-Το Πακιστάν απειλεί με απάντηση
Αποκάλυψη Reuters: Με προφορική εντολή του Χέγκσεθ είχαν παγώσει οι αποστολές όπλων στην Ουκρανία
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Μερτς-Η απώλεια στήριξης από Τραμπ και η άνοδος του AfD
Το ξέκοψε ο Κάρνεϊ στον Τραμπ-«Ο Καναδάς δεν πωλείται»
Εκτός λειτουργίας το αεροδρόμιο της Σαναά μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς-Οι Χούθι απειλούν με απάντηση
Περίπου 30 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης σε πανεπιστημιούπολη του Σιατλ
Ανακούφιση μετά το θρίλερ στη Γερμανία-Εξελέγη καγκελάριος ο Μερτς στη δεύτερη ψηφοφορία
Περισσότεροι από 200 Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου επέστρεψαν μετά από ανταλλαγή με Ρώσους
ΒΙΝΤΕΟ: Πυκνό σύννεφο σκόνης στο Ιράν ανάγκασε εκατομμύρια πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους
Ισραηλινή επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Σαναά στην Υεμένη-Προηγήθηκε εντολή εκκένωσης