Παίζει ξανά την κασέτα των δύο κρατών και του οδοφράγματος στη Μια Μηλιά ο Τατάρ

Την συμπρόεδρο της Τεχνικής Επιτροπής Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, Ιτσίμ Τσαγινέρ Καβουκλού και τα τ/κ μέλη της συνάντησε σήμερα στα κατεχόμενα ο Ερσίν Τατάρ επαναλαμβανοντας την θέση του ότι η διάνοιξη οδοφράγματος στη Μια Μηλιά θα αποσυμφορήσει την κίνηση στον Άγιο Δομέτιο.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η Τεχνική αυτή Επιτροπή είναι μια σημαντική επιτροπή όπου συζητούνται τρέχοντα θέματα.

Αναφερόμενος στις προτάσεις για διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων, ο κ. Τατάρ δήλωσε ότι σήμερα υπάρχουν 9 σημεία διελεύσεων και ο ίδιος έχει πραγματοποιήσει επισκέψεις σε κάποια από αυτά. Ο αριθμός των διελεύσεων, πρόσθεσε, αυξάνεται και η εξάλειψη των προβλημάτων στα οδοφράγματα θα ήταν επωφελής και για τις δύο κοινότητες.

Η πρόταση για σημείο διέλευσης στη Μια Μηλιά συνέχισε, αφορά επαγγελματικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των ταξί, προσθέτοντας ότι η αμοιβαία διέλευση προϊόντων και υλικών που θα αποτελέσουν αντικείμενο εμπορίου στο πλαίσιο του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή θα αμβλύνει την κυκλοφοριακή συμφόρηση στον Άγιο Δομέτιο και θα αυξήσει το εμπόριο.

Επανέλαβε επίσης ότι δεν πρόκειται να δεχθούν διόδους διέλευσης που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα ασφάλειας «στην επικράτεια της τδβκ» - όπως αναφέρθηκε στα κατεχόμενα - και σημείωσε ότι πρότειναν οδόφραγμα στη Λουρουτζίνα, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι μια θετική και εποικοδομητική πρόταση, που θα ωφελήσει τόσο τον «βορρά όσο και τον νότο» κατά την έκφρασή του.

Για την άτυπη συνάντηση τον Μάρτιο στη Γενεύη ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς είναι οι κόκκινες γραμμές τους, δεν θα τις παρατήσουν ποτέ και ο αγώνας τους θα συνεχιστεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Κατά τον κ. Τατάρ, «υπάρχουν ιστορικές προσδοκίες και επιθυμίες και των δύο λαών» και υπό αυτή την έννοια «η συνεργασία των δύο κρατών» θα είναι προς όφελος και των «δύο λαών».

Ευχαρίστησε την πρόεδρο και τα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής, που εργάστηκαν σκληρά «με την αντίληψη των δύο αρχών, δύο κρατικών δομών» και τους ευχήθηκε επιτυχία στο έργο τους.

Η κ. Καβουκλού ενημέρωσε τον Τ/κ ηγέτη για τις συναντήσεις και τις δραστηριότητες που διοργανώθηκαν «προς όφελος και των δύο λαών» λέγοντας ότι έχουν πραγματοποιήσει πολλά ολοκληρωμένα έργα που θα ωφελήσουν τη «χώρα» στο πλαίσιο της ανάπτυξης της συνεργασίας.

Πυρά Ακανσόι σε Τατάρ

Την ίδια ώρα, ο γ.γ. του PTK, Ασίμ Ακάνσοϊ ανέφερε πως πρέπει να εξηγηθεί ξεκάθαρα στην κοινή γνώμη γιατί δεν κατέστη δυνατόν να ανοίξουν σημεία διέλευσης.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, τ/κ ΜΜΕ προβάλλουν τις δηλώσεις Ακάνσοϊ ο οποίος πρόσθεσε ότι ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ πρέπει να δώσει περισσότερη ενημέρωση για το θέμα. «Δεν είναι δυνατόν να φτάσουμε πουθενά με τα παιχνίδια επίρριψης ευθυνών που συνεχίζονται επί δεκαετίες».

«Στις ανακοινώσεις τους στον Τύπο προσπαθούν και οι δύο πλευρές να παρουσιάσουν τον εαυτό τους ότι έχει δίκαιο. Όμως, είναι μια σημαντική έλλειψη το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν ανοίξει τα δύο σημεία διέλευσης που ζήτησε να ανοίξουν ο ΓΓ του ΟΗΕ. Σε αυτή τη διαδικασία ήρθε η ΝτιΚάρλο στην Κύπρο και ύστερα επισκέφθηκε την Ελλάδα και την Τουρκία. Φάνηκε για ακόμα μια φορά ότι το Κυπριακό είναι ζήτημα που ενδιαφέρει όλους τους παίκτες στην περιοχή, και όχι μόνο τις δύο πλευρές».

Κατά τον Ασίμ Ακάνσοϊ, το να παραμείνει άλυτο το Κυπριακό σημαίνει πως είμαστε καταδικασμένοι στις συνθήκες κατάπαυσης του πυρός. «Η μη λύση και η αβεβαιότητα ούτε για τους Τουρκοκύπριους ούτε για τους Ελληνοκύπριους  δημιουργεί ελπίδα για το μέλλον. Ζημιώνουν και οι δύο πλευρές από τη μη λύση στο νησί. Πρέπει να ενεργήσουμε με έναυσμα αυτή την πραγματικότητα».

Χαρακτήρισε σημαντική ευκαιρία την επικείμενη άτυπη διάσκεψη από την άποψη της υπερπήδησης του υφιστάμενου αδιεξόδου λέγοντας ότι ο Αντόνιο Γκουτέρρες είναι «ένα αξιόλογο άτομο το οποίο γνωρίζει πολύ καλά το Κυπριακό» και η τ/κ πλευρά υποχρεούται να καταλάβει την προοπτική του ΓΓ του ΟΗΕ.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε κλειστοί στις προσεγγίσεις που βάζει επί τάπητος ο ΟΗΕ». Η ε/κ πλευρά, συνέχισε, καθόρισε την στρατηγική της σε σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου, όμως η τ/κ πλευρά δεν έκανε καμία διεργασία για το θέμα.

Ανέφερε επίσης ότι σε όλες τα συναντήσεις που κάνει το ΡΤΚ τονίζει πως δεν συζητεί την πολιτική ισότητα, η οποία περιλαμβάνει εκ περιτροπής προεδρία και «προνομιακή ψήφο».

«Η διεθνής κοινότητα σέβεται την προσέγγιση των τεσσάρων σημείων μας», πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο οδικός χάρτης, η διατήρηση του Κυπριακού σε τροχιά επανέναρξης και η πρόσκληση που καθυστερεί

Δειτε Επισης

Παράνομη επίσκεψη Τούρκων βουλευτών στο Βαρώσι-Στηρίζουν το αφήγημα Τατάρ για άνοιγμα της πόλης
LIVE: Το Κυπριακό στο βήμα της Βουλής-Πώς τοποθετούνται οι πολιτικές δυνάμεις
Πρόταση Νόμου για μειωμένο ΦΠΑ σε όλους πλην υπηκόων τρίτων χωρών κατέθεσε το ΑΚΕΛ
Παίζει ξανά την κασέτα των δύο κρατών και του οδοφράγματος στη Μια Μηλιά ο Τατάρ
Στις 6 Απριλίου το τακτικό συνέδριο του PTK
Προαναγγέλλει αποστολή προτάσεων Νόμου για πολλαπλές συντάξεις στην Ολομέλεια πριν το Πάσχα η Αννίτα Δημητρίου
Εντός φθινοπώρου ολοκληρώνεται η φορολογική μεταρρύθμιση-«Να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή»
Ανοίγει ξανά η συζήτηση για την οριζόντια ψηφοφορία στη Βουλή-Επί τάπητος και η κατανομή εδρών
Ο οδικός χάρτης, η διατήρηση του Κυπριακού σε τροχιά επανέναρξης και η πρόσκληση που καθυστερεί
Τηλεφωνική επικοινωνία Κόμπου-Γεραπετρίτη για τις εξελίξεις στο Κυπριακό