Πώς γίνονται οι χρεώσεις σε ένα λογαριασμό της ΑΗΚ σε οικίες με φωτοβολταϊκά-Χρησιμοποιείται εικονική αποθήκευση
06:00 - 07 Φεβρουαρίου 2025
![Untitled-1](/images/670ZwfRjlpQFtdOtxfKHVHWHfjU=/845737/width-750/2025/02/06/Untitled-1.jpg)
Τα τελευταία χρόνια, λόγω της στροφής που επιχειρεί το κράτος προς την αξιοποίηση της πράσινης ενέργειας, χιλιάδες συμπολίτες μας εκμεταλλεύτηκαν τα σχέδια που εξήγγειλε τόσο η παρούσα, όσο και η προηγούμενη Κυβέρνηση για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οικίες τους, ωστόσο σήμερα παρακολουθούν κάποιους από τους λογαριασμούς που λαμβάνουν να είναι ιδιαίτερα φουσκωμένοι, γεγονός που οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες, σύμφωνα με τους αρμόδιους.
Πολλοί, καταλογίζουν ευθύνες στην ΑΗΚ για τους παραφουσκωμένους λογαριασμούς που λαμβάνουν, αφού ενώπιον του REPORTER έφθασαν καταγγελίες για λογαριασμούς 350 με 400 ευρώ, σε οικίες που έχουν φωτοβολταϊκά, γεγονός που το χαρακτηρίζουν ως ανεξήγητο.
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, επιχειρεί μέσα από την ανάλυση ενός λογαριασμού να εξηγήσει στους πολίτες πώς γίνονται οι χρεώσεις στους λογαριασμούς. Ως παράδειγμα, τέθηκε ένας λογαριασμός, για τη διμηνία Νοεμβρίου-Ιανουαρίου, το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 69,69 ευρώ, πολύ χαμηλότερος δηλαδή από τις καταγγελίες που έγιναν από τους πολίτες. Πρόκειται για λογαριασμό οικίας που διαθέτει φωτοβολταϊκά και στο οποίο διαμένουν ένα ζευγάρι και ένα βρέφος, ηλικίας 13 μηνών.
![1](/media/images/2025/02/06/1.width-800.jpg)
Η ανάλυση του πιο πάνω λογαριασμού, ασχέτως ότι είναι μικρότερο το ποσό από άλλους λογαριασμούς, η λογική του υπολογισμού είναι η ίδια. Αρχικά, πρέπει να εστιάασουμε στην αριστερή στήλη, στην οποία, όπως εξήγησε η κ. Παπαδοπούλου, αναγράφονται οι κιλοβατόρες που μεταφέρθηκαν το προηγούμενο διάστημα, για να τις καταναλώσει ο πελάτης στη συνέχεια. «Είναι ο αριθμός 655, που τις κατανάλωσε σε αυτή τη διμηνία. Σύμφωνα με τη Νομοθεσία, οι κιλοβατόρες φυλάαγονται για τρία χρόνια και μετά γίνεται εκκαθάριση, η οποία θα γίνει για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2026».
Η δεύτερη γραμμή, αναγράφει 1059 κιλοβατόρες, που είναι αυτές που έκανε εισαγωγή ο πελάτης από το δίκτυο της ΑΗΚ, που κατανάλωσε δηλαδή από το δίκτυο. «Η τρίτη αναφορά, που γράφει 348 κιλοβατόρες, είναι η εξαγωγή, αυτές που έκανε παραγωγή το σύστημά του. Προσθέτουμε τις 655 και τις 348 και μετά τις αφαιρούμε από τις 1059, άρα η διαφορά μας είναι 56 κιλοβατόρες».
Ακολούθως, επιχειρεί μια ανάλυση της δεξιάς στήλης, όπου φαίνεται ότι οι 56 κιλοβατόρες χρεώθηκαν με κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή 5,80 ευρώ. «Η χρήση δικτύου, επειδή χρησιμοποίησε το δίκτυο της ΑΗΚ ως αποθήκευση, χρεώθηκε 32,30 σεντ. Αυτό που λέμε στον κόσμο είναι να χρησιμοποιεί τις ηλεκτρικές του συσκευές την ώρα που παράγει το φωτοβολταϊκό. Δηλαδή, εάν χρησιμοποιούμε τα πλυντήρια, τα στεγνωτήρια κ.ο.κ. την ώρα που που παράγει το φωτοβολταϊκό, το καταναλώνεις και δεν χρεώνεσαι. Εάν το φυλάξεις και το σπαταλήσεις στη συνέχεια, χρεώνεσαι χρήση δικτύου».
Οι επικουρικές υπηρεσίες, σύμφωνα πάντα με την κ. Παπαδοπούλου, είναι για να υπάρχει ευστάθεια του δικτύου και είναι ένα ποσό που το χρεώνεται όλος ο κόσμος, ανεξαρτήτος αν έχει ή δεν έχει φωτοβολταϊκά. «Ακολούθως, τα 0.98 σεντ είναι γιατί πήγε το συνεργείο μας να μετρήσει τις ενδείξεις του μετρητή. Η προμήθεια είναι η έκδοση του λογαριασμού και διαχείριση του λογισμικού, που είναι 6,08 ευρώ».
Το τελικό ποσό που κλήθηκε να πληρώσει ο συγκεκριμένος πελάτης είναι 58,33 ευρώ. Στη συνέχεια, προστίθεται το τέλος ΑΠΕ, με κόστος 0,28 σεντ, που τα επωφελείται το Υπουργείο Ενέργειας και τέλος προστίθεται το ΦΠΑ, που είναι 11,08 ευρώ. Άρα ο συνολικός λογαριασμός είναι 69,69 ευρώ.
