Δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου στην Κύπρο ο καρκίνος
13:07 - 04 Φεβρουαρίου 2025
Ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου στην Κύπρο και κατά μέσο όρο τα τελευταία πέντε έτη καταγράφονται περίπου 4.000 νέα περιστατικά και 1.560 θάνατοι ετησίως, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου, ο Τομέας Ογκολογικής Νοσηλευτικής του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών.
Ο Τομέας, ο οποίος συμμετέχει ενεργά στην προβολή των εκδηλώσεων που φέτος έχουν ως θέμα «Ενωμένοι από τη Μοναδικότητα» και αποτελεί μέρος μιας τριετούς εκστρατείας, (2025-2027), η οποία εστιάζει στις προσωπικές διαδρομές των ασθενών με καρκίνο, των επιζώντων και των φροντιστών, αναφέρει πως ο καρκίνος δεν είναι απλώς μια ιατρική διάγνωση αλλά είναι ένα βαθιά προσωπικό ζήτημα.
Όπως αναφέρεται, ο καρκίνος του προστάτη είναι η συχνότερη ογκολογική πάθηση στον ανδρικό πληθυσμό, με περίπου 540 νέα περιστατικά ετησίως κατά την περίοδο 2016-2020. Το 2019 και το 2020 τα περιστατικά αυξήθηκαν σε 550 και 656 αντίστοιχα.
Όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού, εντοπίζονται και καταγράφονται περίπου 700 νέα περιστατικά ετησίως στις γυναίκες και επτά νέα περιστατικά στους άνδρες.
Αυτά τα στοιχεία υπογραμμίζουν την ανάγκη για συνεχή ευαισθητοποίηση, πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση, καθώς και για την ενίσχυση των υπηρεσιών φροντίδας και υποστήριξης των ασθενών, σημειώνεται.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην ενίσχυση της ενσυναίσθησης, της κατανόησης και της ενσωμάτωσης στη φροντίδα του καρκίνου, ενώ παράλληλα υποστηρίζει πιο εξατομικευμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις.
Οι Ογκολογικοί Νοσηλευτές αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της φροντίδας των ατόμων με καρκίνο, διαδραματίζοντας πολλαπλούς ρόλους που συμβάλλουν καθοριστικά στην πορεία της θεραπείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, σημειώνεται.
Συγκεκριμένα, ο ρόλος του Ογκολογικού Νοσηλευτή περιλαμβάνει εκπαίδευση και Συμβουλευτική, διαχείριση Συμπτωμάτων, ψυχολογική και Συναισθηματική Υποστήριξη, συντονισμός της Ομάδας Φροντίδας , ενίσχυση της Πρόληψης και της Έγκαιρης Διάγνωσης, αναφέρεται.
Πηγή: ΚΥΠΕ