Τρίτη και φαρμακερή προσπάθεια για εκσυγχρονισμό του Νόμου για τη βία στα γήπεδα ή θα... τριτώσει το κακό;

Μπορεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης να πρόλαβε και να κατέθεσε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου το ένα από τα δύο Νομοσχέδια για τη βία στα γήπεδα, που δίνει εξουσία στην Αστυνομία να αποφασίζει απαγόρευση μετακίνησης οπαδών, αλλά και διενέργεια αλκοτέστ και ναρκοτέστ, όταν και εφόσον κρίνει ότι χρειάζεται σε οποιονδήποτε οπαδό πριν εισέλθει στο γήπεδο, ωστόσο προκλήθηκαν ήδη οι πρώτες αντιδράσεις, πριν το Νομοσχέδιο οδηγηθεί στη Βουλή για συζήτηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Για ζέσταμα πριν την σέντρα τα... πολυδιαφημιζόμενα Νομοσχέδια για τη βία στα γήπεδα-Υπάρχει όμως πολύ παιχνίδι

Οι πρώτες αντιδράσεις, προκύπτουν από τους ίδιους τους αστυνομικούς, οι οποίοι εκτιμούν ότι η διενέργεια αλκοτέστ ή ναρκοτέστ είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστούν στα γήπεδα, λόγω του χρόνου που χρειάζονται τα μέλη της Αστυνομίας, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να πρέπει να διενεργήσουν επααναληπτικούς ελέγχους, γεγονός που θα δημιουργεί καθυστερήσεις και θα απασχολεί μέλη της Δύναμης, που θα έχουν την ευθύνη της εποπτείας του εν δυνάμει παρανομούντα. Παράλληλα, εκτιμούν πως θα πρέπει να αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των μελών της Αστυνομίας που βρίσκονται στα γήπεδα για τους αγώνες, αφού σε περίπτωση που κάποιος εντοπιστεί θετικός σε αλκοτέστ ή ναρκοτέστ, θα πρέπει να μεταφερθεί με αστυνομική συνοδεία σε σταθμό, για να κατηγορηθεί. Ως εκ τούτου, σε περίπτωση που εντοπιστούν πέντε, έξι άτομα, θα πρέπει να απασχοληθούν περίπου είκοσι αστυνομικοί με τα συγκεκριμένα πρόσωπα.

Πέραν όμως των πιο πάνω, θεωρείται δεδομένο πως στόχος του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι οι οργανωμένοι που δημιουργούν επεισόδια, συνεπώς εύλογα προκύπτει το ερώτημα, με ποιο τρόπο η Αστυνομία θα μπορεί να διενεργεί ναρκοτέστ ή αλκοτέστ σε οπαδούς που φτάνουν μαζικά στο γήπεδο, χωρίς να προκαλέσουν ένταση. Και αυτό διότι, πολλές φορές, η Αστυνομία έλαβε απόφαση να απομακρυνθεί από διάφορα σημεία, ώστε να μην «προκαλέσει», με το πιο ενδεικτικό παράδειγμα τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στο Νίκος Σολωμονίδης.

Πολλές από τις συγκεκριμένες ανησυχίες των αστυνομικών, δεν διατυπώνονται για πρώτη φορά, αλλά τέθηκαν και στο παρελθόν, όταν ξεδιπλώθηκε για πρώτη φορά το πλάνο της Κυβέρνησης, για τις αλλαγές που θέλει να προωθήσει, με στόχο την πάταξη της βίας στα γήπεδα.

Παρόμοιες αντιδράσεις δεν αποκλείεται να προκληθούν και από τη Βουλή που θα συζητήσει το Νομοσχέδιο, αφού ναι μεν θέλουν να προβούν σε αλλαγές ώστε να μειωθούν τα φαινόμενα βίας στα γήπεδα, όμως αυτό που ζητούν είναι τα μέτρα που θα ληφθούν να μπορούν να εφαρμοστούν στον μέγιστο βαθμό.

Ως εκ τούτου, όταν οι ίδιοι οι αστυνομικοί που θα κληθούν να τα εφαρμόσουν εκφράζουν τις ανησυχίες και τις αμφιβολίες τους για κάποιες από τις πρόνοιες του Νομοσχεδίου, τότε είναι ορατό το ενδεχόμενο να εκφραστούν ενστάσεις και από τους βουλευτές, ενώ ακόμη πιο ορατό είναι το ενδεχόμενο στο τέλος να ψηφιστεί μια νομοθεσία, η οποία όμως δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη. Κάτι το οποίο στην ουσία έγινε και με την κάρτα φιλάθλου, η οποία ναι μεν ήταν προς την ορθή κατεύθυνση, ωστόσο δεν εφαρμόστηκε και δεν μπορούσε να εφαρμοστεί στην πράξη από όλους τους εμπλεκόμενους.

Εξάλλου, από την προηγούμενη κατάθεση των Νομοσχεδίων ενώπιον της Βουλής, οι βουλευτές εξέφρασαν πολλές με έντονες διαφωνίες επί κάποιων προνοιών, με αποτέλεσμα τα Νομοσχέδια να συζητηθούν σε μια συνεδρία και στη συνέχεια να επιστραφούν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, για να τεθούν εκ νέου σε διαβούλευση.

