Διαφωνίες για την ανανέωση των δικαστικών αποφάσεων για οφειλές-«Από 800 λίρες το ποσό φθάνει στις €30.000»
15:03 - 09 Φεβρουαρίου 2025
![cats](/images/WwZ8R7YfGJsN3cDaBpxzVW-I-e4=/846131/width-750/2025/02/07/cats_ICmOjq3.jpg)
Τέλος σε έναν μεγάλο βραχνά που αφορά οφειλέτες έπειτα από δικαστικές αποφάσεις επιχειρεί να βάλει η Επιτροπή Νομικών της Βουλής, έπειτα από σχετική πρόταση Νόμου που κατατέθηκε από τον βουλευτή του ΔΗΣΥ, Νίκο Γεωργίου. Οι εκ δικαστικής απόφασης οφειλέτες, με βάση την ισχύουσα Νομοθεσία, παραμένουν δέσμιοι για χρόνια έναντι των πιστωτών, καθώς δεν λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα εκτέλεσης της απόφασης που αφορά τις οφειλές, με αποτέλεσμα, λόγω των τόκων, το χρέος να αυξάνεται.
Επί της ουσίας, η πρόταση Νόμου αφορά τη μη ανανέωση για δεύτερη φορά δικαστικών αποφάσεων, οι οποίες παραμένουν ανοικτές επί σειρά ετών. Όπως ανέφερε ο βουλευτής Νίκος Γεωργίου, «υπάρχουν αποφάσεις Δικαστηρίων εδώ και δεκαετίες που παραμένουν σε ισχύ, με υποθέσεις που σήμερα μπορεί να φτάνουν τα 30 χρόνια. Οι αποφάσεις των δικαστηρίων τότε όριζαν ποινές ύψους 800 ή 1.300 λιρών Κύπρου, ωστόσο σήμερα αυτό το χρέος μπορεί να έχει εκτοξευθεί μέχρι και τις 30.000 ευρώ».
Επιπλέον, όπως επεσήμανε ο κ. Γεωργίου, μέχρι σήμερα οι πιστωτές είτε δεν λάμβαναν μέτρα εκτέλεσης είτε αυτά ήταν αναποτελεσματικά, με αποτέλεσμα το χρέος των οφειλετών να αυξάνεται υπέρμετρα. Παράλληλα, παρατηρείται το φαινόμενο κάποιες εταιρείες να ενοχλούν πολίτες, αναφέροντας ότι το αρχικό τους χρέος από 800 λίρες έχει φτάσει στις 30.000 ευρώ, απαιτώντας την άμεση αποπληρωμή του, αλλιώς θα κινηθούν νομικές διαδικασίες εναντίον τους.
Ο κ. Γεωργίου έθιξε επίσης το ζήτημα της γρήγορης απόδοσης Δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι τα μέτρα εκτέλεσης της απόφασης θα πρέπει να λαμβάνονται σε εύλογο χρονικό διάστημα. Όπως ανέφερε, «οι πιστωτές, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα ούτε σωματεία, είναι τράπεζες».
Παράλληλα, ξεκαθαρίζεται ότι η εν λόγω πρόταση Νόμου δεν αφορά υποθέσεις στις οποίες οι πιστωτές έχουν καταχωρίσει ΜΕΜΟ σε περιουσίες, καθώς και υποθέσεις με υποθήκες ή διατάγματα μηνιαίων δόσεων, εφόσον αυτά τηρούνται. Αντιθέτως, αφορά εκείνες τις υποθέσεις που παραμένουν ανοικτές και ανεφάρμοστες. Όπως επισημάνθηκε ενώπιον της Επιτροπής Νομικών, η προτεινόμενη ρύθμιση αφορά εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, υποθέσεις, στις οποίες η αρχική απαίτηση έχει δεκαπλασιαστεί.
Από την πλευρά του, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, δια της εκπροσώπου του, ανέφερε ότι επιθυμία του Υπουργείου είναι να διατηρηθεί η ισορροπία. Όπως επισημάνθηκε, αυτή προσφέρεται μέσω της διακριτικής εξουσίας του Δικαστηρίου, το οποίο αποφασίζει αν θα ανανεώσει μια απόφαση μετά τα δώδεκα χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα που τίθενται ενώπιον του, καθώς και τη συμπεριφορά του οφειλέτη στο μεσοδιάστημα. Τονίστηκε, επίσης, ότι μόνο ο Δικαστής είναι αρμόδιος να αποφασίσει αν έχουν ληφθεί ικανοποιητικά μέτρα εκτέλεσης.
Επιπλέον, όπως σημείωσε η εκπρόσωπος του Υπουργείου, αν η πρόταση Νόμου τεθεί σε ισχύ, ενδέχεται ο οφειλέτης να σπαταλά χρόνο, αποφεύγοντας την αποπληρωμή του χρέους. Για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο Δικαιοσύνης διαφωνεί με την πρόταση, ενώ την ίδια θέση υποστηρίζουν τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και το Υπουργείο Εσωτερικών.
Στη συζήτηση συμμετείχε και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, με τον εκπρόσωπό του να σημειώνει, πως «θα πρέπει να δούμε πού βάζουμε την κόκκινη γραμμή στο δικαίωμα κάποιου πιστωτή να ανανεώνει μια δικαστική απόφαση». Εξήγησε ότι η πρώτη απόφαση έχει ισχύ δώδεκα χρόνια και στη συνέχεια ανανεώνεται, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρο όριο στο πόσα χρόνια μπορεί να γίνεται αυτό.
Από την πλευρά της, η Σοφία Ιωάννου, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τραπεζών, εξέφρασε την άποψη ότι η συγκεκριμένη πρόταση παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα. Όπως ανέφερε, «στερεί το συνταγματικό δικαίωμα του πιστωτή να προσφύγει στο Δικαστήριο και παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών, καθώς παρεμβαίνει η νομοθετική εξουσία στη σφαίρα της δικαστικής».
Στον αντίποδα, με την πρόταση συμφώνησε η εκπρόσωπος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών, η οποία τόνισε, ότι «δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός να σταματήσει την αύξηση του οφειλόμενου ποσού. Αυτό αυξάνεται συνεχώς, και στο τέλος της ημέρας την πληρώνουν οι δανειολήπτες, οι πρωτοφειλέτες και οι εγγυητές».
Πάντως, εκφράστηκε η άποψη από πλευράς βουλευτών ότι θα πρέπει να μπει όριο στα χρόνια ανανέωσης των αποφάσεων, με τη συζήτηση του θέματος ενώπιον της Επιτροπής Νομικών να συνεχίζεται και στις επόμενες συνεδρίες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
![Altamira22](https://reporter.com.cy/media/documents/Altamira22.png)