Φωνάζουν οι Τούρκοι για το τραγούδι της Ελλάδας στη Eurovision-Σκέφτονται να υποβάλουν καταγγελία στην EBU

Συγκαλυμμένη αναφορά στη Γενοκτονία του Πόντου περιέχει το τραγούδι «Αστερομάτα» με το οποίο η Κλαυδία θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Γιουροβίζιον φέτος, υποστηρίζουν τουρκικές πηγές τις οποίες επικαλούνται τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλει επίσημη καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Ραδιοφωνική Ένωση (EBU) σχετικά με το ελληνικό τραγούδι.

Το τραγούδι αναφέρεται στον εκτοπισμό και την προσφυγιά, ωστόσο, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι περιέχει συγκαλυμμένη αναφορά στους στην ποντιακή γενοκτονία και ότι πρόκειται για πολιτική πρόκληση, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Επικαλούνται ανακοίνωση της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT, ότι θα προσφύγει επίσημα στην EBU εάν διαπιστωθεί ότι το τραγούδι αναφέρεται στη Γενοκτονία του Πόντου. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Eurovision είναι ένας διαγωνισμός χωρίς πολιτικό περιεχόμενο και ότι η EBU μπορεί να ζητήσει αλλαγές στο τραγούδι ή στην πιο ακραία περίπτωση, η Ελλάδα μπορεί ακόμη και να αποκλειστεί από τον διαγωνισμό.

Τουρκικά μέσα γράφουν ότι μετά την ανακοίνωση του τραγουδιού στις 30 Ιανουαρίου ο  ελληνικός Τύπος και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλημμύρισαν από δημοσιεύματα ότι το τραγούδι αφορούσε την γενοκτονία των Ποντίων και τους πρόσφυγες. 

Η επιτροπή Eurovision Τουρκίας θορυβήθηκε μόλις είδε και τη δήλωση της Κλαυδίας ότι η ίδια κατάγεται από τον Πόντο και η οικογένειά της είχε ξεριζωθεί από τον Πόντο. Παρότι η Κλαυδία δεν αναφέρθηκε στην Γενοκτονία των Ποντίων η επιτροπή Eurovision Τουρκίας ειδοποίησε αμέσως την TRT η οποία ανέλαβε να μελετήσει το τραγούδι και να μεταφέρει σε ανώτατο επίπεδο τις ανησυχίες της Τουρκίας σε σχέση με τους ‘ισχυρισμούς’, όπως αναφέρεται.

Διπλωματικές πηγές μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Τουρκίγε υποστηρίζουν ότι αυτό που βίωσαν οι Έλληνες του Πόντου δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως Γενοκτονία.

«Μέχρι σήμερα κανένα αρμόδιο δικαστήριο δεν έχει ορίσει την απέλαση των Ελλήνων του Πόντου ως γενοκτονία. Σύμφωνα με τη Σύμβαση Γενοκτονίας του 1948, αυτό που συνέβη δεν είναι γενοκτονία. Δεν υπήρχε συστηματική πολιτική με στόχο την ολοκληρωτική καταστροφή του λαού της περιοχής. Αυτή ήταν μια διαδικασία εξέγερσης και το κράτος έλαβε μέτρα εναντίον της», ισχυρίζονται.

Τουρκικοί διπλωματικοί κύκλοι δηλώνουν ότι η εξέταση των ιστορικών γεγονότων μόνο στο πλαίσιο των Ελλήνων του Πόντου θα αποτελούσε μεγάλη στρέβλωση.

«Εάν η Ελλάδα θέλει πραγματικά να ανοίξει μια συζήτηση στο πλαίσιο του νόμου για τη γενοκτονία, πρέπει επίσης να μιλήσουμε για την πολιτιστική γενοκτονία που διέπραξε κατά των Τούρκων τη δεκαετία του 1980», υποστηρίζουν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Υπάλληλοι του μετρό ξέχασαν το μικρόφωνο ανοιχτό-«Όλοι λιώμα ήμασταν σου λέω»
Διεθνείς αντιδράσεις μετά την πρόταση του Τραμπ για ανάληψη ελέγχου της Γάζας
Ο Τριντό ανακοίνωσε τη διεξαγωγή οικονομικής συνόδου Καναδά-ΗΠΑ την Παρασκευή
Φωνάζουν οι Τούρκοι για το τραγούδι της Ελλάδας στη Eurovision-Σκέφτονται να υποβάλουν καταγγελία στην EBU
Παθολογικά τα αίτια θανάτου του μικρού Παναγιωτάκη-Στέλνει τα ευρήματα στο εξωτερικό η ΕΛΑΣ
Στον δρόμο που χάραξε ο Τραμπ-Ο Μιλέι αποσύρει την Αργεντινή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Ιερέας «θώπευσε» πιστή την ώρα της εξομολόγησης-Επικύρωσε ποινή φυλάκισης ο Άρειος Πάγος
Ο Τραμπ μιλά για μια «ειρηνευτική συμφωνία» με το Ιράν αλλά χωρίς πυρηνικά
Μαθητές σχημάτισαν το όνομα Άγγελος-«Ψυχοθεραπεύσου πριν γίνεις γονιός» (pics)
Ο βασιλιάς της Ιορδανίας απορρίπτει οποιαδήποτε απόπειρα προσάρτησης εδαφών και μετακίνησης Παλαιστινίων