Έσπασε την εκεχειρία και βομβάρδισε αποθήκες στο Λίβανο το Ισραήλ-Υποστηρίζει ότι περιείχαν όπλα της Χεσμπολάχ
06:40 - 07 Φεβρουαρίου 2025
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε μετά τα μεσάνυχτα πως βομβάρδισε «δυο στρατιωτικές εγκαταστάσεις» στο έδαφος του Λιβάνου που «περιείχαν όπλα της Χεζμπολάχ» κατά «παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός», χωρίς να διευκρινίσει πού βρίσκονταν, πότε επλήγησαν, ή αν υπήρξαν θύματα.
Διεμήνυσε μέσω X ότι «συνεχίζει να επιχειρεί για να εξαλείψει κάθε απειλή εναντίον του κράτους του Ισραήλ» και να αποτρέψει την ανασύνταξη του λιβανικού κινήματος, που πρόσκειται στο Ιράν.
Ο ισραηλινός στρατός υποτίθεται πως θα ολοκλήρωνε την 26η Ιανουαρίου την απόσυρσή του από τον νότιο Λίβανο, όπου πλέον θα μπορούν να είναι ανεπτυγμένοι μόνο ο λιβανικός στρατός και κυανόκρανοι του ΟΗΕ, όπως προβλέπει η συμφωνία.
Αλλά η προθεσμία για αυτό μετατέθηκε για την 18η Φεβρουαρίου, κατόπιν ανακοίνωσης των ΗΠΑ, που είναι ενταγμένες στην επιτροπή επιτήρησης της συμφωνίας.
Πάντα με βάση τους όρους της συμφωνίας, η Χεζμπολάχ οφείλει παράλληλα να αποσύρει τους μαχητές της 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα και να διαλύσει κάθε εναπομείνασα στρατιωτική υποδομή της.
Παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, το Ισραήλ συνεχίζει να εξαπολύει συχνά βομβαρδισμούς στον Λίβανο.
Οι εχθροπραξίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ άρχισαν την 8η Οκτωβρίου 2023, μια ημέρα μετά την άνευ προηγουμένου έφοδο της Χαμάς, συμμάχου του λιβανικού κινήματος, σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, το έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Στο Κατάρ ομάδα εργασίας του Ισραήλ για διαπραγματεύσεις
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, το Ισραήλ θα στείλει αύριο Σάββατο «αντιπροσωπεία εργασίας» στο Κατάρ για την επικείμενη συνέχιση των έμμεσων διαπραγματεύσεων όσον αφορά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Στην αντιπροσωπεία, της οποίας θα ηγηθεί υποδιευθυντής της Σιν Μπετ (αντικατασκοπεία και εσωτερική ασφάλεια) θα συμμετέχουν μόνο μέλη της υπηρεσίας αυτής και της Μοσάντ (κατασκοπεία), κατά τα δημοσιεύματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ισραηλινών τηλεοπτικών δικτύων που επικαλέστηκαν το Γερμανικό Πρακτορείο και η εφημερίδα Times of Israel, η αντιπροσωπεία θα είναι εξουσιοδοτημένη να συζητήσει μόνο για την πρώτη φάση της συμφωνίας — και όχι τη δεύτερη, που συνεπάγεται το οριστικό τέλος του πολέμου, αλλά τελεί πλέον υπό ολοένα πιο έντονη αμφισβήτηση, ειδικά μετά τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο την Τρίτη κατά τις οποίες οι ΗΠΑ θα «πάρουν τον έλεγχο» του ρημαγμένου παλαιστινιακού θυλάκου.
Τις έμμεσες διαπραγματεύσεις συνήθως διεξάγουν αντιπροσωπείες υπό τον επικεφαλής της Μοσάντ, τον Δαυίδ Μπαρνέα.
Συγγενείς ομήρων που αναμένουν την απελευθέρωσή τους κατά τη διάρκειά της εκφράζουν πλέον ανησυχία πως δεν θα υπάρξει δεύτερη φάση της συμφωνίας.
Στη δεύτερη φάση, που υποτίθεται ότι θα διαρκούσε άλλες έξι εβδομάδες, προβλεπόταν πως θα αφήνονταν ελεύθεροι όλοι οι εναπομείναντες όμηροι, ζωντανοί ή νεκροί, θα αποσύρονταν οριστικά τα ισραηλινά στρατεύματα και θα τερματιζόταν ο πόλεμος, κάτι στο οποίο εναντιώνεται η ακροδεξιά πτέρυγα της κυβέρνησης Νετανιάχου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: