Αναβολή στην απαγγελία των κατηγοριών στην πρόεδρο του ΚΥΦΑ-Τροποποιήσεις στο κατηγορητήριο

Αναβολή για τον Μάρτιο, πήρε η υπόθεση της προέδρου του Κέντρου Υποστήριξης για Φορείς του AIDS (ΚΥΦΑ), Στέλλα Μιχαηλίδου, η οποία παραπέμφθηκε σε δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, σε σχέση με παραποιημένα τιμολόγια τα οποία εντόπισε και κατήγγειλε το Υπουργείο Υγείας.

Το πρωί ήταν προγραμματισμένο να απαγγελθούν οι κατηγορίες, ωστόσο ο συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορούμενης, Ηλίας Στεφάνου, ζήτησε χρόνο προκειμένου να μελετήσει το μαρτυρικό υλικό, καθώς όπως είπε, υπήρξαν τροποποιήσεις στο κατηγορητήριο. Το ίδιο ανέφερε από την πλευρά του και ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, Βασίλης Μπίσσας, ο οποίος δεν έφερε ένσταση για αναβολή και ως εκ τούτου, ορίστηκε για τον Μάρτιο η διαδικασία της απαγγελίας κατηγοριών, στις οποίος αναμένεται να απαντήσει παραδοχή ή μη η κατηγορούμενη.

Η 66χρονη αντιμετωπίζει τα αδικήματα της συνομωσίας για καταδολίευση, συνομωσίας προς διάπραξη κακουργήματος, πλαστογραφία εγγράφου, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, απόπειρας εξασφάλισης χρήματων με ψευδείς παραστάσεις, διαφθοράς και νομιμοποίησης εσοδών από παράνομες δραστηριότητες.

Η κατηγορούμενη αφέθηκε ελεύθερη υπό όρους, μέχρι την έναρξη της δίκης. Οι όροι που τέθηκαν είναι η καταβολή εγγύησης ύψους 50.000 με αξιόχρεο εγγυητή ή 25.000 ευρώ με κατάθεση χρημάτων, ενώ παρέδωσε τα ταξιδιωτικά της έγγραφα και το όνομα της τέθηκε στο Stop list.

Υπενθυμίζεται ότι, τα αδικήματα φέρεται να διαπράχθηκαν μεταξύ των ετών 2021 και 2023. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, η ποινική έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελία του Υπουργείου Υγείας στην Αστυνομία, σε βάρος του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού, τον οποίο το Υπουργείο χρηματοδότησε για δράσεις ενημέρωσης και διαφώτισης, σε θέματα επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας που προκαλείται από τον ιό HIV.

Ο τρόπος που το Υπουργείο Υγείας χρηματοδοτούσε τις διάφορες δράσεις του ΜΚΟ, ήταν με την εκ των προτέρων υποβολή αιτήματος προς το Υπουργείο Υγείας, σε λειτουργό του οποίου γινόταν ενημέρωση για τις προγραμματισμένες δράσεις, καθώς και για το εκτιμώμενο κόστος. Αφού δινόταν έγκριση για την χρηματοδότηση των δράσεων, με την ολοκλήρωση τους και υποβάλλοντας αντίγραφα των απαιτούμενων παραστατικών, τιμολόγια και αποδείξεις πληρωμής, το αντίστοιχο ποσό καταβαλλόταν σε τραπεζικό λογαριασμό του ΜΚΟ.

Κατά την επισκόπηση των παραστατικών, διαπιστώθηκε ότι ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός προσκόμισε αριθμό τιμολόγιων στα οποία το ποσό του ΦΠΑ ήταν λανθασμένος, αφού διαφάνηκε πως σε κάποια από αυτά, δεν αντιστοιχούσε στο 19% αλλά το ποσό ήταν μεγαλύτερο.

Ως εκ τούτου, ακολούθησε επικοινωνία με λειτουργό του Υπουργείου Υγείας, η οποία ωστόσο απεβίωσε τον Σεπτέμβριο του 2024, που χειριζόταν θέματα που αφορούσαν τον HIV και αφού ενημερώθηκε σχετικά με τα ευρήματα της υπεύθυνης του λογιστηρίου του Υπουργείου Υγείας, της ανάφερε ότι θα επικοινωνούσε η ίδια με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό, ώστε να προσκομίσουν τα συγκεκριμένα τιμολόγια αναθεωρημένα.

Μετά πάροδο λίγων ημερών, η θανούσα προσκόμισε αναθεωρημένα τιμολόγια για δύο από τις τρείς εταιρείες που αναφέρονταν, χωρίς να δώσει οποιαδήποτε δικαιολογία για το λάθος που παρατηρήθηκε.

Από λογιστικό έλεγχο στα αναθεωρημένα τιμολόγια, διαπιστώθηκε ότι σε ένα τιμολόγιο αντί να διορθωθεί το ποσό που αναλογεί στην επιβολή ΦΠΑ., διαφοροποιήθηκε το πόσο προ ΦΠΑ, ώστε το τελικό οφειλόμενο ποσό να παραμένει το ίδιο. Επίσης, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η μορφή του τιμολογίου ήταν εντελώς διαφορετική από το αρχικό τιμολόγιο, το οποίο προσκομίστηκε στο Υπουργείο Υγείας για πληρωμή.

Σχετικά με ένα άλλο τιμολόγιο, φαίνεται να έγινε διόρθωση στο ποσό του ΦΠΑ, ώστε να αντιστοιχεί στο 19% και διαφοροποιήθηκε το τελικό ποσό έκδοσης, ενώ μαζί με αυτό, προσκομίστηκε νέα απόδειξη είσπραξης, με αναφερόμενο τρόπο είσπραξης σε μετρητά.

