Τούρκος καθηγητής Γεωλογίας επιμένει πως είναι ηφαιστειακοί και όχι τεκτονικοί οι σεισμοί στη Σαντορίνη
16:34 - 05 Φεβρουαρίου 2025
Την άποψη ότι οι σεισμοί στην περιοχή ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό είναι ηφαιστειακοί -και όχι τεκτονικοί- εκφράζει Τούρκος καθηγητής πανεπιστημίου. Ο Şükrü Ersoy είναι καθηγητής Γεωλογίας και απάντησε σε ερωτήσεις της Hurriyet για τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.
Μιλώντας για το είδος των σεισμών, ο Τούρκος καθηγητής ήταν ξεκάθαρος, αφήνοντας μάλιστα και αιχμές για τους Έλληνες επιστήμονες. «Αυτοί οι σεισμοί στην περιοχή της Σαντορίνης δεν είναι τεκτονικοί, αλλά μαγματικής προέλευσης, δηλαδή είναι ηφαιστειακοί σεισμοί. Οι Έλληνες λένε ότι είναι τεκτονικοί, αλλά εγώ από την αρχή λέω ότι είναι ηφαιστειακής προέλευσης. Δεν μπορεί να είναι τεκτονικοί σεισμοί. Κοιτάξτε: έχουμε σεισμούς μέχρι 5 Ρίχτερ, αλλά ποτέ δεν έχουμε μεγαλύτερους», είπε ο Şükrü Ersoy.
Και συνέχισε αιτιολογώντας την εκτίμησή του: «Κάτω από τη Σαντορίνη καθώς και σε άλλες περιοχές υπάρχουν και άλλα ηφαίστεια. Όπως, για παράδειγμα, το ηφαίστειο του Κολούμπου, ή άλλα ηφαίστεια που δεν έχουν αναδυθεί στην επιφάνεια της θάλασσας. Αυτά ευθύνονται για τους σεισμούς. Πρέπει να "διαβάσουμε" καλά τους σεισμούς, δεν είναι τεκτονικοί, αλλά ηφαιστειακοί σεισμοί».
Ο Ersoy είπε, επίσης, ότι «αν υπάρξει υποθαλάσσια κατολίσθηση, ακόμα και αν το ηφαίστειο δεν εκραγεί, μπορεί να δημιουργηθεί τσουνάμι. Επίσης, σε μεγάλο σεισμό μπορεί να υπάρξει τσουνάμι. Φυσικά, αυτό θα φτάσει σε όλες τις ακτές, ακόμα και στις τουρκικές, αφού τα κύματα του τσουνάμι κινούνται σε μεγάλες αποστάσεις».
Διαφωνεί και Έλληνας καθηγητής Γεωλογίας
Την ίδια άποψη για τους σεισμούς έχει, πάντως, και ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Αβραάμ Ζεληλίδης, ο οποίος εξέφρασε σήμερα τη διαφωνία του με τις εκτιμήσεις των σεισμολόγων ότι η σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών στη Σαντορίνη δεν συνδέεται με τα ηφαίστεια της περιοχής.
«Πρέπει ο κόσμος να καταλάβει τι εννοούμε ηφαιστειακό τόξο. Όπως βυθίζεται η αφρικανική πλάκα κάτω από την ευρωπαϊκή, στα 80 χιλιόμετρα βάθος περίπου, αρχίζει το λιώσιμο των πετρωμάτων. Αυτά δημιουργούν το ηφαιστειακό τόξο. Ξέρουμε ποια νησιά είναι σε αυτή τη ζώνη. Σε αυτά τα νησιά, τα ηφαίστεια είναι ενεργά. Εκτός από τη Σαντορίνη, είναι η Νίσυρος, τα Μέθανα, η Μήλος», τόνισε ο κ. Ζεληλίδης.
Όπως υποστηρίζει, το φαινόμενο που παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες σχετίζεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα. «Εγώ διαφωνώ με τους σεισμολόγους ότι είναι ένα τεκτονικό ρήγμα και δεν έχει σχέση με τα ηφαίστεια. Είναι δίπλα στα ηφαίστεια», είπε.
