Ο οδικός χάρτης, η διατήρηση του Κυπριακού σε τροχιά επανέναρξης και η πρόσκληση που καθυστερεί

Η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον ΓΓ των ΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αποτέλεσε άλλη μία ευκαιρία για να μεταφερθεί εμφαντικά στον ΟΗΕ η θέση της Κυβέρνησης, την οποία ενστερνίζεται και η Αθήνα, πως η διευρυμένη συνάντηση της Γενεύης πρέπει να έχει δομή και συνέχεια και να μην αποτελέσει απλώς ένα ακόμη βήμα να εκφράσει η τουρκική πλευρά τις απαράδεκτες θέσεις της, χωρίς καμία προοπτική για το Κυπριακό.

Λευκωσία και Αθήνα τονίζουν με κάθε ευκαιρία και σε κάθε επαφή με τον ΟΗΕ πως στην πολυμερή πρέπει να τεθούν βάσεις για τα επόμενα βήματα, ακόμα και αν τώρα οι συνθήκες είναι τέτοιες, που το ενδεχόμενο σύντομης επανέναρξης των συνομιλιών παρουσιάζεται απομακρυσμένο. Ο στόχος είναι να δοθεί μία συνέχεια και να διατηρηθεί η κινητικότητα και κυρίως να παραμείνει η διαδικασία ζωντανή, τώρα που βγήκε από το κώμα. Γίνεται κατανοητό ότι με τις θέσεις που εκφράζει η τουρκική πλευρά και την ευρύτερη στάση της δεν μπορούν να γίνουν θαύματα, ωστόσο την ίδια στιγμή είναι ορατή πλέον η μεταβολή σκηνικού, καθώς η αλλαγή που αναμένεται να προκύψει στα κατεχόμενα, μετά τις παράνομες «προεδρικές εκλογές» του Οκτωβρίου, μπορεί να απεγκλωβίσει σε κάποιο βαθμό τους Τούρκους, που σε αυτή τη φάση φαίνεται να έχουν κίνητρο για επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό, επειδή επιδιώκουν αναζωογόνηση των ευρωτουρκικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οδικό χάρτη αλλά όχι μαγικές λύσεις βλέπει στο Κυπριακό η Αθήνα-«Σημασία έχει να καθίσουν στο τραπέζι»

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας διατύπωναν μετά τη συνάντηση Γεραπετρίτη-Γκουτέρες την εκτίμηση πως το Κυπριακό θα αναβαθμιστεί σημαντικά, ενώ έκαναν λόγο και για οικοδόμηση οδικού χάρτη, που φαίνεται να παραπέμπει στις προτάσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη για σωστά δομημένο διάλογο, που θα διανοίγει δρόμο για περαιτέρω βήματα. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πώς μπορεί να γίνει αυτό, αλλά ήδη το προηγούμενο διάστημα έπεσε στο τραπέζι η συζήτηση για ένα νέο απεσταλμένο του ΓΓ στην Κύπρο, που θα μπορεί να προχωρήσει τις διαδικασίες στη βάση συγκεκριμένης ιεράρχησης, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μετάβαση στην ενεργό διαπραγμάτευση.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αλλά και η Αθήνα αναμένεται να συνεχίσουν το επόμενο διάστημα, κατά το οποίο θα προχωρούν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ενόψει της πενταμερούς, να πιέζουν στην κατεύθυνση της σωστής προεργασίας, που θα επιτρέψει αυτές τις εξελίξεις. Άλλωστε όλοι, συμπεριλαμβανομένων των ΗΕ, κατανοούν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για ομαδική μετάβαση στην Ελβετία, ώστε να ακούσουν τον Ερσίν Τατάρ να λέει πόσο πολύ επιθυμεί να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος -όπως κάνει καθημερινά στις δημόσιες δηλώσεις του- και μετά να επιστρέψει ο καθένας με γεμάτες μπαταρίες για το blame game.

Το απόγευμα της Τετάρτης, μετά τις επαφές του με τον ΓΓ, ο Γιώργος Γεραπετρίτης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κωνσταντίνο Κόμπο, ενημερώνοντας τον για τη συζήτηση που είχε με τον Αντόνιο Γκουντέρες. Αυτή ήταν μια ευκαιρία ώστε Αθήνα και Λευκωσία να συντονίσουν ακόμη περισσότερο τις κινήσεις τους, ενόψει των επόμενων ημερών και των συζητήσεων που γίνονται στο παρασκήνιο. Σημειώνεται ότι επισήμως ανακοινώθηκε μόνο ότι το Κυπριακό συμπεριλήφθηκε στα θέματα της συζήτησης στη Νέα Υόρκη και οι αναφορές πως δεν «δεν μπορεί να υπάρξει μια μαγική λύση κατά τρόπο ώστε να λυθεί το Κυπριακό μέσα σε έναν ή τρεις ή έξι μήνες» αλλά έχει τεράστια σημασία που οι Τ/κ και η Τουρκία θα καθίσουν στο τραπέζι, αποδίδονται σε πηγές. Πρόκειται για προσεκτικές κινήσεις, που στόχο έχουν να μην επηρεάσουν με οποιεσδήποτε δημόσιες τοποθετήσεις την προεργασία ή να μπουν τα εμπλεκόμενα μέρη σε άσκοπους διαλόγους, ιδιαίτερα από την στιγμή που η τουρκική πλευρά αναζητεί τρόπους για αποτυχία της πενταμερούς.

Το γεγονός πως ακόμη δεν έχει απευθυνθεί επίσημη πρόσκληση από τον ΓΓ του ΟΗΕ, παρόλο που άρχισε να πλησιάζει η πολυμερής, μπορεί να ξενίζει την κοινή γνώμη αλλά δεν θεωρείται και τόσο παράξενο δεδομένης της δυσκολίας ενόψει. Ερμηνεύεται ως καθυστέρηση που σχετίζεται με την προεργασία που γίνεται από πλευράς της Αναπληρώτριας ΓΓ, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, που ανέλαβε τις διαδικασίες ενόψει της διευρυμένης συνάντησης. Εκτιμάται, πάντως, πως είναι θέμα ημερών, αφού η πολυμερής τοποθετείται χρονικά στις 17-18 Μαρτίου, με πιθανή απόκλιση μίας ημέρας, και υπάρχει θετική απάντηση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Δειτε Επισης

Στο μικροσκόπιο κάμερες ασφαλείας για την τραγωδία στην Επισκοπή-Δίνουν απαντήσεις οι νεκροτομές
Εκ νέου ενώπιον Κακουργιοδικείου οι γονείς του βρέφους-Η έκθεση ψυχιάτρου καθορίζει τα επόμενα βήματα
Αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για επικίνδυνους μετατροπείς συσκευών οι ηλεκτρολόγοι-Προχωρούν σε δωρεάν αλλαγές
Ανοίγει ξανά η συζήτηση για την οριζόντια ψηφοφορία στη Βουλή-Επί τάπητος και η κατανομή εδρών
Καταγγελία για αλλοίωση τεκμηρίων από Αστυνομία στη δίκη Καλογερόπουλου-Κλήση από κατασχεθέν κινητό κατηγορούμενου
Ο οδικός χάρτης, η διατήρηση του Κυπριακού σε τροχιά επανέναρξης και η πρόσκληση που καθυστερεί
Αυτό είναι το τιμολόγιο της Αστυνομίας για τα καρναβάλια-€503 ο μισθός του επικεφαλής, πώς κοστολογούνται οι υπόλοιποι
Τηλεφωνική επικοινωνία Κόμπου-Γεραπετρίτη για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
Δεν αναγνωρίστηκε ακόμα το ένα θύμα της νέας τραγωδίας στην Επισκοπή-Συνεχίζονται οι έρευνες
Το Καζακστάν εξόργισε την Άγκυρα λόγω Κύπρου-Δεν προσκάλεσε το ψευδοκράτος σε Σύνοδο Κορυφής