Συνεχείς δονήσεις στη Σαντορίνη-Έξι σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ σε μιάμιση ώρα
07:20 - 06 Φεβρουαρίου 2025
Ο Εγκέλαδος συνεχίζει να ταρακουνά τις Κυκλάδες, ενώ χθες Τετάρτη σημειώθηκε ο ισχυρότερος μέχρι τώρα σεισμός μεγέθους 5,2 Ρίχτερ 20 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης.
Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά το φαινόμενο ενώ αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας στη Σαντορίνη σε περίπτωση μεγαλύτερου σεισμού.
Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης.
Σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, καταγράφηκαν ακόμη έξι «ασθενείς» σεισμικές δονήσεις (4,4, 4,3, 4,2, 4,4, 4,5 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ) το χρονικό διάστημα μεταξύ 04:00 και 05:30 (αντίστοιχα, με αντίστροφη χρονολογική σειρά, στις 05:23, στις 04:48, στις 04:45, στις 04:27, στις 04:24 και στις 04:02) στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, ξεκαθάρισε ότι ακόμα και να σπάσει το ρήγμα δεν θα δώσει σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ, που σε κάθε περίπτωση είναι ένα πιθανό αλλά ακραίο σενάριο.
Για τις τελευταίες εξελίξεις μίλησε ο Ευθύμιος Λέκκας στο MEGA, ο οποίος εκτίμησε ότι η έντονη σεισμικότητα των τελευταίων ημερών σημαίνει ότι εκτονώνεται ενέργεια.
«Συνολικά από χθες στις 12.30 έως σήμερα έχουμε πάνω από 100 σεισμούς, όλων των μεγεθών. Πριν τις 8 είχαμε έναν σεισμό των 5,2 Ρίχτερ. Και όλη αυτή η δραστηριότητα είναι σε καλό επίπεδο και είναι θετικό γιατί όσο περνάνε οι μέρες και έχουμε τέτοια έντονή σεισμικότητα, αυτό σημαίνει ότι εκτονώνεται ενέργεια. Συνεπώς μέσα από αυτή την διαδικασία απομειώνεται το ενδεχόμενο να έχουμε έναν μεγάλο σεισμό, όπως είχαμε πει, γύρω στους 6 βαθμούς – με μικρή πιθανότητα όμως – και επιταχύνεται η διαδικασία χρονικά για την εκτόνωση του φαινομένου όταν διατηρηθεί σε τέτοιο επίπεδο», είπε αρχικά.
«Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά αλλά δεν θα δούμε σεισμό 6 και πάνω από 6 Ρίχτερ, και επιπλέον γίνεται μικρότερο το χρονικό διάστημα που έχουμε υπολογίσει από την συνολική διάρκεια των φαινομένων. Αν πχ έχουμε υπολογίσει να κρατήσει 4 βδομάδες το φαινόμενο, τότε μικραίνει ο χρόνος – όχι δραστικά αλλά μικραίνει. Είναι μια φυσιολογική εξέλιξη που είναι λογική και όλοι περιμένουμε. Βεβαίως η φύση δεν δρα με βάση την δική μας λογική, μπορεί να δούμε και φαινόμενα που δεν υπολογίζουμε για την Ελλάδα», συνέχισε ο κ. Λέκκας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: