Πρώτη φορά στα χρονικά περισσότερες οι αναχωρήσεις από τις αφίξεις-Χρονιά ορόσημο για το μεταναστευτικό
06:00 - 06 Φεβρουαρίου 2025
Χρονιά ορόσημο ήταν το 2024 για το μεταναστευτικό, καθώς οι πολιτικές που ακολούθησε η Κυβέρνηση από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, επέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα και για πρώτη φορά στα χρονικά, οι αναχωρήσεις των μεταναστών ήταν περισσότερες από τις αφίξεις. Στο μεταξύ, οι αριθμοί των Σύρων που θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα τους, μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ αυξάνονται ραγδαία, με την Κυβέρνηση δύο μήνες μετά να έχει ενώπιον της πάνω από 1,000 αιτήσεις.
Το μεταναστευτικό πρόβλημα και η αντιμετώπισή του αποτελούσε ένα από τα μείζονα ζητήματα, που κλήθηκε να διαχειριστεί το Υπουργείο Εσωτερικών, όταν ανέλαβε η νέα Κυβέρνηση, καθώς οι αριθμοί ήταν ανησυχητικοί, δεδομένου ότι οι αφίξεις ήταν περίπου 2,5 περισσότερες από τις αναχωρήσεις, κάτι που προκαλούσε τεράστια πίεση στις κρατικές υπηρεσίες, που εξέταζαν τις αιτήσεις ασύλου. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που χρειάζονταν ένα ή και δύο χρόνια για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την εκάστοτε αίτηση. Συγκεκριμένα, το 2022 οι αφίξεις είχαν αγγίξει τις 17,280, ενώ οι αναχωρήσεις ήταν μόλις 7,700.
Αυτοί οι αριθμοί ήταν εκείνοι που κατεύθυναν την Κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, που θα άλλαζαν άρδην την εικόνα. Τώρα, σχεδόν δύο χρόνια μετά την ανάληψη καθηκόντων της, μπορεί κάποιος να πει ότι τα μέτρα που πάρθηκαν και συνεχίζουν να παίρνονται αποδείχθηκαν αποτελεσματικά, δεδομένου ότι για το 2024 οι αφίξεις ήταν συνολικά 6,102, αριθμός που είναι τρεις φορές μικρότερος από τις συνολικές αφίξεις του 2022, ενώ όσον αφορά τις αναχωρήσεις αυτές άγγιξαν τις 10,944. Αυτός ο αριθμός μεταφράζεται σε ένα ποσοστό 179% επί των αφίξεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μειώθηκαν κατά 69% οι αιτήσεις ασύλου σε δύο χρόνια, πάνω από 750 Σύροι αποχώρησαν από την Κύπρο
Το γεγονός ότι οι αφίξεις ήταν περισσότερες από τις αναχωρήσεις αποτελεί κάτι πρωτόγνωρο, ενώ είναι η πιο απτή μαρτυρία για το γεγονός ότι οι πολιτικές της Κυβέρνησης ήταν επιτυχημένες. Σημειώνεται πως ένα ακόμη σημείο που δείχνει ότι τα μέτρα που λήφθηκαν για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ήταν προς την ορθή κατεύθυνση είναι το γεγονός ότι από τον περασμένο Απρίλιο, οι αφίξεις διά θαλάσσης έχουν μηδενιστεί.
Σε διάφορους τομείς τα μέτρα της Κυβέρνησης
Για να αντιμετωπιστεί ολιστικά το συγκεκριμένο θέμα, η Κυβέρνηση έλαβε μέτρα σε διάφορους τομείς, τόσο όσον αφορά στην εξέταση των αιτήσεων, όσον και για το διεθνές αποτύπωμα της Κύπρου. Συγκεκριμένα, μία από τις πρώτες αποφάσεις αφορούσε την αύξηση των λειτουργών στην Υπηρεσία Ασύλου, η οποία ήταν και αρμόδια για να εξετάζει τις αιτήσεις και αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο χρόνος εξέτασης να μειωθεί στον ένα μέχρι τρεις μήνες.
Από την άλλη, η Κυβέρνηση είχε λάβει μέτρα και σε διπλωματικό επίπεδο, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών είχε προβεί σε διάφορες κινήσεις, τόσο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και προς άλλους εταίρους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία, για βελτίωση του βαθμού ελέγχου των ατόμων που έφταναν στην Κύπρο μέσω του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης. Εκτός αυτού, είχε τρέξει και μία εκστρατεία, η οποία ενημέρωνε τους υπηκόους των τρίτων χωρών ότι η Κύπρος δεν ήταν ο παράδεισος που τους υπόσχονταν οι διακινητές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στον αυξημένο αριθμό επιστροφών παραπέμπει τον Προύντζο ο Ιωάννου-Πώς απαντά στις αναφορές για Πουρνάρα
Η αποτελεσματικότητα των εν λόγω κινήσεων διαφάνηκε από το γεγονός ότι μειώθηκαν κατά 69% οι αιτήσεις ασύλου για το 2024 σε σύγκριση με το 2022, ενώ όσον αφορά στους Αφρικανούς αιτούντες, η μείωση στις αιτήσεις έφτασε το 85% σε σύγκριση με το 2022. Πάντως, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως από την ημέρα ανάληψης καθηκόντων της Κυβέρνησης, 18,055 υπήκοοι τρίτων χωρών αναχώρησαν από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Πέραν τούτου, η Κυβέρνηση είχε λάβει μέτρα και στην αλλαγή εικόνας όσον αφορά στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών και συγκεκριμένα το Πουρνάρα μετατράπηκε σε κλειστή δομή, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για τη δημιουργία κέντρου πρώτης φιλοξενίας στις Λίμνες, που θα είναι στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Σημειώνεται πως ο μειωμένος αριθμός αφίξεων και ο μεγάλος αριθμός αναχωρήσεων είχαν ως αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή στο Πουρνάρα να διαμένουν 350 άτομα και ο αριθμός αυτός να μην αυξάνεται.
Αυξάνονται οι αριθμοί των Σύρων που θέλουν να αποχωρήσουν
Στο μεταξύ, ένα ακόμη θετικό γεγονός, που βοηθά στην αποσυμφώρηση της κατάστασης είναι το γεγονός ότι 1,350 Σύροι έχουν εκφράσει την πρόθεση και επιθυμία να επαναπατριστούν, ενώ 755 άτομα ήδη έχουν αναχωρήσει. Συγκεκριμένα, από την ημέρα που έπεσε το καθεστώς Άσαντ, η Κυβέρνηση έχει δεχθεί σωρεία αιτημάτων από Σύρους υπήκοους, οι οποίοι ήθελαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα υπάρχουν θετικά αποτελέσματα σε διάφορους τομείς, αφού από τους 1,350 υπάρχουν άτομα που ήδη έχουν λάβει καθεστώς ασύλου και το αναιρούν, ενώ μειώνεται και ο όγκος αιτήσεων στην Υπηρεσία Ασύλου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρώτη στην ΕΕ στις αναχωρήσεις μεταναστών η Κύπρος-Ξεπέρασαν κατά 170% τις αφίξεις