Προχωρά στην καταγραφή και αξιολόγηση κτηρίων μοντερνισμού το ΥΠΕΣ και καθορίζει μέτρα

Για να αξιολογηθεί ένα κτήριο και να κηρυχθεί διατηρητέο πρέπει να προηγηθεί αίτημα είτε από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες του είτε από την οικεία Τοπική Αρχή, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, ερωτηθείς σχετικά στο περιθώριο δηλώσεων για τη μεταρρύθμιση του τομέα της αδειοδότησης της ανάπτυξης. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις κτηρίων που βρίσκονται σε Περιοχές Ειδικού Χαρακτήρα και ιστορικούς πυρήνες.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, για την κατοικία στη γωνία των οδών Αρνάλδας και Λεωφόρου Στασίνου, που κατεδαφίστηκε το περασμένο Σάββατο, δεν είχε υποβληθεί αίτημα από την αρμόδια Τοπική Αρχή, δηλαδή τον Δήμο Λευκωσίας ή από τους ιδιοκτήτες. «Δυστυχώς, είναι λυπηρό -και οφείλω να ομολογήσω- το γεγονός ότι ένα κτήριο αξιόλογης αρχιτεκτονικής αξίας έχει κατεδαφιστεί, αλλά η διαδικασία είναι δεδομένη που ακολουθείται στις συγκεκριμένες περιπτώσεις. Μέσω αυτής της διαδικασίας έχουν αξιολογηθεί και έχουν κηρυχθεί πέραν των 7.000 οικιών ως διατηρητέες σε μια προσπάθεια να διατηρήσουμε την αρχιτεκτονική μας κληρονομιά, και είναι σε στάδιο αξιολόγησης άλλες 4.000 αιτήσεις», ανέφερε ο κ. Υπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σήκωσε το γάντι το ΥΠΕΣ, απαντά σε ΕΟΑ για την κατεδάφιση κτιρίου-«Δεν ήταν στη λίστα των διατηρητέων»

Παράλληλα, αναφερόμενος στην περίπτωση του Διδασκαλικού Μεγάρου στην Λεωφόρο Μακαρείου στην Λευκωσία, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως «και αυτό το κτήριο, όπως και άλλα κτήρια μοντερνισμού, δηλαδή σύγχρονης αρχιτεκτονικής αξίας, δεν είναι σε περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος, άρα δεν έχουν αξιολογηθεί», και δεν εμπίπτουν στα υφιστάμενα κριτήρια για να αξιολογηθεί ως διατηρητέο.

Όπως είπε ο κ. Υπουργός, έχοντας εντοπίσει αυτό το κενό, σε συνεργασία με το ΕΤΕΚ θα προχωρήσει η καταγραφή και η αξιολόγηση όλων αυτών των κτηρίων, ώστε να καθοριστούν τα μέτρα, για να κηρυχθούν διατηρητέα και αυτά τα κτήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Κατεδάφισαν ιστορικό κτήριο στο κέντρο της Λευκωσίας

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Με τις δέουσες τιμές έφτασε στην Κύπρο το Άγιο Φως
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ για τα 3 εκατ. ευρώ
Φτάνει το απόγευμα στην Κύπρο το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες με την Πρώτη Ανάσταση
ΒΙΝΤΕΟ: Έκανε το... εκατοστάρι του και φέτος ο πάτερ Ηρακλείδιος στο Παραλίμνι
Καλοκαιρινό σκηνικό ανήμερα Μεγάλου Σαββάτου-Θα φτάσει τους 30 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυξάνονται οι εργαζόμενοι στην Κυβέρνηση, οι λιγότεροι στις Δυνάμεις Ασφαλείας-Παραμένουν οι πιέσεις για νοικοκυριά
Τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα-Πολίτες εγκλωβίζονται στις δαιδαλώδεις διαδικασίες και τα λάθη του συστήματος
Προσκύνησαν τον επιτάφιο και αναμένουν ανάσταση στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο (pics&vid)
Η Πρόεδρος της Βουλής έφτιαξε φλαούνες με τη γιαγιά της-«Αναμνήσεις που φυλάμε για πάντα»