Υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που προβλέπει κυρώσεις σε βάρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ο Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε χθες Πέμπτη εκτελεστικό διάταγμα το οποίο προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Κατά δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, περιλαμβάνει μέτρα που στοχοποιούν τα οικονομικά και ακυρώνουν θεωρήσεις διαβατηρίων προσώπων σχετιζόμενων με διώξεις που ασκήθηκαν από το ΔΠΔ, ιδίως όσων εμπλέκονταν στην έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον οποίο υποδέχθηκε στον Λευκό Οίκο την Τρίτη ο αρχηγός του κράτους των ΗΠΑ.

Το δικαστήριο με έδρα τη Χάγη είχε επίσης προχωρήσει στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος πρώην υπουργού Άμυνας του Ισραήλ και δυο ηγετών της Χαμάς, στο μεταξύ αποθανόντων σε ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Οι δικαστές του ΔΠΔ έκριναν πως υπήρχαν «εύλογες» αιτίες να κατηγορηθούν ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, ο πρώην υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και ο πρώην ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, όπως και ο ηγέτης του στρατιωτικού βραχίονα του κινήματος Μοχάμεντ Ντέιφ, ενέχονταν σε εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τόσο κατά την επίθεση της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου 2023, όσο και στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας που ακολούθησε.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε χαρακτηρίσει την έκδοση των ενταλμάτων «αντισημιτική» ενέργεια. Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την είχε χαρακτηρίσει «σκανδαλώδη».

Το ΔΠΔ έχει προχωρήσει στην έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Μόσχα αντέδρασε εκδίδοντας με τη σειρά της εντάλματα σύλληψης σε βάρος κορυφαίων στελεχών του δικαστηρίου του ΟΗΕ.

Ούτε οι ΗΠΑ, ούτε το Ισραήλ, ούτε η Ρωσία είναι μέλη του ΔΠΔ, οργάνου αρμόδιου για να ασκεί διώξεις και να δικάζει πρόσωπα που κατηγορούνται για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.

Το ΔΠΔ, το οποίο ιδρύθηκε το 2002, έχει το τρέχον διάστημα 124 κράτη μέλη. Δεν έχει απαγγείλει ετυμηγορίες παρά για λιγοστές υποθέσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Χαμός σε εκκλησία στις ΗΠΑ-Πιστός επιτέθηκε σε ιερέα
Δεκαεπτάχρονη influencer μαχαίρωσε 15 φορές την σύντροφο του πρώην της
Θανατοποινίτης εκτελείται στην Αλαμπάμα με εισπνοή αζώτου-Έντονες επικρίσεις για τη μέθοδο
Υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που προβλέπει κυρώσεις σε βάρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ο Τραμπ
Τραγωδία στη Λιβύη-Εντοπίστηκαν 29 πτώματα σε ομαδικούς τάφους, εκτιμάται πως είναι θύματα trafficking
Έσπασε την εκεχειρία και βομβάρδισε αποθήκες στο Λίβανο το Ισραήλ-Υποστηρίζει ότι περιείχαν όπλα της Χεσμπολάχ
Στα κάγκελα αξιωματούχοι στις ΗΠΑ για το «νοικοκύρεμα» Μασκ-«Παραβιάζει τον νόμο»
Τέσσερις νεκροί σε συντριβή αεροσκάφους στις Φιλιππίνες που είχε ναυλωθεί από τον αμερικανικό στρατό
Συνελήφθη οδηγός στη Γαλλία με 380 κιλά κοκαΐνης στο αυτοκίνητό του
Πυκνό μυστήριο με την υγεία του Ντεβλέτ Μπαχτσελί-Πληροφορίες ότι έκανε εγχείρηση καρδιάς