Με συμβολή κυπριακής αντιπροσωπείας απόφαση κατά Τουρκίας από Μόνιμο Δικαστήριο των Λαών
22:07 - 07 Φεβρουαρίου 2025
Καταδικαστική απόφαση κατά της Τουρκίας για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Ροζάβα εξέδωσε το Μόνιμο Δικαστήριο των Λαών, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες στις 4-5 Φεβρουαρίου.
Κυπριακή αντιπροσωπεία που συμμετείχε στη διαδικασία, παρουσίασε, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, στοιχεία για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας τόσο στο Κουρδιστάν όσο και στην Κύπρο, αναδεικνύοντας παράλληλα το κυπριακό πρόβλημα.
Σύμφωνα την ανακοίνωση, η διαδικασία έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες, στο Πανεπιστήμιο VUB, μεταξύ 4-5 Φεβρουαρίου. Η κυπριακή αποστολή αποτελείτο από τους νομικούς Ευστάθιο Ευσταθίου και Σωκράτη Τζιάζα, τον πολιτικό ακτιβιστή και επιστήμονα Οζ Καραχάν, τον Αναπληρωτή Καθηγητή Δικαίου και Διακυβέρνησης Αειφορίας, στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Οδυσσέα Χρίστου, καθώς και τον δημοσιογράφο Γιώργο Τάττη. Το παρών του έδωσε και ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης, σημειώνεται.
Όπως αναφέρεται, «με σημαντική συμβολή της κυπριακής αντιπροσωπείας, διεξήχθη στις Βρυξέλλες το Μόνιμο Δικαστήριο των Λαών με θεματική: ‘Ροζάβα εναντίον Τουρκίας’, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα μια καταδικαστική ετυμηγορία, η οποία αναφέρει πως ‘το τουρκικό κράτος διενεργεί εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας’».
Σημειώνεται ότι κυπριακή αποστολή παρουσίασε τόσο τα εγκλήματα και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας στο Δυτικό και Βόρειο Κουρδιστάν, όσο και στην Κύπρο, «διεθνοποιώντας έτσι σε ένα μεγάλο και διεθνές ακροατήριο τη φύση του κυπριακού προβλήματος, ως ζήτημα παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, εποικισμού και δημογραφικής αλλοίωσης».
Σημειώνεται ότι το εν λόγω Επικουρικό Δικαστήριο έφερε κοντά ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, νομικούς σε θέματα διεθνούς δικαίου, πραγματογνώμονες, καθώς και πολλούς ανθρώπους οι οποίοι είχαν επιβιώσει από το μένος του τουρκικού κράτους. Η τουρκική Κυβέρνηση, αν και προσκλήθηκε, εντούτοις, αρνήθηκε να συμμετάσχει.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην προκαταρτική του δήλωση το Μόνιμο Δικαστήριο των Λαών διευκρινίζει πως οι μαρτυρίες που ακούστηκαν αποδεικνύουν ένα «μοτίβο επιθέσεων, βομβαρδισμών, καταστροφών, επιθέσεων με drones και άλλες φρικαλεότητας εναντίον αμάχων, αναγκαστικό εκτοπισμό και μια δημογραφική μηχανική εποικισμού και αντικατάστασης πληθυσμού, καταστροφή υποδομών και προμηθειών νερού, περιβαλλοντικές ζημιές, καταστροφή πολιτιστικής κληρονομιάς και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, βιασμούς, βασανισμούς, παράνομες κρατήσεις, το οποίο τοποθετείται ενάντια στο διεθνές δίκαιο, συνιστώντας εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, ενδεικτικά γενοκτονίας».
Όπως αναφέρεται κατά τις εργασίες της πρώτης ημέρας, οι Ευστάθιος Ευσταθίου και Σωκράτης Τζιάζας, ως μέλη της Εισαγγελικής Ομάδας, παρουσίασαν φάκελο που αφορούσε τις συνέπειες και την φρίκη που έζησαν όσοι αρνήθηκαν ή δεν κατέστη δυνατό να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην πόλη Αφρίν της Βόρειας Συρίας, η οποία έχει κουρδική πλειοψηφία, κατά την τουρκική εισβολή το 2018. Με τη βοήθεια της μαρτυρίας του Ibrahim Sheho, Διευθυντή του Οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της πόλης, ο οποίος συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης από την ίδια την περιοχή του Αφρίν, καταδείχθηκαν εγκλήματα πολέμου κατά αμάχου πληθυσμού, που αφορούν μεταξύ άλλων, παράνομες συλλήψεις, απαγωγές, εξαφανίσεις σε μυστικές φυλακές, βασανιστήρια, βιασμούς, καταναγκαστικούς γάμους, εκβιασμό οικογενειών απαχθέντων με ειδεχθείς όρους όπως απαίτηση τεράστιων χρηματικών ποσών κοκ.
Σημειώνεται ότι ο Οζ Καραχάν, κατέδειξε τις παράλληλες γραμμές που ακολουθεί η Τουρκία στη Βόρεια Συρία, με ό,τι ακολούθησε της παράνομης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974, αλλά και την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923 μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία ακολούθησε της γενοκτονίας. Εξηγώντας τις υποθέσεις «Λοϊζίδου κατά Τουρκίας» και «Κύπρος κατά Τουρκίας» στο ΕΔΑΔ, ανέφερε πως «το Δικαστήριο αναγνώρισε ότι το καθεστώς στις κατεχόμενες περιοχές δεν συνιστά μια ανεξάρτητη οντότητα, αλλά μια «υποταγμένη τοπική αυτοδιοίκηση» και πως «η τουρκική στρατιωτική και διοικητική παρουσία υποδηλώνει πως οι αποφάσεις από τις «τοπικές αρχές» ήταν αποτελεσματικά ελεγχόμενες από την Τουρκία».
Προτίθεται ότι ο εμπειρογνώμονας Δρ. Οδυσσέας Χρίστου, μαζί με τον Ιρλανδό δικηγόρο Declan Owens, παρείχαν επιστημονικές μαρτυρίες σε σχέση με την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται στο Αφρίν, αποδεικνύοντας πως η σκόπιμη και αχρείαστη καταστροφή πέραν των εκατό δασών, συνιστά έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Διευκρινίστηκε δε πως «οι πράξεις αυτές υπερβαίνουν το μέτρου του αναγκαίου και δεν εξυπηρετούν κανένα στρατιωτικό πλεονέκτημα».
Σημειώνεται ότι κατά τις εργασίες της δεύτερης ημέρας, το μέλος της Εισαγγελικής Ομάδας Σωκράτης Τζιάζας και ο Δρ. Οδυσσέας Χρίστου, παρουσίασαν υποθέσεις καταστροφής πολιτιστικής, θρησκευτικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς στη Βόρεια Συρία, καταδεικνύοντας τους τρόπους με τους οποίους οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις άμεσα αλλά και μέσω των υποστηριζόμενων από αυτές δυνάμεων όπως ο SNA, διέπραξαν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Χρησιμοποίησαν εικόνες καταστροφής και βεβήλωσης μνημείων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, κοιμητηρίων, αλλά και αρχαιολογικών μνημείων προστατευόμενων από την UNESCO, καταλήγοντας πως «ο SNA πετάει σφαίρες και χειροβομβίδες σε 3500 χρόνια ιστορίας».
Αναφέρεται ότι το Επικουρικό Δικαστήριο συνδιοργανώθηκε από το Τμήμα Εξωτερικών Σχέσεων και την Επιτροπή Δικαιοσύνης και Δικαίου της Δημοκρατικής Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (DAANES), την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δικηγόρων για τη Δημοκρατία και τα Παγκόσμια Ανθρώπινα Δικαιώματα (ELDH), το Κουρδικό Εθνικό Συμβούλιο (KNK), το Κέντρο Έρευνας και Προστασίας των Γυναικείων Δικαιωμάτων στην Ευρώπη, τη Διεθνή Ένωση Δημοκρατικών Δικηγόρων (IADL), το Ινστιτούτο Βρυξελλών Κοινωνικών και Πληθυσμιακών Σπουδών, καθώς και αρκετά άλλα διεθνή ινστιτούτα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πηγή: ΚΥΠΕ
![Altamira22](https://reporter.com.cy/media/documents/Altamira22.png)