Εξετάζει εναλλακτικά σενάρια για την υδροδότησης της Πάφου το Τμήμα Υδάτων

Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων επεξεργάζεται εναλλακτικά σενάρια για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης διάθεσης νερού για σκοπούς υδροδότησης της Πάφου για όλη την περίοδο, περιλαμβανομένης και της περιόδου αιχμής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Γρηγορίου με αφορμή τα προβλήματα ύδρευσης και άρδευσης της επαρχίας Πάφου μετά την καταστροφή της Μονάδας Αφαλάτωσης και του φράγματος στον Μαυροκόλυμπο.

Ο κ. Γρηγορίου σημείωσε πως με βάση αυτά τα σενάρια, θα διατεθούν μειωμένες ποσότητες νερού για σκοπούς άρδευσης για συντήρηση των μόνιμων δενδρωδών καλλιεργειών καθώς και σε επαγγελματίες γεωργούς για εποχιακές καλλιέργειες.

Τα σενάρια πρόσθεσε, βασίζονται στα αποθέματα νερού στα φράγματα, στην αξιοποίηση του ανακτημένου νερού καθώς και στη χρησιμοποίηση εφεδρικών γεωτρήσεων.

Με την αποκατάσταση της Μονάδας Αφαλάτωσης στην περιοχή Κουκλιών σύμφωνα με νεότερη πληροφόρηση από τον Ανάδοχο, αυτή αναμένεται να γίνει και να λειτουργήσει εντός Αυγούστου.

Για την Κινητή Μονάδα Αφαλάτωσης στην περιοχή της Κισσόνεργας ο κ. Γρηγορίου είπε πως έγινε η προκήρυξη του διαγωνισμού στις 29 Ιανουαρίου αναμένεται να υποβληθούν οι προσφορές μέχρι 3 Μαρτίου του 2025 με πρόνοια η υλοποίηση του έργου να γίνει από 4 έως 7 μήνες, και αν γίνει νωρίτερα της περιόδου των επτά μηνών θα έχει bonus ο Ανάδοχος.

Σε σχέση με την αποκατάσταση του προβλήματος στον Μαυροκόλυμπο ο κ. Γρηγορίου ανέφερε πως βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες ειδικών εμπειρογνώμων σε συνεργασία με μηχανικούς του ΤΑΥ και με το ΤΕΠΑΚ αναμένοντας την πλήρη αποστράγγιση και τη διαχείριση της λάσπης για να προχωρήσουν στην επίλυση του προβλήματος.

Ερωτηθείς για τους μπανανοκαλλιεργητές ο κ. Γρηγορίου σημείωσε πως θα πάρουν ικανοποιητικές ποσότητες νερού για να διατηρήσουν και να συντηρήσουν τις φυτείες τους. Θα έχουν μειωμένη ενδεχομένως παραγωγή ή και ποιότητα αλλά δεν θα ξεράνουν οι μπανανοφυτείες, κατέληξε.

Σημειώνεται πως το υδατικό θέμα της Πάφου απασχόλησε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Έρευνα για νέο σκάνδαλο στο Ευρωκοινοβούλιο-Σφραγίστηκαν τα γραφεία δύο βοηθών ευρωβουλευτών
Στο ΥΠΟΙΚ το ΙΚΥΚ για τη σύμβαση ενοικίασης κτηρίου μετά από διένεξη με τον ενοικιαστή
Την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια η πρόταση Νόμου για αλλαγή των συντανταγογραφήσεων φαρμάκων
Αντεπιτίθεται ο Ιωάννου σε Βύρα και Γιωρκάτζη για προϋπολογισμούς Δήμων και ΕΟΑ-Πώς απαντά για αύξηση τελών
Θρίλερ στο κέντρο της Αθήνας-Νεκρός άνδρας σε Airbnb, βρέθηκε με σακούλα στο κεφάλι και δεμένα χέρια
Καταγράφηκαν νέες ανακλήσεις οχημάτων με ΤΑΚΑΤΑ-Έγιναν πέντε χιλιάδες αλλαγές αερόσακων σε δύο εβδομάδες
Έτοιμη η ΕΦ για τη στράτευση γυναικών-Ενημέρωσε τη Βουλή για τις λεπτομέρειες ο Πάλμας
Χαρτσιώτης: Ισχύει η νομοθεσία που απαγορεύει άναμμα φωτιάς και κατ’ επέκταση, λαμπρατζιάς
Επιβεβαιώνεται η παρουσία της Ε.Ε στη Γενεύη-Δεν ανακοινώθηκε το όνομα
Συλλήψεις για νέα υπόθεση διαφθοράς στην Ευρωβουλή μετά το Qatargate