Στην συνέχεια και λόγω του ότι εγέρθηκαν υποψίες από την υπεύθυνη του λογιστηρίου του Υπουργείου Υγείας, ζήτησε από λειτουργό του λογιστηρίου να έρθει σε απευθείας επικοινωνία με τις εμπλεκόμενες εταιρείες, από τις οποίες και ζητήθηκε όπως αποσταλούν τα τιμολόγια που είχαν εκδώσει προς τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες μας, οι εταιρείες απέστειλαν αντίγραφα των τιμολογίων τους, στα οποία ωστόσο διαφάνηκε ότι το ποσό διέφερε κατά πολύ από το ποσό που αναγραφόταν στα αντίγραφα των τιμολογίων που προσκομίστηκαν στο Υπουργείο Υγείας για καταβολή χρημάτων.

Σημειώνεται ότι, λόγω του ότι στο Υπουργείο Υγείας αποστέλλονταν αντίγραφα των παραστατικών και όχι τα πρωτότυπα, αφού δεν απαιτούνταν, δεν ήταν εμφανές ότι είχαν υποστεί παραποίηση.

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Υγείας επιχορηγούσε τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό για τις δράσεις του και δεν προέβαινε σε απευθείας πληρωμή των εταιρειών.

Σύμφωνα πάντα με τα όσα είχαν αναφερθεί κατά τη διάρκεια της προσωποκράτησης της κατηγορούμενης, στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση της υπεύθυνης του λογιστηρίου του Υπουργείου Υγείας με την 66χρονη πρόεδρο του ΜΚΟ, όπου η ύποπτη ανάφερε ότι ενημερώθηκε για το θέμα της παραποίησης των παραστατικών τον Ιούνιο του 2024, ενώ ισχυρίστηκε ότι η θανούσα της παραδέχτηκε ότι η ίδια προσωπικά παραποιούσε τα παραστατικά που υποβάλλονταν στην Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας για έγκριση χρηματοδότησης, με σκοπό την εκταμίευση μεγαλύτερου ποσού από το πραγματικό κόστος.

Επίσης, φέρεται να ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν υποψιασμένη για τον λόγο που αποστέλλονταν περισσότερα χρήματα από αυτά που ζητούνταν, αφού η θανούσα, την διαβεβαίωνε ότι έβρισκε τρόπο να πείθει το Υπουργείο Υγείας να καταβάλλει μεγαλύτερη χρηματοδότηση.

Όπως ισχυρίστηκε, άρχισε να υποψιάζεται ότι κάτι δεν πήγαινε καλά από τον Ιανουάριο του 2024, χωρίς όμως να παρέχει σαφείς επεξηγήσεις για τις ενέργειες στις οποίες η ίδια προέβηκε ως Πρόεδρος του MKO.

Ακολούθως, διενεργήθηκε περαιτέρω έλεγχος από την υπεύθυνη του λογιστηρίου του Υπουργείου Υγείας στις τραπεζικές καταστάσεις που προσκόμισε η 66χρονη για τα έτη 2021, 2022 και 2023, όπου διαπίστωσε ότι, είτε την ίδια ημέρα είτε την επομένη του εμβάσματος από τον Γενικό Κυβερνητικό Λογαριασμό για επιχορήγηση δράσεων από το Υπουργείο Υγείας στον λογαριασμό του ΜΚΟ, γινόταν μεταφορά ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό της θανούσας στην τράπεζα, για ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου το μισό της επιχορήγησης από το Υπουργείο Υγείας.

Για κάποιες περιπτώσεις, υπάρχουν μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, αποδεικτικά και για κατάθεση μετρητών στον τραπεζικό λογαριασμό της θανούσας.

Από έλεγχο που διενήργησε στην συνέχεια η υπεύθυνη του λογιστηρίου του Υπουργείου Υγείας, προέκυψε ότι διαπίστωσε ότι από τον Ιούνιο του έτους 2021 μέχρι τον Νοέμβριο του έτους 2023, εντόπισε 51 ύποπτα τιμολόγια το συνολικό ποσό των οποίων ανέρχεται περίπου στις €122,000.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Το Ισραήλ ετοιμάζει σχέδιο για «εθελούσια» φυγή των Παλαιστινίων από τη Γάζα
Ζητά εφαρμογή εθνικής στρατηγικής για άτομα με αυτισμό η Αννίτα-«Θα μας βρείτε όλους συμμάχους»
Απαντήσεις σε δεκαεννέα καίρια ερωτήματα για τις ανακλήσεις-Ανοίγει τηλεφωνικό κέντρο το ΤΟΜ
Θρήνος στην Αστυνομία... Απεβίωσε το μέλος της Δύναμης Γιώργος Αντωνίου
Αγωγές για τα οφειλόμενα στο κράτος σε πρώην παράγοντες της Ανόρθωσης-Έλαβαν κλήση για το Δικαστήριο
Έντονη αντίδραση ΠΟΕΔ για τη διαρροή της πρότασης για αξιολόγηση του εκπαιδευτικού-«Παρεκκλίνει της διαδικασίας»
Οδηγούσε αυτοκίνητο με υπερβολική ταχύτητα 16χρονος-Συνελήφθη από την Αστυνομία
Μάχη για την κράτηση του Αϊκούτ-Εκ διαμέτρου αντίθετες γνωματεύσεις για την κατάσταση της υγείας του
Η τελευταία πράξη του δράματος-Στην Καλλιθέα τελείται η κηδεία του τρίχρονου Άγγελου
Λ.Φουρλάς: Έκκληση για κοινή εξωτερική πολιτική και ασφάλεια στις εργασίες του Προεδρείου του ΕΛΚ στη Στοκχόλμη