Θαλάσσια ρύπανση και γαλάζια οικονομία στο επίκεντρο της συνάντησης Καδή με το Κέντρο «ΑΚΤΗ»

Ερευνητικά έργα που αφορούν την αλιεία, τη ναυτιλία και τη θαλάσσια ρύπανση, καθώς και η ανάγκη για συνεργασία των μεσογειακών χωρών στους τομείς αυτούς, θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν στη συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Αλιείας και Ωκεανών, Κώστα Καδή, την ερχόμενη Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η επικεφαλής του Κέντρου ΑΚΤΗ, Ξένια Λοϊζίδου.

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί στο πλαίσιο συναντήσεων που θα πραγματοποιήσει ο κ. Καδής στην Κύπρο στις 13 και 14 Φεβρουαρίου. Όπως ανακοίνωσε το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, ο Επίτροπος στις 13 Φεβρουαρίου θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους του Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Συμβουλευτικής Isotech και του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, καθώς και με ασκούμενους από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια που συμμετέχουν σε πρόγραμμα άσκησης που συντονίζει το Κέντρο ΑΚΤΗ.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, η Πολιτικός Μηχανικός και Ακτομηχανικός Ξένια Λοϊζίδου, εξήγησε ότι στη συνάντηση με τον κ. Καδή θα ενημερώσουν τον Επίτροπο για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, τα οποία αφορούν στον περιορισμό της θαλάσσιας ρύπανσης, στην ανάπτυξη εφαρμογών για διαχείριση λιμένων μέσω νέων τεχνολογιών, καθώς και στην ανάπτυξη εργαλείων πολιτικής για τα λιμάνια της Μεσογείου.

Ενδεικτικά, η κ. Λοϊζίδου ανέφερε ότι το Κέντρο ΑΚΤΗ έχει αναλάβει το πρώτο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο που αφορά στην ανάπτυξη ρομποτικών εφαρμογών για ανάγκες της ναυτιλίας, όπως είναι η μετακίνηση απορριμμάτων με μεγάλο όγκο, κυρίως από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά λιμάνια, όπου σήμερα η προσπάθεια απομάκρυνσης τέτοιων απορριμμάτων συχνά μπορεί να επιφέρει ζημιές με μεγάλο κόστος, ή ακόμα και τραυματισμό δυτών, όπως εξήγησε η ίδια.

Αναφέρθηκε, ακόμα, σε έργο που έχει αναλάβει το Κέντρο ΑΚΤΗ, στο πλαίσιο της βράβευσής του από το Πριγκιπάτο του Μονακό, με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα του Πρίγκηπα Αλβέρτου του Μονακό. Όπως είπε η κ. Λοϊζίδου, αυτή είναι η πρώτη φορά που μία κυπριακή ερευνητική ομάδα λαμβάνει το συγκεκριμένο βραβείο. Εξήγησε ότι κατόπιν της βράβευσης, το Κέντρο ΑΚΤΗ έχει αναλάβει δημιουργία για εργαλεία πολιτικής για λιμάνια της Μεσογείου.

Εξάλλου, η κ. Λοϊζίδου υπογράμμισε ότι το Κέντρο ΑΚΤΗ θεωρεί πολύ σημαντικό να προωθηθεί η δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας μεταξύ όλων των Μεσογειακών χωρών για τα θέματα της γαλάζιας οικονομίας και της προστασίας των θαλασσών, σημειώνοντας ότι αυτό είναι κάτι που θα θέσει και στη συνάντηση με τον κ. Καδή.

Επιπρόσθετα, στη συνάντηση θα ενημερώσουν τον κ. Καδή και για το πρόγραμμα που τρέχει το Κέντρο ΑΚΤΗ για αξιολόγηση της χρήσης βιοπλαστικών διχτυών από ψαράδες, μετά από ένα χρόνο εφαρμογής του. Εξάλλου, ένα άλλο ζήτημα που άπτεται της αλιείας, όπως είπε η κ. Λοϊζίδου, είναι η διαχείριση των διχτυών που δεν είναι πλέον σε χρήση, αλλά και η γενικότερη διαχείριση απορριμμάτων, αναφέροντας ενδεικτικά ότι οι ψαράδες στη Βαλτική θάλασσα επιδοτούνται για να μην πετούν τα σκουπίδια που τυχαίνει να ψαρεύουν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συζήτησε προτάσεις με στόχο το αποτέλεσμα στη Γενεύη ο Πρόεδρος με την Ντι Κάρλο
Σωρεία παραπόνων για φάρμακα στο Παρατηρητήριο ΟΣΑΚ τον Ιανουάριο
Η ιστορίας μιας δασκάλας και πως πέρασε τα τελευταία 18 χρόνια πάνω σε τροχοκάθισμα
Ανατροπή από Εφετείο στην υπόθεση απόδρασης του Σουηδού-Ελεύθεροι υπό όρους ο αστυνομικός και η δικηγόρος
Μετά τη λήψη αποτελεσμάτων επιστημονικών εξετάσεων τα αίτια θανάτου 62χρονου
Σάρκα και οστά η απόφαση της Κυβέρνησης για επαναλειτουργία του Δασικού Κολεγίου
ΒΙΝΤΕΟ: Με σημαίες, λείψανα αγίων και εικόνες στους δρόμους κάτοικοι για λιτανεία κατά των σεισμών
Άρχισε η απομάκρυνση επικίνδυνων χημικών αποβλήτων από το Astrasol-«Έπρεπε να γίνει προ πολλού»
Κατέθεσε συγκεκριμένες εισηγήσεις στη Ντι Κάρλο ο ΠτΔ-«Έτοιμος ακόμη και αύριο να συναντηθεί με Τατάρ»
Πρότεινε διευρυμένη στις 17 ή 18 Μαρτίου η Ντι Κάρλο, επανέλαβε τα τρία Α ο Τατάρ