Στελέχη του ELN στη Κολομβία προειδοποιούν εναντίον «απόλυτου πολέμου»

Δυο στελέχη της οργάνωσης ανταρτών ELN στον νομό Κατατούμπο (βορειοανατολική Κολομβία) τόνισαν πως θα απωθηθεί αντεπίθεση των ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή τους.

Τα στελέχη του ELN διαμήνυσαν πως τα χρόνια της «απόλυτης ειρήνης» που υποσχόταν η κυβέρνηση εγείρεται μεγεθυνόμενος κίνδυνος να μετατραπούν σε χρόνια «απόλυτου πολέμου».

Σε σπάνια συνέντευξή τους, που παραχώρησαν σε κρησφύγετο σε ορεινή περιοχή κοντά στα σύνορα της Κολομβίας με τη Βενεζουέλα, τα δυο ηγετικά στελέχη των ανταρτών, ο «Ρικάρδο» και η «Σιλβάνα Γκερέρο» (σ.σ. πρόκειται για ψευδώνυμα) είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι αντάρτες δεν θα διστάσουν να πολεμήσουν τους 10.000 στρατιωτικούς που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.

Η πρόσφατη κλιμάκωση της βίας πιστοποιεί την αποτυχία της προσπάθειας του σοσιαλδημοκράτη προέδρου Γουστάβο Πέτρο να αφοπλιστούν και να διαλυθούν όλες οι ένοπλες παρατάξεις, ώστε η Κολομβία να γυρίσει τη σελίδα της εμφύλιας ένοπλης σύρραξης που διαρκεί πάνω από μισό αιώνα κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους. Είχε βαφτίσει το εγχείρημα «απόλυτη ειρήνη».

«Σε τελευταία ανάλυση, πρόκειται για απόλυτο πόλεμο», αντέτεινε ειρωνικά ο διοικητής Ρικάρδο, προειδοποιώντας πως «αν εξακολουθήσουν να φθάνουν κι άλλοι στρατιώτες στην περιοχή, είναι σίγουρο ότι η σύγκρουση θα συνεχιστεί, καθώς θα αμυνθούμε και θα αμυνθούμε ως δύναμη εξεγερμένων».

«Η πολιτική του Πέτρο για την ειρήνη ήταν αποτυχία», πλειοδότησε η διοικήτρια Σιλβάνα.

Μέσα «στους μερικούς μήνες που απομένουν» στην κυβέρνησή του, ο πρόεδρος παίζει σαν «τελευταίο χαρτί» τη διαδικασία αφοπλισμού και διάλυσης περίπου εκατό μαχητών του 33ου Μετώπου των πρώην FARC, που δρα στην περιοχή και στο οποίο ο ELN κήρυξε πόλεμο.

«Κάτι πρέπει να δείξει», έκρινε η διοικητήτρια.

Αλλά «ίσως σε λίγο καιρό δούμε αντεπίθεση άλλης διάστασης», διεμήνυσε η Σιλβάνα Γκερέρο.

Οι επιθέσεις του ELN στη Κολομβία

Ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), που ιδρύθηκε το 1964, οργάνωση εμπνεόμενη από τη δράση του επαναστάτη Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα (1928-1967), την επανάσταση στην Κούβα και τη θεολογία της απελευθέρωσης, εκτιμάται πως έχει σήμερα 5.800 μαχητές κι είναι παρών σε διάφορες περιοχές της κολομβιανής επικράτειας.

Από τα μέσα Ιανουαρίου, εξαπέλυσε σειρά εφόδων στον νομό Κατατούμπο εναντίον διαφωνούντων των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC).

Τα βίαια επεισόδια ανάγκασαν σχεδόν 56.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 76 ανθρώπους, σύμφωνα με αριθμούς της κολομβιανής κυβέρνησης.

Πρόκειται για την πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε το «Βορειοανατολικό Μέτωπο Πολέμου» του ELN σε μέσο ενημέρωσης αφότου ξέσπασαν εχθροπραξίες στην περιοχή, βυθίζοντας την Κολομβία στην πιο σοβαρή κρίση της τελευταίας δεκαετίας.

Πηγή: iefimerida.gr

Δειτε Επισης

«Ο χαρακτηρισμός τουρκολυβικού μνημονίου ως παράνομου δεν είναι αποδεκτός»
Πυροβολισμοί έξω από νυχτερινό μαγαζί στο Σικάγο-Τουλάχιστον τρεις νεκροί και 16 τραυματίες
ΒΙΝΤΕΟ: Τρόμος σε πτήση στην Ιαπωνία-Boeing έκανε βίαιη κάθοδο 25.000 ποδών, επιβάτες έχασαν τις αισθήσεις τους
Οι λόγοι που η εκεχειρία στη Γάζα απέχει πολύ παρά τις εξαγγελίες Τραμπ-Η στρατηγική του Νετανιάχου
ΒΙΝΤΕΟ: Επτά αγνοούμενοι έπειτα από μπαράζ εκρήξεων σε αποθήκη πυροτεχνημάτων στην Καλιφόρνια
Politico: Κατατέθηκε η πρόταση μομφής κατά της Φον ντερ Λάιεν
Η Αίγυπτος ζητά παρέμβαση της Ουάσινγκτον στον Χαφτάρ, για να μην υπογράψει το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο
Τι συζήτησαν Πούτιν-Μακρόν στην πρώτη επικοινωνία τους μετά από τρία χρόνια
Σήμα κινδύνου από Κίεβο-H Βόρεια Κορέα ενισχύει τη Ρωσία με 30.000 στρατιώτες κατά της Ουκρανίας
Απάτη €700 εκατ. μέσω Πειραιά αποκάλυψε η επιχείρηση «CALYPSO»