Επανέφερε πρόταση για συνομιλίες στην Τουρκία για το Ουκρανικό ο Φιντάν

Ο Τούρκος Υπουργός των Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, θα επαναφέρει την πρόταση της Άγκυρας για τη φιλοξενία ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας στην αυριανή συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στο Λονδίνο, δήλωσε σήμερα τουρκική διπλωματική πηγή.

Η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ φιλοξένησε τις αρχικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, βοηθώντας προς την κατεύθυνση της επίτευξης μιας συμφωνίας, για την ασφαλή μεταφορά των ουκρανικών εξαγωγών με σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι οι οποιασδήποτε συμφωνίες ειρήνευσης θα πρέπει να περιλαμβάνουν τη συμμετοχή και των δύο πλευρών, τόσο της Ρωσίας, όσο και της Ουκρανίας.

Η Τουρκία έχει επανειλημμένα  καλέσει, για την επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία από το 2024, ενώ από την άλλη μεριά, έχει καλωσορίσει την πρωτοβουλία των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου, η οποία έχει εκτροχιαστεί από τη χθεσινή δημόσια διαφωνία μεταξύ των Προέδρων της Ουκρανίας και των ΗΠΑ.

Κατά την αυριανή συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στη βρετανική πρωτεύουσα, ο Χακάν Φιντάν θα ενημερώσει τους ηγέτες της Ευρώπης για τις τουρκικές προσπάθειες εξεύρεσης μιας «δίκαιης και διαρκούς ειρήνης» στον πόλεμο της Ουκρανίας, σύμφωνα με την ίδια διπλωματική πηγή, προσθέτοντας ότι θα επιβεβαιώσει τη δέσμευση της Άγκυρας στην εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πάλεψα με τα ρεύματα και έφτασα με δυσκολία, λέει ο αστυνομικός που έσωσε μητέρα και κόρη που παρασύρθηκαν με φουσκωτό στην Εύβοια
Το Κίεβο καταγγέλλει ότι η Ρωσία εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη αεροπορική επίθεση του τριετούς πολέμου
Ώρες αγωνίας για τον 46χρονο Γιώργο Χριστοφή που απουσιάζει από την οικία του
Ευκαιρία για Άγκυρα και Ουάσιγκτον να κλείσουν το μέτωπο των F-35 με «νέα αρχή» λέει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία
Αγωνία για κωπηλάτη που αγνοείται στη θάλασσα στην Κρήτη–Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας
«Θερμική βόμβα» σαρώνει την Ευρώπη- Ρεκόρ θερμοκρασίας στην Αγγλία
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Επαρχία Πάφου
ΒΙΝΤΕΟ: Θυελλώδεις άνεμοι σήκωσαν στον αέρα τροχόσπιτο στη Σαντορίνη
Συνελήφθησαν 24 παράνομοι μετανάστες μετά από επιχείρηση της Αστυνομίας
Με αυτοθυσία αστυνομικός έσωσε μητέρα και παιδί που παρασύρθηκαν από τους ανέμους πάνω σε στρώμα θαλάσσης