Με τις εκλογές σχετίζονται οι σημαντικότερες καταστατικές αλλαγές που προωθούνται στον ΔΗΣΥ
Μικαέλλα Λοΐζου 06:00 - 08 Φεβρουαρίου 2025
![δησυ](/images/Xf46xGhGG2prGJ2EYFssdF4kuAs=/712445/width-750/2023/09/12/desu.jpg)
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το συνέδριο του ΔΗΣΥ, που είναι προγραμματισμένο για το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση να προχωρήσει το κόμμα με καταστατικές αλλαγές λήφθηκε στον απόηχο του αποτελέσματος των διπλών εκλογών. Αν και ο ΔΗΣΥ έσωσε την παρτίδα στις Ευρωεκλογές, στις οποίες παρά την μείωση των ποσοστών του διατήρησε και τις δύο του έδρες, είχε μια κακή βραδιά στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κυρίως σε ό,τι αφορά τα υψηλόβαθμα αξιώματα σε αρκετές περιοχές. Πέραν των δικών του αποτελεσμάτων, όμως, ο ΔΗΣΥ, ως το μεγαλύτερο κόμμα, ήταν αποδέκτης κραδασμών από το χτύπημα που δέχθηκε συλλογικά το σύστημα, με την εκλογή του Φειδία Παναγιώτου.
Κατά την αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος, αποφασίστηκε ότι χρειάζονταν αλλαγές στο κόμμα, μεταξύ των οποίων και αλλαγές καταστατικής φύσεως, ως μέρος μίας ευρύτερης οργανωτικής, διοικητικής και πολιτικής ανασυγκρότησης. Παρόλο που δόθηκε αρκετός καιρός για αυτή τη διαδικασία να τρέξει, αφού θεωρητικά αποφασίστηκε πολλούς μήνες πριν, στο εσωτερικό του ΔΗΣΥ υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, επικρίσεις ότι αυτοεγκλωβίστηκε σε κάποιο βαθμό σε αυτήν, καθώς αρκετοί πιστεύουν πως προηγούνταν άλλα πράγματα και ίσως να μην ήταν η κατάλληλη στιγμή για να ανοίξουν συζητήσεις, στις οποίες αναπόφευκτα υπάρχουν διαφορετικές γνώμες, και ενδεχομένως να προκαλούν αχρείαστες εντάσεις.
Από την στιγμή που αποφασίστηκε, όμως, να γίνουν καταστατικές αλλαγές, η ειδική επιτροπή που συστάθηκε συγκέντρωσε όλες τις εισηγήσεις που ήρθαν από τα μέλη και έκανε μία μεγάλη διαδικασία κωδικοποίησης. Στόχος είναι, όπου είναι εφικτό, οι προτάσεις να «παντρευτούν» και να παρουσιάζονται ως μία συναινετική πρόταση, ώστε να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερες εντάσεις.
Οι σημαντικότερες από τις αλλαγές που προωθούνται, πάντως, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αποσκοπούν στην ρύθμιση εκλογικών ζητημάτων, μετά από τα διδάγματα που άντλησε η παράταξη από τα τελευταία της ραντεβού με την κάλπη, που είχαν από ανεπιθύμητα μέχρι καταστροφικά αποτελέσματα. Η πρώτη τέτοια αλλαγή σχετίζεται με το πλέον καταστροφικό αποτέλεσα, την αδυναμία του ΔΗΣΥ να βρεθεί στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών. Ήταν εμφανές, την εποχή εκείνη, πως ενώ τα συλλογικά όργανα πίστευαν στην υποψηφιότητα του τότε προέδρου, Αβέρωφ Νεοφύτου, υπήρχε μία μεγάλη απόσταση από την βάση του κόμματος, την οποία απέτυχαν να διαβάσουν σε επίπεδο ηγεσίας. Πλέον, φαίνεται πως στόχος είναι να εμπλέκεται η βάση στη διαδικασία επιλογής υποψηφίου στις Προεδρικές Εκλογές, για να μην επαναληφθούν αυτού του είδους τα φαινόμενα.
Οι υπό επεξεργασία προτάσεις αναφέρουν ότι τον πρώτο λόγο θα έχει ο εκάστοτε πρόεδρος του κόμματος. Εάν δεν ενδιαφέρεται όμως, τότε θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να πληρούν κάποια μίνιμουμ κριτήρια, όπως για παράδειγμα να μπορούν να μαζέψουν 500 υπογραφές από τα μέλη και ένα ποσοστό από το Ανώτατο Συμβούλιο. Ακολούθως, θα πραγματοποιείται ψηφοφορία μεταξύ τους, ανάμεσα στα μέλη του κόμματος και όχι του Ανωτάτου, που αποφασίζει σήμερα, ώστε να ακούγεται η φωνή της βάσης εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων, και να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως του 2023.
