Συνάντησε τον «σύνδεσμο μεικτών γάμων» η Μιχαηλίδου-Προειδοποιεί με δικαστικές διαδικασίες

Την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου Λιβανίου επισκέφτηκε πρόσφατα αντιπροσωπεία του "συνδέσμου των παιδιών μεικτών γάμων", σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδέσμου.

Κληθείσα από το ΚΥΠΕ να επιβεβαιώσει τη συνάντηση, η Επίτροπος είπε ότι το θέμα ήταν ήδη γνωστό στην ίδια και δεν αφορά μόνο περιπτώσεις παιδιών από γάμους Τουρκοκυπρίων με Τούρκους εποίκους, αλλά είναι ευρύτερο, καθώς υπάρχουν και περιπτώσεις παιδιών με τον ένα γονέα παράτυπο μετανάστη ή αγνώστου πατρός.

Όσον αφορά τα παιδιά από γάμους Τουρκοκυπρίων με Τούρκους, τα οποία έχουν γεννηθεί μετά την εισβολή, η Επίτροπος είπε ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι είναι βασική αρχή ότι κανένα παιδί δεν πρέπει να είναι ανιθαγενές. «Τα παιδιά αυτά δεν μπορούν να βγουν από τη χώρα, δεν μπορούν να σπουδάσουν στο εξωτερικό, είναι εγκλωβισμένα», είπε.

Όπως είπε στο ΚΥΠΕ, τη Μέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού, η ίδια επισκέφτηκε τον Υπουργό Εσωτερικών μαζί με ένα κορίτσι σχεδόν 18 χρονών που γεννήθηκε στην Κύπρο και μέχρι σήμερα δεν της έχει δοθεί ακόμη υπηκοότητα και, προς έκπληξη και του ίδιου του Υπουργού, η περίπτωσή της, ακόμα εξετάζεται. Σημείωσε, δε, ότι το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα δύο μεγαλύτερα, ενήλικα πια, αδέρφια της εν λόγω κοπέλας.

Διευκρίνισε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, βασιζόμενο σε κάποιες εξαιρέσεις, έχει ρυθμίσει κάποιες περιπτώσεις. Ωστόσο, σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δει σοβαρά το θέμα, καθώς θυματοποιούνται τα παιδιά. «Είναι υπόχρεοι να απαντήσουν», είπε, σημειώνοντας ότι το γραφείο της έχει κάνει πολλές παρεμβάσεις για το θέμα, με επιστολές, με επίσημη θέση και παρεμβάσεις, ακόμη και ενώπιον της Βουλής.

Σημείωσε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το γραφείο της να προχωρήσει κάποιες περιπτώσεις και δικαστικώς.

Σε ανακοίνωσή του, ο "σύνδεσμος των παιδιών μεικτών γάμων" αναφέρει ότι κατά τη συνάντηση ενημέρωσαν την Επίτροπο για τη «θυματοποίηση» που επιβάλλεται από την Κυπριακή Δημοκρατία «κατά παράβαση του νόμου» με τη μη παραχώρηση υπηκοότητας και ζήτησαν να τερματιστεί το πρόβλημα και να αποκατασταθούν "τα συνταγματικά δικαιώματα των παιδιών".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

17α IN Business Awards: Lifetime Achievement Award στους Σώτο, Σάββα, Αλέξανδρο και Άρη Ιακωβίδη
17α IN Business Awards: Βραβείο Editor’s Choice στον Invest Cyprus
17α IN Business Awards: Στην Πετρολίνα το βραβείο στην κατηγορία «Επιχείρηση»
17α IN Business Awards: Στον Δημήτρη Ζορπά το βραβείο Μάνατζερ (εις μνήμην Άντη Χατζηκωστή)
17α IN Business Awards: Στην Exness το βραβείο εταιρικής βιωσιμότητας και υπευθυνότητας(ESG-ΕΚΕ)
17α IN Business Awards: Στην Zemco Group το βραβείο στην κατηγορία «Ανάπτυξη γης-Κατασκευές»
17α IN Business Awards: Βραβείο στην XM-Best workplace/ εργοδότης προτίμησης
17α IN Business Awards: Στην Thanos Hotels & Resorts το βραβείο στην κατηγορία «Τουρισμός/Ψυχαγωγία/Εστίαση»
17α IN Business Awards: Kύπριος επιχειρηματίας/επαγγελματίας που διαπρέπει στο εξωτερικό ο Ανδρέας Σιάμισιης
17α IN Business Awards: Βραβείο στον Θωμά Καζάκο για την συνολική προσφορά του στον τομέα της ναυτιλίας