Διεθνείς αντιδράσεις μετά την πρόταση του Τραμπ για ανάληψη ελέγχου της Γάζας
19:24 - 05 Φεβρουαρίου 2025
Πολλοί ηγέτες εξέφρασαν την αντίθεσή τους την Τετάρτη, αφού ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι θέλει να πάρει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας και να "επαναγκαταστήσει μόνιμα" τους Παλαιστίνιους σε άλλες χώρες.
Η σοκαριστική πρόταση του Τραμπ να ανοικοδομήσει τη Γάζα και να τη μετατρέψει σε "Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής" προκάλεσε κύμα καταδίκης στη Μέση Ανατολή και έντονες επιφυλάξεις μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ.
Η Χαμάς, που ελέγχει τη Γάζα, δήλωσε ότι η πρόταση του Τραμπ "θα ρίξει λάδι στη φωτιά". Το ένοπλο κίνημα ανέφερε σε ανακοίνωσή του: "Ο παλαιστινιακός λαός μας... δεν θα επιτρέψει σε κανένα κράτος στον κόσμο να καταλάβει τη γη μας ή να επιβάλει κηδεμονία στον μεγάλο παλαιστινιακό λαό μας, που έχει προσφέρει ποτάμια αίματος για να απελευθερώσει τη γη μας από την κατοχή και να ιδρύσει το κράτος μας με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ".
Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς αντέδρασε έντονα στην πρόταση του Τραμπ. Ο Αμπάς και η παλαιστινιακή ηγεσία "εξέφρασαν τη σθεναρή απόρριψη των εκκλήσεων για κατάληψη της Λωρίδας της Γάζας και εκτόπιση των Παλαιστινίων εκτός της πατρίδας τους", ανέφερε το γραφείο του σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι "τα νόμιμα παλαιστινιακά δικαιώματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα".
Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, που στεκόταν δίπλα στον Τραμπ κατά την παρουσίαση της πρότασης, είπε ότι "αξίζει να δοθεί προσοχή" σε αυτήν την ιδέα και πως ο αμερικανικός έλεγχος της Γάζας "θα μπορούσε να αλλάξει την ιστορία".
Ο ακροδεξιός Ισραηλινός Υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμοτριτς, δεσμεύτηκε αργότερα να "θάψει οριστικά... την επικίνδυνη ιδέα ενός παλαιστινιακού κράτους".
Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες χαρακτήρισε τη δήλωση του Τραμπ "πολύ αναπάντεχη". Ο Φίλιππο Γκράντι δήλωσε στο AFP ότι δεν είναι "ξεκάθαρο" τι ακριβώς σημαίνει αυτή η ιδέα, γεγονός που καθιστά δύσκολο να σχολιαστεί ένα τόσο "ευαίσθητο ζήτημα".
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, τόνισε ότι η αναγκαστική μετακίνηση πληθυσμών από κατεχόμενο έδαφος απαγορεύεται αυστηρά. "Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι θεμελιώδης αρχή του διεθνούς δικαίου και πρέπει να προστατεύεται από όλα τα κράτη", ανέφερε.
Η Κίνα εξέφρασε την αντίθεσή της στην "αναγκαστική μετακίνηση" Παλαιστινίων από τη Γάζα. Σε συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, Λιν Τζιάν, δήλωσε: "Η Κίνα διατηρεί σταθερά τη θέση ότι η παλαιστινιακή διακυβέρνηση των Παλαιστινίων είναι η βασική αρχή της μεταπολεμικής διαχείρισης της Γάζας".
Το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η Γάζα δεν θα πρέπει να ελέγχεται από "τρίτη δύναμη". "Η Γαλλία θα συνεχίσει να προωθεί την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών, τη μόνη που μπορεί να εγγυηθεί διαρκή ειρήνη και ασφάλεια τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστινίους", ανέφερε το Υπουργείο.
Η Τουρκία καταδίκασε έντονα την πρόταση του Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς την "απαράδεκτη". Ο Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ότι η μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από τη Γάζα είναι κάτι που "ούτε εμείς ούτε η περιοχή μπορούμε να αποδεχτούμε". Πρόσθεσε ότι "είναι λάθος ακόμη και να τεθεί προς συζήτηση".
Η Αίγυπτος εξέφρασε ισχυρή υποστήριξη στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, καλώντας την Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Γάζας. Ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών, Μπάντρ Αμπντελατί, ζήτησε την άμεση ανασυγκρότηση της Γάζας χωρίς εκτοπισμούς Παλαιστινίων.
Σε συνομιλίες στο Κάιρο με τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό Μοχάμεντ Μουσταφά, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη "σημασία της προώθησης έργων πρώιμης ανάκαμψης" και "με επιταχυμένο ρυθμό".
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι "πρέπει να επιτραπεί να επιστρέψουν στην πατρίδα τους" στη Γάζα, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξή του για λύση δύο κρατών.
Ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζε, δήλωσε ότι η πάγια υποστήριξη της χώρας του στη λύση των δύο κρατών στη Μέση Ανατολή δεν έχει αλλάξει. "Η θέση της Αυστραλίας είναι η ίδια όπως ήταν το πρωί, όπως ήταν πέρυσι, όπως ήταν πριν από δέκα χρόνια", είπε.
Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, χαρακτήρισε την ιδέα του Τραμπ "σχεδόν ακατανόητη". Δήλωσε σε βραζιλιάνικο ραδιόφωνο: "Αυτό που συνέβη στη Γάζα ήταν γενοκτονία, και ειλικρινά, δεν ξέρω αν οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες εμπλέκονται σε όλο αυτό (μέσω της υποστήριξής τους προς το Ισραήλ), είναι οι πιο κατάλληλες να αναλάβουν τη διαχείριση της Γάζας".
Πηγή: ΚΥΠΕ