«Η Ε.Ε οφείλει να κάνει περισσότερα στον τομέα της άμυνας»-Τίθενται οι βάσεις για αποφάσεις στην άτυπη σύνοδο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να κάνει περισσότερα στον τομέα της άμυνας αν θέλει να έχει ένα γεωστρατηγικό ρόλο και να ενισχύσει την γεωστρατηγική αυτονομία της, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την άφιξή του στην άτυπη σύνοδο των 27 ηγετών των κρατών μελών στο Μέγαρο Εγκμόντ στις Βρυξέλλες, τονίζοντας πως αν και η άμυνα είναι ευθύνη των κρατών μελών, «υπάρχει κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον» και πως θεωρεί πως σήμερα θα μπει η βάση για τα επόμενα βήματα.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στην επιστολή με την οποία 19 κράτη μέλη, μεταξύ τους και η Κύπρος, ζητούν ενίσχυση των πολιτικών και επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στον τομέα της άμυνας, καθώς και στην ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων της ίδιας της Κύπρου, κάνοντας λόγο για «υποδομές που αξιοποιούνται και από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Έχουν και μια σημαντική βιομηχανία και τα μεγάλα κράτη, αλλά και τα μικρά κράτη όπως στην Κύπρο» όπου είπε «έχουμε μια σημαντική αμυντική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια». Η αμυντική βιομηχανία στα κράτη μέλη, επεσήμανε, είναι κάτι «που μέσα από τη συνεργασία οφείλουμε να στηρίξουμε και να προχωρήσουμε μπροστά» κατέληξε.

Κατά την άφιξή του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ελπίδα πως κατά τη σημερινή συζήτηση «θα τεθούν οι βάσεις για να λάβουμε συγκεκριμένες αποφάσεις για ενίσχυση της άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, κατά τη σύνοδο θα πραγματοποιηθεί ελεύθερη συζήτηση για τέσσερα ζητήματα: «τις διατλαντικές σχέσεις μετά και την εκλογή του Αμερικανού Προέδρου και τα πρώτα δείγματα γραφής της πολιτικής που θα ακολουθήσει, τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ΝΑΤΟ, τις σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο και φυσικά τα θέματα της άμυνας και της ασφάλειας».

Ειδικότερα για το θέμα της ασφάλειας, ο Πρόεδρος τόνισε πως «ως Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουμε να πράξουμε περισσότερα στον τομέα της άμυνας, αν θέλουμε να διαδραματίσουμε ένα γεωστρατηγικό ρόλο, αν θέλουμε να ενισχύσουμε τη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η άμυνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αποκλειστική ευθύνη των κρατών μελών» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «υπάρχει κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον και θεωρώ σήμερα ότι θα τεθεί η βάση για τα επόμενα σημαντικά βήματα στην ενίσχυση του τομέα της άμυνας».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για συγκεκριμένες ιδέες που συζητούνται, και υπενθύμισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία «ήταν ανάμεσα στα κράτη μέλη που απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να χρηματοδοτήσει στον τομέα αυτό στην ΕΕ», αναφερόμενος στην επιστολή 19 κρατών μελών προς την ΕΤΕπ με την οποία ζητούν ενίσχυση των πολιτικών και των επενδύσεων για την αμυντική βιομηχανία της ΕΕ, μεταξύ άλλων μέσω της αύξησης των κονδυλίων αλλά και δανεισμού εκ μέρους της ΕΤΕπ.

«Ως κράτος μέλος ενισχύουμε τις αμυντικές ικανότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας, την αποτρεπτική της ισχύ, την αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου, την στρατιωτική βάση στο Μαρί, υποδομές που αξιοποιούνται και από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» εξήγησε. 

«Έχουν και μια σημαντική βιομηχανία και τα μεγάλα κράτη, αλλά και τα μικρά κράτη, όπως στην Κύπρο (όπου) έχουμε μια σημαντική αμυντική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια, που μέσα από τη συνεργασία οφείλουμε να στηρίξουμε και να προχωρήσουμε μπροστά», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Τετ α τετ Χριστοδουλίδη-Αννίτας και ηγεσίας του ΔΗΣΥ με επίκεντρο το Κυπριακό
«Η Ε.Ε οφείλει να κάνει περισσότερα στον τομέα της άμυνας»-Τίθενται οι βάσεις για αποφάσεις στην άτυπη σύνοδο
Ανησυχούν στην Τουρκία για τη συνεργασία Κύπρου και ΗΠΑ-«Έχει φτάσει στο αποκορύφωμα της»
«Δήμαρχος» Κυθρέας –Λουρουτζίνας:«Το οδόφραγμα θα μπορούσε να λειτουργήσει τον Αύγουστο με Σεπτέμβριο»
Tέθηκε και το Κυπριακό στη συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν
Οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι, τα ανήσυχα κόμματα και η απόδραση από το τσουβάλι
Επέκταση του ορίου συνταξιοδότησης βουλευτών και υπουργών ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών
Επίθεση… αγάπης του Έλον Μασκ στον Φειδία-«Ψηφίστε τον, Make Europe Great Again!»
Στις Βρυξέλες για να συμμετάσχει στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μεταβαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Το άγχος συρρίκνωσης των μεγάλων, ο φόβος των Βουλευτικών και η άτσαλη προσπάθεια συσπείρωσης