Δεν πέφτει στην παγίδα Τατάρ η Κυβέρνηση-Απορρίπτει τα περί παροχής νερού από τον παράνομο αγωγό

Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να αποδεχθεί την πρόταση του Ερσίν Τατάρ, για λήψη νερού από τα κατεχόμενα, που τροφοδοτούνται μέσω Τουρκίας, καθότι πρόκειται για παράνομο αγωγό και ως εκ τούτου η πρόταση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Αυτή θα είναι και η απάντηση προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο οποίος γνωρίζει πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει τον παράνομο αγωγό από την Τουρκία, που τροφοδοτεί με νερό τα κατεχόμενα.

Μάλιστα, πηγές από το Προεδρικό ξεκαθαρίζουν ότι μια τέτοια πρόταση δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή σε καμία περίπτωση.

Ο Ερσίν Τατάρ, είχε αναφέρει σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», με την ευκαιρία των 10 χρόνων από την μεταφορά του νερού από το Άναμουρ της Μερσίνας στην κατεχόμενη Κύπρου μέσω υποθαλάσσιου αγωγού, ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη του υπέβαλε αυτή την πρόταση.

«Πρόσφατα συναντηθήκαμε με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη. Είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της νότιας Κύπρου είναι το νερό. Κι εμείς προτείναμε στην ε/κ πλευρά, με την έγκριση του αξιότιμου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, να χρησιμοποιήσει το τουρκικό νερό ως νερό ειρήνης. Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία με τρόπο που θα ωφελήσει και τους δύο λαούς σε θέματα όπως η αξιολόγηση των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου και του νερού. Μπορούμε να πραγματοποιήσουμε κοινά έργα», δήλωσε συγκεκριμένα.

Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ, «η τδβκ, που λαμβάνει 75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό ετησίως, συνδέθηκε με την πατρίδα με ομφάλιο λώρο. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και όλους όσοι συνέβαλαν, ιδιαίτερα όσους υπερασπίζονταν πάντα τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Η «Σαμπάχ» γράφει ότι 263 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού έχουν μεταφερθεί από την Τουρκία στα κατεχόμενα μέχρι σήμερα.

Μέσω του αγωγού μήκους 80 χιλιομέτρων, που τοποθετήθηκε στη Μεσόγειο και λειτουργεί από το 2015, υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς νερού 75 εκ. κ.μ. ετησίως, καλύπτοντας τόσο τις ανάγκες σε άρδευση όσο και ύδρευση.

Οι πεδιάδες Μόρφου και της Μεσαορίας έχουν επίσης νερό για άρδευση από τον Αύγουστο του 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Με συνθήματα υπέρ της ομοσπονδίας υποδέχθηκαν την Ντι Κάρλο Τ/κ ακτιβιστές
Κατέθεσε συγκεκριμένες εισηγήσεις στη Ντι Κάρλο ο ΠτΔ-«Έτοιμος ακόμη και αύριο να συναντηθεί με Τατάρ»
Πρότεινε διευρυμένη στις 17 ή 18 Μαρτίου η Ντι Κάρλο, επανέλαβε τα τρία Α ο Τατάρ
«Είχαμε εξαιρετική συζήτηση»-Όσα συζήτησε με Τατάρ η Ντι Κάρλο
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου με την Ρόζμαρι Ντι Κάρλο στο Προεδρικό Μέγαρο
Βλέπει ξεχωριστά τους διαπραγματευτές η Ντι Κάρλο, θα παραθέσει ιδιωτικό δείπνο
Λεπτομερή συζήτηση με τον Τατάρ είχε η Ρόζμαρι Ντι Κάρλο
Απεβίωσε ο Ασίλ Ναδίρ-Δημιούργησε κολοσσό εταιριών στο Λονδίνο σφετεριζόμενος ε/κ περιουσίες
Το δύσκολο έργο της Ντι Κάρλο, η αδιαλλαξία Τατάρ και οι απαντήσεις στην Άγκυρα
«Ως ελληνισμός οφείλουμε να μην τρέφουμε ψευδαισθήσεις ότι με την Τουρκία μπορεί να λειτουργήσει ο κατευνασμός»