Δεκαοκτάχρονος στην Ισπανία χάκαρε το ΝΑΤΟ και το υπουργείο Άμυνας «για πλάκα»

«Χάος» προκάλεσε ένας 18χρονος από μία μικρή πόλη στο Αλικάντε της Ισπανίας, ο οποίος συνελήφθη την Τρίτη, επειδή χάκαρε πολλές υπηρεσίες, υπουργεία και εταιρείες της χώρας, αποκτώντας πρόσβαση ακόμα και στη βάση δεδομένων του ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρει η ισπανική Αστυνομία σε δελτίο τύπου της, ο 18χρονος εισέβαλε σε φόρουμ του dark web και κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στις υπηρεσίες ηλεκτρονικών υπολογιστών δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, το Υπουργείο Άμυνας, το Ισπανικό Νομισματοκοπείο, το Υπουργείο Παιδείας, Επαγγελματικής Κατάρτισης και Αθλητισμού, διάφορα ισπανικά πανεπιστήμια, βάσεις δεδομένων του ΝΑΤΟ και του αμερικανικού στρατού, καθώς και άλλες διεθνείς εταιρείες – ακόμα και της ίδιας της αστυνομίας της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι πράκτορες κατέσχεσαν κρυπτονομίσματα και διάφορα μηχανήματα υπολογιστών, τα οποία αναλύονται από ειδικούς, οι οποίοι δεν αποκλείουν πως ο 18χρονος εμπλέκεται και σε άλλα ηλεκτρονικά εγκλήματα.

Ο συλληφθείς χρησιμοποίησε ψευδώνυμα για να αποφύγει την ταυτοποίηση και τη σύνδεσή του με τις εγκληματικές πράξεις και για να μην τον εντοπίσουν.

Κατά την έρευνα στο σπίτι του, οι αστυνομικοί ανακάλυψαν περισσότερους από 50 λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων με διαφορετικούς τύπους κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων, γεγονός που αποτελεί σημαντικό δείγμα της εκτεταμένης γνώσης που έχει ο συλληφθείς για τον κόσμο του blockchain.

Αφού αποκτούσε πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων, οι οποίες περιείχαν προσωπικές πληροφορίες για υπαλλήλους και πελάτες, καθώς και σε εσωτερικά έγγραφα, στη συνέχεια ο 18χρονος τα πουλούσε ή τα δημοσίευε δωρεάν σε φόρουμ.

Το χάκινγκ αποτελούσε για αυτόν «προσωπική πρόκληση»

Η ισπανική Αστυνομία ξεκίνησε την έρευνα τον περασμένο Φεβρουάριο μετά από καταγγελία εταιρείας στη Μαδρίτη, η οποία εντόπισε μια δημοσίευση σε εξειδικευμένο φόρουμ για διαρροές δεδομένων.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο 18χρονος ισχυριζόταν ότι είχε στην κατοχή του πληροφορίες από την εταιρεία στο φόρουμ. Ερευνώντας την καταγγελία, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι όχι μόνο είχαν εξαχθεί δεδομένα, αλλά ότι ολόκληρο το σύστημα της εταιρείας είχε παραβιαστεί. Έπειτα ανακάλυψαν ολόκληρη τη δράση του συλληφθέντα.

Όσον αφορά στα κίνητρά του, ο 18χρονος είπε πως το έκανε «για πλάκα», σύμφωνα με την El Pais, ενώ επεσήμανε ότι το χάκινγκ σε όλους αυτούς τους οργανισμούς αποτελούσε για εκείνον «προσωπική πρόκληση». Είπε, επίσης, πως απέκτησε πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων του στρατού και αστυνομικών στα τέλη του 2024.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Καταγγελίες Αλεξάνδρου για το ρόλο ΓΔ Υπ. Γεωργίας στις πυρκαγιές-Η εκτίμηση Τράγκολα για την απόφαση
Απολογείται ο 40χρονος για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα-Αναμένεται η πρόταση της Εισαγγελέας
«Όταν ακούστηκε ''Λευτεριά και στην Κύπρο'' πέταξαν μπουκάλι και ξεκίνησε συμπλοκή»-Μαρτυρία για το επεισοδιακό πανηγύρι
Κατολισθήσεις η πιθανή αιτία του εκτροχιασμού τρένου στη Γερμανία-Τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες
Σε πύρινο κλοιό η Τουρκία-Ραγδαία η εξάπλωση της φωτιάς στην Προύσα, δύο νεκροί
Δασμούς 15% σε όλα εκτός από χάλυβα και αλουμίνιο ανακοίνωσε ο Τραμπ μετά την εμπορική συμφωνία με ΕΕ
Πέντε τραυματίες σε επιδρομή Ρωσίας σε Κίεβο
Νέος χορός αντιδράσεων από κόμματα μετά το διάγγελμα του Προέδρου-«Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και έπρεπε ήδη να αποδοθούν»
Κρατήσεις στο παρά πέντε και πληρότητες που αγγίζουν το 80%-Καλή σεζόν βλέπουν οι ξενοδόχοι
Αμετάβλητες οι τιμές φρούτων και λαχανικών παρά τις υποσχέσεις-Το κόστος πληρώνουν οι καταναλωτές