Τουρκία και Τατάρ πάνε στη Γενεύη για να δώσουν το μήνυμα για δύο κράτη

Ως ευκαιρία να δώσουν το μήνυμα για λύση δύο κρατών βλέπουν τη διευρυμένη συνάντηση στη Γενεύη Τουρκία και τ/κ πλευρά ανέφερε ο Τουρκοκύπριος πρώην διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί,  λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία απτή ένδειξη ότι η Τουρκία επιθυμεί ομοσπονδία στην Κύπρο.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η "Βατάν" γράφει ότι ο κ. Ναμί μίλησε για το Κυπριακό και τις προσδοκίες από τη σύνοδο κορυφής της Γενεύης, στο πλαίσιο εκδήλωσης του ΡΤΚ με τίτλο «Αμμοχωστιανές Κουβέντες». Υποστήριξε επίσης ότι η ε/κ πλευρά συμμετέχει στη συνάντηση για να δείξει ότι κινείται στη βάση των Ηνωμένων Εθνών.

Οι πλευρές, ανέφερε ο Τ/κ πρώην διαπραγματευτής, κινούνται στη λογική της επίρριψης ευθυνών η μία στην άλλη, και γι’ αυτό ο ίδιος δεν αναμένει πολλά πράγματα από τη σύνοδο. Δεν υπάρχει απτή ένδειξη, είπε, ότι η Τουρκία θέλει ομοσπονδία στην Κύπρο.

Σημειώνοντας ότι Αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ, Ρόζμαρ Ντικάρλο, δεν μπόρεσε να έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο νησί, ο κ. Ναμί ανέφερε ότι δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις, όμως οι διαπραγματευτές συναντώνται χωρίς να καθίσταται δυνατό να υπάρξει αποτέλεσμα. «Τα ΗΕ θέλουν να πάρουν έστω και μια μικρή επιτυχία για να μην αποτύχει η Γενεύη. Όμως, στην υφιστάμενη κατάσταση, όλοι είναι πολύ απαισιόδοξοι», σημείωσε.

Η ε/κ πλευρά, πρόσθεσε, δεν δέχεται διεθνείς πιέσεις για λύση του Κυπριακού και ο Ερσίν Τατάρ δηλώνει πως θα κάνει βήματα στο πλαίσιο της καθοδήγησης της Τουρκίας και γι’ αυτό δεν αναμένεται να προκύψει κάτι αξιοσημείωτο από τη Γενεύη.

Στο μεταξύ, μιλώντας χθες σε συμπόσιο με θέμα «Η στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου», το οποίο διοργανώθηκε από το «πανεπιστήμιο» Ανατολικής Μεσογείου, την «ομοσπονδία» διεθνών, ακαδημαϊκών, κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων και τον «σύνδεσμο» διεθνών κοινωνικών, πολιτιστικών και ακαδημαϊκών σχέσεων, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η ύπαρξη, κατά την έκφρασή του, της «τδβκ» στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «κάτω από οποιανδήποτε περίπτωση και συνθήκη πολύ σημαντική και αξιόλογη».

Εξάλλου, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από Τουρκοκύπριους και Τούρκους επιχειρηματίες, ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε ότι η «νέα εθνική πολιτική» με τη στήριξη της Τουρκίας είναι τα δύο κράτη και πως το κεφάλαιο της ομοσπονδίας έκλεισε κι αν υπάρξει μια συμφωνία στην Κύπρο, αυτή θα γίνει μεταξύ «κρατών» και όχι κοινοτήτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επιλογές χρηματοδότησης της άμυνας της ΕΕ και στήριξη στην Ουκρανία θα συζητήσουν οι 27
Τουρκία και Τατάρ πάνε στη Γενεύη για να δώσουν το μήνυμα για δύο κράτη
Στη μόνιμη επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για τα Ψηφιακά Εργαλεία μίλησε ο Ιωάννης Γεωργούλας
Στην Κύπρο το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας-Θα γίνουν δεκτοί στο Προεδρικό
Διαμαρτυρία στη ΚΣΣΕ για παράνομη επίσκεψη Τούρκων μελών της στα κατεχόμενα
Επίσκεψη ευρωβουλευτή Λουκά Φουρλά στο Βελιγράδι-«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τη Σερβία στην Ευρωπαϊκή της πορεία»
Χωρίς αναφορά στο Κυπριακό η ανακοίνωση τουρκικής προεδρίας για επικοινωνία Ερντογάν-Κόστα
Κάθετες διαφωνίες με την οριζόντια ψηφοφορία-Τα κλάσματα, οι πολιτικές θέσεις και οι υποδιαιρέσεις της θέλησης
Κυπριακό, εξελίξεις στη Συρία και Ουκρανικό συζήτησαν Κόστα και Ερνογάν
Παράνομη επίσκεψη Τούρκων βουλευτών στο Βαρώσι-Στηρίζουν το αφήγημα Τατάρ για άνοιγμα της πόλης