Απομακρυσμένο το σενάριο να επηρεάσουν την Κύπρο οι σεισμοί στις Κυκλάδες-Οι εκτιμήσεις Καθηγητή σεισμολογίας

Μόνο ένας σεισμός μεγέθους αντίστοιχου με εκείνου του 1956 στην Αμοργό, θα μπορούσε να επηρεάσει την Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Εμμανουήλ Σκορδύλης, ενώ εξήγησε για ποιους λόγους εκτιμά ότι μάλλον απομακρύνεται το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενός μεγάλου σεισμού, αν και επεσήμανε ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα γίνει ή δεν θα γίνει ένας σεισμός.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Σκορδύλης εξήγησε ότι η σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, η οποία άρχισε να εμφανίζεται περί τα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, έχει δώσει εκατοντάδες σεισμούς, με αρκετούς από αυτούς να είναι πάνω από 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και κάποιους πάνω και από 5 βαθμούς.

Όπως είπε, φαίνεται ότι ενεργοποιείται μία γραμμή με βορειο-ανατολική διεύθυνση, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης, όπου υπάρχει μία συστοιχία σχετικά μεγάλων ρηγμάτων, ένα εκ των οποίων είχε δώσει και τον μεγάλο σεισμό των 7,7 βαθμών Ρίχτερ το 1956. Σημείωσε, όμως, ότι σήμερα δεν έχει τέτοια διάσταση, ώστε να δικαιολογεί την πιθανότητα εκδήλωσης ενός τόσο σεισμού, αν και μπορεί να δώσει ένα σεισμό άνω των 6 βαθμών Ρίχτερ, όπως είπε.

Ο κ. Σκορδύλης εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενός μεγάλου σεισμού στην παρούσα φάση μάλλον απομακρύνεται. Όπως είπε, τα χρόνια που πέρασαν από σεισμό του 1956 δεν είναι αρκετά για να έχει φορτώσει η περιοχή σε τάσεις, ώστε να δώσει ένα τόσο μεγάλο σεισμό. Σημείωσε, δε, ότι η περιοχή αυτή δεν είναι όπως την περιοχή των Ιόνιων νησιών, όπου είναι συχνή η παρουσία ισχυρών σεισμών.

Ακόμα, είπε ότι ο ίδιος ολοκλήρωσε κάποιες μετρήσεις, οι οποίες δείχνουν ότι από τους σεισμούς που έχουν εκδηλωθεί μέχρι στιγμής στην περιοχή των Κυκλάδων, από τα τέλη Ιανουαρίου, φαίνεται να έχει απελευθερωθεί ενέργεια της οποίας το άθροισμα αντιστοιχεί με αυτή ενός σεισμού άνω των 6 βαθμών Ρίχτερ, που είναι το μέγιστο που θα μπορούσε να απελευθερώσει το συγκεκριμένο ρήγμα, όπως εξήγησε. Αυτό, σημείωσε, είναι ένα ακόμα στοιχείο που οδηγεί στην εκτίμηση ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού.

Σε ερώτηση αν η δραστηριότητα στο συγκεκριμένο ρήγμα, μπορεί να επηρεάσει ρήγματα γειτονικά ή στην ευρύτερη περιοχή, όπου βρίσκεται και η Κύπρος, ο κ. Σκορδύλης απάντησε ότι, αν κάποιο ρήγμα έχει φορτωμένες τάσεις και μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό, τότε η παραμικρή κινητικότητα μπορεί να το επηρεάσει. Εξήγησε, όμως, ότι δεν είναι εύκολο να γνωρίζουν οι ειδικοί σε τι κατάσταση βρίσκεται το κάθε ρήγμα στην περιοχή.

Εξέφρασε, τέλος, την άποψη ότι η Κύπρος, όπως και η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ευρύτερα, θα μπορούσε να επηρεαστεί μόνο στην περίπτωση που εκδηλωνόταν σεισμός έντασης αντίστοιχης με εκείνου του 1956, κάτι που, όπως εξήγησε, δεν θεωρεί ιδιαίτερα πιθανό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Απόφαση για καθιέρωση ακουστικής αναπηρίας ως μόνιμης για άτομα με κοχλιακό εμφύτευμα
ΒΙΝΤΕΟ: Ανεμοστρόβιλος έπληξε περιοχή στη Λάρνακα-Χαλάζι και έντονες βροχές στη Λευκωσία
Κάλεσμα ΟΚΥπΥ για αναγνώριση ψυχικής υγείας ως ανθρώπινου δικαιώματος
Κρατική χρηματοδότηση 15 εκ. ευρώ διεκδικεί ο ΕΟΑ Λάρνακας λόγω επιπρόσθετου κόστους για αποχευτικό
Εξετάζει πρόταση για έλεγχο επικίνδυνων οικοδομών η Επιτροπή Εσωτερικών
Ενέργειες Τμήματος Οδικών Μεταφορών για ενίσχυση ΤΟΜ Πάφου-«Διαχρονικά τα ζητήματα υποστελέχωσης»
Σημαντικές ανισότητες στην απασχόληση βάσει φύλου, καταγωγής και αναπηρίας σε Κύπρο και ΕΕ
Ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση υλοποίησης του Σχεδίου ΟΙΚΙΑ-Εγκρίθηκαν ακόμη 99 δάνεια προς 4,2 εκ.
Καυστικός ο Αρχιεπίσκοπος για τις αντιδράσεις υπέρ του Τυχικού-Βλέπει παρακίνηση των διαμαρτυρόμενων
Παρουσιάστηκε στην Πάφο το βιβλίο «Η Αόρατη Συνωμοσία» του Ανδρέα Χατζηκυριάκου