«Μελετώντας την εξέλιξη ενός ηφαιστείου, υπάρχουν 5 στάδια. Το πρώτο είναι η ηρεμία, το δεύτερο τα ήσυχα γεγονότα. Τώρα είμαστε στο τρίτο στάδιο, έχουμε έντονα, πυκνά και επαναλαμβανόμενα γεγονότα. Το επόμενο στάδιο είναι η έκρηξη. Το ζήτημα είναι αν η έκρηξη αυτή θα είναι ήσυχη ή εκρηκτική. Αυτό έχει να κάνει με πολλά πράγματα. Αν είναι συσσωρευμένα με πίεση τα αέρια μέσα στον κρατήρα, αν η χημική σύστασή του είναι μεγάλου ή μικρού ιξώδους. Τέτοιες απαντήσεις θα ήθελα», πρόσθεσε ο καθηγητής Γεωλογίας.
«Είμαστε ένα βήμα πριν από το γεγονός. Αυτό θα εξαρτηθεί από το αν θα εκτονωθεί το φορτίο στον κρατήρα, με έναν καινούργιο σεισμό ο οποίος θα ανοίξει διόδους για να εκτονωθούν η πίεση και τα αέρια», είπε επίσης ο κ. Ζεληλίδης, αναφερόμενος και σε άλλους παράγοντες που παίζουν ρόλο στην εξέλιξη του φαινομένου, όπως «η χημική σύσταση του μάγματος».
«Νομίζω ότι ένας σεισμός 6 Ρίχτερ θα εκτονώσει την πίεση και μπορεί το ηφαίστειο να ηρεμήσει», τόνισε, προσθέτοντας ότι όσο δεν συμβαίνει αυτό η ανησυχία μεγαλώνει.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο κ. Ζεληλίδης, μιλώντας στο ERTnews, είχε πει: «Θεωρώ ότι η σεισμική δραστηριότητα συνδέεται με την άνοδο της λάβας από κάτω προς τα πάνω. Θεωρώ ότι αυτή είναι η αιτία για την οποία έχουμε τέτοια έντονη σεισμική δραστηριότητα. Η αλήθεια είναι ότι, παρακολουθώντας τη σεισμική ακολουθία, φαίνεται πως είμαστε κοντά ή στο τελείωμα ή στην έκρηξη».
Τι είναι οι τεκτονικοί και τι οι ηφαιστειακοί σεισμοί
Οι τεκτονικοί σεισμοί δημιουργούνται από την κίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών της Γης. Στα σημεία όπου πιέζονται δύο πλάκες μεταξύ τους, αναπτύσσεται τάση στα πετρώματα. Η κίνηση μπορεί να είναι κατακόρυφη, οριζόντια ή η μία πλάκα να βυθίζεται κάτω από μια άλλη. Αν η τάση ξεπεράσει το όριο αντοχής των πετρωμάτων, αυτά σπάνε, απελευθερώνοντας τεράστια ποσά ενέργειας με τη μορφή σεισμικών κυμάτων.
Οι ηφαιστειακοί σεισμοί συμβαίνουν όταν το μάγμα ανεβαίνει προς την επιφάνεια, δημιουργώντας πίεση και ρωγμές στα πετρώματα ή από καταρρεύσεις σπηλαίων και κοιλοτήτων μέσα στο ηφαίστειο. Παράλληλα, μπορεί να προκληθούν και από μία ηφαιστειακή έκρηξη, όταν η εκτόνωση αερίων και λάβας δημιουργεί ωστικά κύματα.
Διαφορές των ηφαιστειακών από τους τεκτονικούς σεισμούς:
Μικρότερο μέγεθος: Οι ηφαιστειακοί σεισμοί είναι συνήθως μικρότεροι σε μέγεθος από τους τεκτονικούς.
Ρηχό εστιακό βάθος: Οι ηφαιστειακοί σεισμοί συμβαίνουν σε μικρά βάθη, συνήθως μερικά χιλιόμετρα κάτω από το ηφαίστειο.
Διαφορετική κυματομορφή: Έχουν πιο αργή και παρατεταμένη δόνηση σε σχέση με τους τεκτονικούς σεισμούς.
Πηγή: iefimerida
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: