Ποινή επτά μηνών σε Ισραηλινό στρατιώτη για «κακομεταχείριση» Παλαιστινίων κρατουμένων
18:35 - 06 Φεβρουαρίου 2025
Στρατοδικείο στο Ισραήλ καταδίκασε στρατιώτη σε επτά μήνες φυλάκιση για «κακομεταχείριση» Παλαιστινίων κρατουμένων, ανακοίνωσε ο στρατός.
Πρόκειται για έφεδρο που υπηρετούσε ως φρουρός στη φυλακή Σντε Τεϊμάν, στο νότιο Ισραήλ.
Ειδικότερα ο στρατιώτης, που παραδέχτηκε τις πράξεις του, κρίθηκε ένοχος «για τον επανειλημμένο ξυλοδαρμό κρατουμένων με τις γροθιές του και με το όπλο του, ενώ οι κρατούμενοι ήταν δεμένοι με χειροπέδες και με τα μάτια τους δεμένα».
Πρόκειται για πράξεις που γίνονταν ενώπιον άλλων στρατιωτών, κάποιοι από τους οποίους τις κατέγραφαν με τα κινητά τους. Άλλοι πάντως καλούσαν τον καταδικασμένο στρατιώτη να σταματήσει.
Το κέντρο κράτησης Σντε Τεϊμάν δημιουργήθηκε σε στρατιωτική βάση για την κράτηση Παλαιστινίων που είχαν συλληφθεί στη Λωρίδα της Γάζας μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου 2023.
«Το στρατοδικείο έκρινε ότι οι ενέργειες του κατηγορουμένου ήταν σοβαρές και ότι οι στρατιώτες έχουν υποχρέωση να χρησιμοποιούν την εξουσία που τους έχει δοθεί σύμφωνα με τις αξίες του ισραηλινού στρατού», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Τον Ιούλιο του 2024, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, σε έκθεση ανέφερε ότι μετά τον πόλεμο της 7ης Οκτωβρίου, πολλοί Παλαιστίνιοι οδηγήθηκαν στη φυλακή μυστικά, σε ορισμένες περιπτώσεις υπέστησαν κακομεταχείριση που ενδέχεται να ισοδυναμεί με βασανιστήρια.
«Οι μαρτυρίες που συλλέχθηκαν από την Ύπατη Αρμοστεία και από άλλους φορείς υποδηλώνουν πολλές αποτρόπαιες πράξεις, όπως ο εικονικός πνιγμός και η χρησιμοποίηση σκυλιών κατά κρατουμένων, μεταξύ άλλων, αποτελώντας κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», είχε δηλώσει τότε ο Τουρκ.
Πηγή: protothema.gr