Από την ανάλυση του λογαριασμού, διαπιστώνει κανείς ότι γίνεται μια εικονική αποθήκευση των κιλοβατόρων που παράγει κάθε οικία και μπορεί στη συνέχεια να τις καταναλώσει, ωστόσο υπάρχει χρέωση «φύλαξής» τους. Όπως εξήγησε αρμόδια πηγή, ακόμα κι αποθηκευτικός χώρος να υπήρχε, θα προέκυπταν και πάλι διαρροές από το σύστημα, αφού οι μπαταρίες για παράδειγμα, δεν μπορούν να αποθηκεύουν στο 100% την ενέργεια. Υπολογίζεται, όπως είπε, ότι έχουν μια απώλεια ύψους 10 με 20%. Παρόλα αυτά, δεν απαγορεύεται εάν κάποιος πολίτης θέλει να τοποθετήσει μπαταρίες στην ιδιωτική του περιουσία, για αποθήκευση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κόβεται στο σύστημα φωτοβολταϊκών σε νοικοκυριά-Καταγγελίες για σκαμπανεβάσματα στο κόστος
Γιατί γίνονται περικοπές στην παραγωγή ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά
Για τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί το τελευταίο διάστημα, ανακοίνωση εξέδωσε και ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ), ο οποίος διευκρινίζει ότι «βασική αρχή της ηλεκτρολογίας είναι ότι σε κάθε Ηλεκτρικό Σύστημα, η εκάστοτε συνολική παραγωγή πρέπει να ισούται πάντα με την αντίστοιχη ζήτηση ηλεκτρισμού. Σε περίπτωση που η ισορροπία αυτή διαταραχθεί, έστω και για μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κατάρρευσης του Συστήματος με ολέθριες συνέπειες (blackout)».
Όπως διευκρινίζει, «το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται μεγάλη αύξηση του αριθμού των Φωτοβολταϊκών (ΦΒ) Συστημάτων στο ηλεκτρικό σύστημα της Κύπρου, τόσο οικιακών, όσο και μεγαλύτερων, εμπορικών συστημάτων.
«Στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, η οποία καθίσταται αναγκαία τόσο για περιβαλλοντικούς όσο και για οικονομικούς λόγους, εφαρμόζονται διάφορα σχέδια και παραχωρούνται επιδοτήσεις για εγκατάσταση ΦΒ από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, αλλά και σχετικές εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις μεγαλύτερων ΦΒ συστημάτων από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ). Η συνεχής αύξηση στην εγκατάσταση και λειτουργία ΦΒ είναι φυσικό να αυξάνει με τη σειρά της την παραγόμενη ενέργεια από ΦΒ».
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «επειδή το Ηλεκτρικό Σύστημα της Κύπρου είναι απομονωμένο δεν υπάρχει δυνατότητα εξαγωγής ενέργειας στις περιπτώσεις εκείνες, που η παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση.
Σύμφωνα με την ίδια αρμόδια πηγή, αυτό ενδέχεται να αλλάξει, όταν και εφόσον υπάρξει η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Κύπρου και Κρήτης, αφού θα υπάρχει δυνατότητα διακίνησης του ηλεκτρικού ρεύματος προς την Ελλάδα ή άλλες χώρες.
Τα δεδομένα και οι λύσεις
Οι περικοπές ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, αναμένεται πως θα συνεχίσουν να αυξάνονται, δεδομένης της συνεχώς αυξανομένης διείσδυσης ΦΒ Παραγωγής στο Δίκτυο. Η εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης σε μεγάλη κλίμακα θα προσφέρει εναλλακτικές μεθόδους αποθήκευσης και διαχείρισης της ΦΒ Παραγωγής, όταν αυτή δεν είναι δυνατό να καταναλωθεί άμεσα, με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι περικοπές ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.
Βάσει της συγκεκριμένης αναφοράς, κάποιος θα έθετε το εύλογο ερώτημα γιατι συνεχίζουν να δημοσιεύονται σχέδια για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή έχουμε ξεπεράσει ως χώρα τις ανάγκες που υπάρχουν.
Κατά το 2024, η απώλεια παραγωγής λόγω αποκοπών σε οικιστικά και μικρά εμπορικά φωτοβολταικά συστήματα (που ελέγχονται από το σύστημα τηλεχειρισμού Ripple Control ή IoT), ήταν της τάξης του 1% της δυνητικής ετήσιας παραγωγής τους. Για το 2025, εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτό θα είναι της τάξης του 4-5%.
Η σειρά που γίνονται οι περικοπές:
Σύμφωνα πάντα με το ΔΣΜΚ, πρώτα γίνεται δυναμική περικοπή παραγωγής στα πλήρως ελεγχόμενα συστήματα ΑΠΕ (μη οικιακά συστήματα). Το ποσοστό περικοπής της παραγωγής των πιο πάνω συστημάτων αυξομειώνεται κατά τη διάρκεια της μέρας, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν. Πρέπει να τονιστεί ότι το ποσοστό διείσδυσης των ΑΠΕ, επηρεάζεται από τον συνδυασμό των συμβατικών μονάδων παραγωγής που είναι σε λειτουργία και ο οποίος διαφέρει από μέρα σε μέρα.
Όταν η παραγωγή των πιο πάνω πλήρως ελεγχόμενων μεγάλων συστημάτων ΑΠΕ περιοριστεί στο ελάχιστο, τότε ο ΔΣΜΚ δίνει οδηγίες στον Διαχειριστή Συστήματος Διανομής (ΔΣΔ) να αρχίσει την εκ περιτροπής αποκοπή των μικρών εμπορικών και οικιστικών μονάδων, τα οποία έχουν χωριστεί σε 15 ομάδες από τον ΔΣΔ.
![Altamira22](https://reporter.com.cy/media/documents/Altamira22.png)