Το άλλο μεγάλο ζήτημα επί τάπητος αφορά τις Βουλευτικές Εκλογές. Στο παρελθόν είχε αποφασιστεί να επιβληθεί περιορισμός δύο συνεχόμενων θητειών, με αποτέλεσμα ένα αξιοσημείωτο μέρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να μην δικαιούται να διεκδικήσει την επανεκλογή του στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το 2026. Αυτό επηρεάζει φέτος και τον αναπληρωτή πρόεδρο του κόμματος, Ευθύμιο Δίπλαρο, ο οποίος ωστόσο δήλωσε πως ακόμη και αν περάσει τελικά αλλαγή δεν θα επαναδιεκδικήσει, αλλά θα επηρεάσει και άλλα μέλη της ανώτατης ηγεσίας στο μέλλον. Υπάρχουν εισηγήσεις για κατάργηση του μέτρου, είτε σε ό,τι αφορά την ηγεσία μόνο, είτε για όλους τους βουλευτές, με αυτήν που αφορά την ηγεσία να κερδίζει έδαφος.
Οι άλλες αλλαγές που θεωρούνται σημαντικές αφορούν έμμεσα τις εκλογές. Η μία αφορά τα έμμισθα στελέχη του κόμματος που διεκδικούν πολιτειακό ή κομματικό αξίωμα, τα οποία θα πρέπει να υποβάλλουν την παραίτησή τους έξι μήνες προηγουμένως ή, αν εργάζονται στον τομέα του οργανωτικού, ακόμη πιο πριν, ώστε ο έμμισθος μηχανισμός να μπορεί να κάνει εκστρατεία για το κόμμα και όχι για τον εαυτό του. Μια άλλη εισήγηση αφορά τα μέλη των επαρχιακών επιτροπών, τα οποία δεν είναι έμμισθα αλλά και πάλι θεωρούνται απαραίτητα στις προεκλογικές περιόδους. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αναστέλλουν την παρουσία τους στις επαρχιακές επιτροπές για ένα χρονικό διάστημα πριν από τις εκλογές, αλλά θα δικαιούνται να επανέλθουν. Υπάρχει, επίσης, πρόταση για κατάργηση των ποσοστώσεων, η οποία ωστόσο δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος.
Οι προτάσεις Χαμπουλλά
Οι προτάσεις αυτές διαβιβάστηκαν στην Πινδάρου από τα μέλη με διάφορους τρόπους, με κάποια στελέχη, μάλιστα, να καταθέτουν αναλυτικά τις θέσεις τους. Για παράδειγμα, ο πρώην βουλευτής Ευγένιος Χαμπουλλάς, υπέβαλε οκτώ προτάσεις προς την ηγεσία:
- Άμεση κατάργηση της πρόνοιας για περιορισμό των θητειών σε σχέση με τους βουλευτές, την οποία χαρακτηρίζει αντισυνταγματική. Διερωτάται, μάλιστα, γιατί δεν ισχύει και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
- Άμεση κατάργηση των ποσοστώσεων, τις οποίες θεωρεί αντιδημοκρατικές, ρατσιστικές και αναχρονιστικές.
- Διαχωρισμός των θέσεων των υψηλόβαθμων αξιωματούχων του κόμματος, πλην του προέδρου, από τις κοινοβουλευτικές θέσεις, ώστε να μην είναι ταυτόχρονα βουλευτές ή ευρωβουλευτές και να εργάζονται αποκλειστικά για το κόμμα.
- Αποκλεισμός εκλελεγμένων αξιωματούχων που κατέχουν θέσεις με εκτελεστικές εξουσίες από τις υψηλόβαθμες θέσεις του κόμματος, όπως πχ εκλελεγμένοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να προστατεύονται οι αρχές της χρηστής διοίκησης.
- Ξεκάθαρη περιγραφή των καθηκόντων του επαρχιακού και του αναπληρωτή επαρχιακού γραμματέα και του επαρχιακού οργανωτικού και εισαγωγή προσόντων όπως πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
- Παραίτηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων των επαρχιακών γραμματειών που θέλουν να διεκδικήσουν βουλευτικό αξίωμα, 18 μήνες πριν από τις εκλογές, ώστε να μην εργάζονται τα επαρχιακά γραφεία για εκλογή του εκάστοτε γραμματέα.
- Αποκλεισμός από το Πολιτικό Γραφείο, τις Επαρχιακές Γραμματείες και άλλες υψηλόβαθμες θέσεις της ηγεσίας του κόμματος όσων εργάζονται στον δημόσιο ή ημιδημόσιο τομέα, ώστε οι δημόσιοι υπάλληλοι να εξυπηρετούν το δημόσιο και όχι το κομματικό συμφέρον.
- Οι δημόσιοι υπάλληλοι που θέλουν να βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ θα πρέπει να παραιτούνται από το δημόσιο τουλάχιστον 18 μήνες προηγουμένως, ώστε να μην καταχρώνται της θέσης τους.
Σημειώνεται ότι, ο κ. Χαμπουλλάς, πέραν των εισηγήσεών του, τόνισε ότι μετά το καταστατικό συνέδριο πρέπει να ακολουθήσει ιδεολογικό συνέδριο, «για να ξαναποκτήσει ο ΔΗΣΥ ταυτότητα με ξεκάθαρες θέσεις για τα κορυφαία ζητήματα που απασχολούν την πατρίδα μας και να σταματήσει να παρουσιάζει την σημερινή αλλοπρόσαλλη εικόνα, η οποία συγχύζει όσους τον παρακολουθούν».
Τα φώτα στον Κουλλά
Πάντως, τις τελευταίες ημέρες, αντί η σημασία να δίνεται στην καταστατική δουλειά που γίνονται, τα φώτα είναι στραμμένα στις διαρροές για τις διαφωνίες του Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Ονούφριου Κουλλά, με την πρόεδρο Αννίτα Δημητρίου, οι οποίες οδήγησαν τον βουλευτή του ΔΗΣΥ να παραιτηθεί δύο φορές από τη θέση του Εκπροσώπου Τύπου μέσα σε δύο μήνες. Όπως γίνεται κατανοητό, επενέβησαν ψυχραιμότεροι και ο κ. Κουλλά πείσθηκε να παραμείνει στο πόστο του, παρόλο που οι λόγοι που τον ώθησαν να παραιτηθεί εξακολουθούν να υφίστανται, καθώς αφορούν διαφωνίες για τον χειρισμό σημαντικών ζητημάτων. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν υπάρχει κάποια ενεργή αντιπαράθεση, αλλά μία άβολη πραγματικότητα στην οποία συμβιώνουν οι δύο πλευρές.
Υπενθυμίζεται ότι, στις αρχές Δεκεμβρίου, τις ημέρες δηλαδή που παραιτήθηκε για πρώτη φορά, ο Ονούφριος Κουλλά είχε κάνει μία μακροσκελή ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία δεν επιτίθετο απλώς στον Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, αλλά έστρεφε τα πυρά του και στον ίδιο τον ΔΗΣΥ για την στάση του έναντι των μελών του κόμματος που σήμερα υπηρετούν στην Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη. Μεταξύ άλλων, υποδείκνυε πως «η ανοχή μας στον συμφεροντολογισμό παρερμηνεύθηκε και έλαβε διαστάσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η ασαφής μας κατεύθυνση θέριεψε το θράσος και την αχαριστία».
«Ο ΔΗΣΥ πρέπει να αποκόψει το απόστημα αυτό για να προχωρήσει μπροστά. Δεν πρέπει να μας ενδιαφέρουν όσοι πήραν πόστα και προσωπικά οφέλη. Ούτε αυτοί που περιμένουν διορισμούς και οφίκια. Δεν πρέπει να μας νοιάζουν. Να απαλλαγούμε από τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες που ενοχλούν την κοινωνία. Να προτάξουμε την ηθική έναντι της μικροπολιτικής», είχε αναφέρει τότε ο βουλευτής του κόμματος, συντασσόμενος με το στρατόπεδο που επιδιώκει τις διαγραφές μελών που πέρασαν στην πλευρά Χριστοδουλίδη. Αυτό είναι, ωστόσο, ένα θέμα που η Αννίτα Δημητρίου θεωρεί λήξαν, καθώς οι διαγραφές δεν έγιναν όταν έπρεπε. Μάλιστα, είχε πρόσφατα παρουσιάσει και σχετική γνωμάτευση του Κρις Τριανταφυλλίδη για να ενισχύσει τη θέση της ότι το ζήτημα πρέπει να μείνει στο παρελθόν και το κόμμα να κοιτάζει μπροστά αντί τις Προεδρικές δύο χρόνια μετά.
![Altamira22](https://reporter.com.cy/media/documents/Altamira22.png)