Ο Τραμπ επέβαλε δασμούς στην Κίνα για να αντιμετωπίσει... αμερικανικό σκάνδαλο
21:40 - 03 Φεβρουαρίου 2025
Οι ΗΠΑ βρίσκονται ακόμη και σήμερα στη δίνη του κυκλώνα των οπιοειδών, μία κρίση που ξεκίνησε την δεκαετία του 1990 όχι από κάποια τρίτη δύναμη αλλά από την ίδια την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία.
Συγκεκριμένα τα οπιοειδή και η αλόγιστη συνταγογράφησή τους ως παυσίπονα δημιούργησαν ένα τεράστιο υγειονομικό αλλά και οικονομικό σκάνδαλο που κόστισε δισεκατομμύρια σε αποζημιώσεις αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες ζωές.
Η Perdue Pharma και η μακροχρόνια δικαστική μάχη
Η αμερικανική φαρμακευτική Purdue Pharma και η οικογένεια Σάκλερ, οι ιδιοκτήτες της, κατέληξαν σε συμφωνία με 15 αμερικανικές πολιτείες, με βάση την οποία θα καταβάλουν συνολικά 7,4 δισ. δολάρια, ως αποζημίωση για τον ρόλο που διαδραμάτισαν στην κρίση των οπιοειδών φαρμάκων.
Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου ενώ οι αγωγές από τις πολιτείες των ΗΠΑ αλλά και τις οικογένειες των θυμάτων εκρεμμούσαν ή είχαν ρυθμιστεί εξωδικαστικά από τα τέλη της δεκαετίας του '90.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η γενική εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, η συμφωνία προβλέπει ότι η οικογένεια θα καταβάλει 6,5 δισ. δολάρια σε βάθος 15ετίας και η εταιρεία 900 εκατομμύρια. Η συμφωνία θα πρέπει προηγουμένως να επικυρωθεί από δικαστήριο.
Η Purdue Pharma παρασκεύαζε το παυσίπονο OxyContin, η υπερσυνταγογράφηση του οποίου θεωρείται ευρέως ότι πυροδότησε την κρίση των οπιοειδών στις ΗΠΑ. Η εταιρεία σταμάτησε την παραγωγή οπιοειδών τελικά μόλις το 2018.
Με βάση δεδομένα των Κέντρων Πρόληψης και Αντιμετώπισης Ασθενειών (CDC), περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι πέθαναν στις ΗΠΑ μεταξύ 1999-2022 λόγω υπερβολικής δόσης που συνδέεται με τη λήψη οπιοειδών – είτε τα είχαν πάρει νόμιμα, με συνταγή, είτε παράνομα.
Το Fentanyl και η Κίνα
Μπορεί εντός των ΗΠΑ να ολοκληρώθηκε η διαδικασία με τα εγχώρια οπιοειδή μόλις πριν από μερικές ημέρες αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος επέβαλε κάποιες από τις κυρώσεις προς το Μεξικό και την Κίνα για την «συνέχιση της ανεξέλεγκτης εισαγωγής Fentanyl στις ΗΠΑ».
Η Κίνα βρίσκεται στο στόχαστρο με εν ενεργεία κυρώσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα και από την προηγούμενη κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν αλλά το Πεκίνο υπογραμμίζει πως δεν έχει καμία απολύτως ανάμειξη στη νέα υγειονομική και κοινωνική κρίση που βιώνουν σήμερα οι ΗΠΑ.
Το Fentanyl είναι ένα ισχυρό χημικό οπιοειδές το οποίο χρησιμοποιείται σε οξείς πόνους αλλά κυρίως ως αναισθητικό. Η τεράστια χημική βιομηχανία της Κίνας από τις αρχές του 2000 παρασκεύασε τεράστιες ποσότητες του συγκεκριμένου οπιοειδούς το οποίο και νόμιμα εξήγαγε σε τρίτες χώρες ανάμεσα σε αυτές και στις ΗΠΑ.
Ο Τζο Μπάιντεν σε μία από τις ελάχιστες διμερείς συνεργασίες που προώθησε με το Πεκίνο, ήταν η από κοινού σύσταση ομάδας κρούσης για τον περιορισμό των εξαγωγών της συγκεκριμένης ουσίας με το Πεκίνο να συνεργάζεται και να ενημερώνει μάλιστα μέσα στην τελευταία τριετία για κάθε μεγάλη παράνομη εξαγωγή Fentanyl από την Κίνα κυρίως προς το Μεξικό και τον Καναδά.
Το νομικό πλαίσιο για τα ναρκωτικά και τις ουσίες στην Κίνα είναι ένα από τα αυστηρότερα στον κόσμο και οι αριθμοί χρηστών στη χώρα είναι από τους μικρότερους παγκοσμίως. Οι νέες κυρώσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ προς το Πεκίνο αφορούν το συγκεκριμένο ζήτημα με την Κίνα να ξεκαθαρίζει πως δεν έχει εμπλοκή.
Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε το Σάββατο λίγες ώρες μετά την έναρξη των αμερικανικών κυρώσεων πως κάθε χώρα είναι υπεύθυνη για την προστασία της υγείας και την ασφάλεια των πολιτών της και πως καμία εσωτερική υγειονομική κρίση δεν θα πρέπει να εξάγεται προς τρίτους όπως κάνουν οι ΗΠΑ.
Η αλήθεια είναι –σύμφωνα με όσα αποκαλύπτουν οι αριθμοί– πως οι εξαγωγές Fentanyl από την Κίνα είναι σαφώς οι μικρότερες των τελευταίων 10 ετών αλλά αυτό δεν συμπεριλαμβάνει τις πρώτες ύλες που χρειάζονται για την παρασκευή του από τρίτους.
Η Κίνα υπογραμμίζει πως δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα αξιοποιηθούν οι πρώτες ύλες που της ζητούνται από πελάτες ανά τον πλανήτη και δεν είναι δυνατό να αποκλείσει τις εταιρείες σε Μεξικό και Καναδά βασισμένη μόνο στις αιτιάσεις Τραμπ.
Από την άλλη πλευρά με την κρίση των οπιοειδών στις ΗΠΑ του Τραμπ να συνεχίζεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιχειρεί να πλήξει την πηγή πριν κάνει το επόμενο βήμα και βάλει στο στόχαστρό του τα καρτέλ παρασκευής και διανομής Fentanyl σε Μεξικό και Καναδά. Οι κινήσεις του Τραμπ θυμίζουν τον τρόπο με τον οποίο επιχείρησε ο Ρέιγκαν να αντιμετωπίσει την κρίση με την κοκαΐνη από την Κολομβία χωρίς άμεσα αποτελέσματα.
Πηγή: Πρώτο Θέμα