Τα περί απαγόρευσης μετακίνησης οπαδών

Από την άλλη, στο επίκεντρο του Νομοσχεδίου βρίσκεται το θέμα της απαγόρευσης μετακίνησης οπαδών, που θα αποφασίζεται από την Αστυνομία και όχι από την ΚΟΠ.

Αν και από τη μια δημιουργείται ζήτημα σε σχέση με το αυτοδιοίκητο της Ομοσπονδίας, από την άλλη θα έλεγε κανείς πως επί της ουσίας δεν διαφοροποιείται οτιδήποτε. Και αυτό διότι, τα τελευταία χρόνια, η Αστυνομία ζητά απαγόρευση μετακίνησης οπαδών, στην βάση πληροφοριών που κατέχει και την αξιολόγηση κινδύνου, με την ΚΟΠ σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις να εγκρίνει, νοουμένου πως ζητήθηκε εγκαίρως.

Σε καμία περίπτωση δεν συνέβη το αντίθετο, δηλαδή η Ομοσπονδία να απορρίψει το αίτημα της Αστυνομίας, ωστόσο σε διάφορα παιχνίδια καταγράφηκαν επεισόδια, παρά το γεγονός πως δεν είχαν αξιολογηθεί ως υψηλού κινδύνου. Επίσης, αποτελεί πλέον παραδεκτό γεγονός, πως σε αρκετές περιπτώσεις, σημειώθηκαν επεισόδια εκτός γηπέδου, ακόμη και όταν το παιχνίδι διεξαγόταν με τους οπαδούς της μίας ομάδας.

Εξάλλου, η ίδια η Αστυνομία παραδέχθηκε πρόσφατα, πως πλέον δεν σημειώνονται επεισόδια μεταξύ οπαδών, αλλά οπαδών μεταξύ της Αστυνομίας, η οποία έχει αποκλειστική ευθύνη για το τι συμβαίνει εκτός γηπέδου.

Αγνοείται το Νομοσχέδιο για τους συνδέσμους φιλάθλων

Την ίδια ώρα αγνοείται το δεύτερο Νομοσχέδιο, που αφορά τους συνδέσμους φιλάθλων, τους οποίους η Κυβέρνηση θέλει να εντάξει κάτω από τη σκέπη εταιρειών και σωματείων, ώστε να υπάρχει εποπτεία τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο θα τεθεί εκ νέου σε δημόσια διαβούλευση, αφού προέκυψαν όπως είπε κάποια συνταγματικά θέματα. Ωστόσο, τα δύο Νομοσχέδια είχαν παρουσιαστεί ως πακέτο, με στόχο να εκσυγχρονιστεί ολιστικά η Νομοθεσία για τη βία στα γήπεδα και να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο που διέπει το Νόμο.

Παρόλα αυτά, θα έλεγε κάποιος ότι το Υπουργείο λειτούργησε εν μέσω πίεσης που του ασκείται από τα συνεχόμενα περιστατικά βίας στα γήπεδα και επέλεξε να προωθήσει το ένα Νομοσχέδιο και το δεύτερο όταν και εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαβούλευσης.

Πίεση, για την ανάγκη της κατάθεσης του ενός τουλάχιστον Νομοσχεδίου, ασκήθηκε και από τον ίδιο τον υπουργό Δικαιοσύνης, ενδεχομένως και άθελά του, αφού τον περασμένο Δεκέμβριο είχε προαναγγείλει την κατάθεση εντός του μήνα, ωστόσο χρειάστηκαν άλλοι δύο μήνες για να καταφέρει να το οδηγήσει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αυτή, είναι η τρίτη προσπάθεια που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια για τροποποίηση του Νόμου για τη βία στα γήπεδα, αφού πέραν του Νομοσχεδίου που κατατέθηκε και στη συνέχεια αποσύρθηκε, είχε προηγηθεί πρόταση Νόμου από βουλευτή και κλήθηκαν στη Βουλή οι οργανωμένοι οπαδοί.

Θα ισχύσει λοιπόν η λαϊκή ρήση «τρίτη και φαρμακερή» προσπάθεια για εκσυγχρονισμό του Νόμου ή θα... «τριτώσει το κακό;»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αυτός αναζητείται για την κλοπή οχήματος μαζί με τις δύο ανήλικες στη Λάρνακα (pic)
Φόρτωναν κιβώτια με λαθραία τσιγάρα σε σκάφος στη Λάρνακα-Πέντε συλλήψεις, εντοπίστηκε και κοκαΐνη
Πρόστιμο χιλιάδων ευρώ σε νεαρούς για λαθροθηρία στη Λεμεσό
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά σε διαμέρισμα στη Λεμεσό-Καταστράφηκε ολοσχερώς υπνοδωμάτιο, απουσίαζε η ιδιοκτήτρια
Χειροπέδες σε 37χρονη που έκλεψε χρυσαφικά και ρολόγια από οικία
Έτος γυναίκας το 2025 για την ΕΦ-Ο απολογισμός του Αρχηγού και οι προτεραιότητες για το νέο έτος
Διαφωνίες για την ανανέωση των δικαστικών αποφάσεων για οφειλές-«Από 800 λίρες το ποσό φθάνει στις €30.000»
Επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους αλλοδαπούς-Εντόπισαν 3 πρόσωπα
Ανήλικες έκλεψαν όχημα και έκοβαν βόλτες στη Λάρνακα-Εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν, καταζητείται τρίτος
Πυκνή τροχαία κίνηση τον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας-Αγίας Νάπας