Ασθένειες στερούνται εισοδήματος λόγω νομοθεσίας-«Παίζουμε με τους αριθμούς, την υγεία και τη ζωή του ανθρώπου»

Η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής επιχειρεί να βρει λύσεις σε ένα πρόβλημα που αφορά δεκάδες πολίτες, οι οποίοι αδυνατούν να εργαστούν λόγω προβλημάτων υγείας. Αυτοί οι πολίτες δεν μπορούν να λάβουν επίδομα ανικανότητας ή ακόμα και επίδομα χηρείας, λόγω της υφιστάμενης νομοθεσίας. Την ίδια ώρα, η ταλαιπωρία αυτών των πολιτών επιβαρύνει και τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς είτε ο σύζυγος, είτε η σύζυγος του ασθενούς αναγκάζεται να σταματήσει από την εργασία για να τους φροντίσει .Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα έσοδα να είναι είτε ελάχιστα, είτε μηδενικά, ενώ τα έξοδα αυξάνονται, καθώς η φροντίδα του ασθενούς απαιτεί και θεραπεία.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή εισηγείται, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία καταλόγου με τις σοβαρές μορφές ασθενειών και την εξαίρεση των πολιτών που πλήττονται από αυτές τις ασθένειες από την υποχρέωση καταβολής κοινωνικών ασφαλίσεων. Επίσης, προτείνεται να θεωρούνται καταβληθείσες οι ασφαλιστικές εισφορές τους κατά τη διάρκεια της ασθένειας, έτσι ώστε να μην χάνουν τα δικαιούμενα ωφελήματα.

Κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Πάζαρος, εκ των εισηγητών του θέματος, επισήμανε ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο ζήτημα, καθώς μια μερίδα πολιτών αδικείται και αυτό απαιτεί βελτίωση. Ο κ. Πάζαρος αναφέρθηκε στην ταλαιπωρία πολλών πολιτών που υποφέρουν από σοβαρές ασθένειες, οι οποίες τους καθιστούν ανίκανους για εργασία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταβάλουν κοινωνικές ασφαλίσεις και να απορρίπτονται οι αιτήσεις τους για σύνταξη ανικανότητας ή χηρείας, επειδή δεν πληρούν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις.

Η εκπρόσωπος των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Φρόσω Μανωλούδη, αναφέρθηκε στη φιλοσοφία του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, το οποίο βασίζεται στην αντικατάσταση εισοδήματος για ασφαλισμένους που χάνουν το εισόδημά τους λόγω ασθένειας. Όπως σημείωσε, κατά τη διάρκεια της ασθένειας, οι πολίτες δικαιούνται επίδομα ασθενείας για έξι μήνες, το οποίο μπορεί να παραταθεί για άλλους έξι μήνες. Στο διάστημα αυτό, οι κοινωνικές ασφαλίσεις συνεχίζουν να πιστώνονται.

Η κα Μανωλούδη εξήγησε ότι όσοι έχουν μόνιμες ασθένειες θα πρέπει να αιτηθούν σύνταξη ανικανότητας. Σχολίασε επίσης ότι το νομοσχέδιο της προηγούμενης Βουλής, που προέβλεπε αύξηση του μέσου όρου ασφαλιστέων αποδοχών από δύο χρόνια σε τέσσερα για όσους δεν πληρούν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις, απορρίφθηκε από το Υπουργείο Εργασίας, επειδή θα ευνοούσε τους υψηλά αμειβόμενους εις βάρος των χαμηλότερα αμειβόμενων.

Από την πλευρά της Ομοσπονδίας Ασθενών Κύπρου, ο κ. Χαραλαμπίδης τόνισε ότι πρόκειται για σημαντικό ζήτημα που δημιουργεί κοινωνικές ανισότητες και επεσήμανε ότι ασθένειες, όπως ο καρκίνος, απαιτούν διαφορετική διαχείριση, ενώ πρόσθεσε ότι το σύστημα πρέπει να λύνει προβλήματα, όπως η μείωση της σύνταξης για ασθενείς σε προχωρημένα στάδια.

Η Δέσποινα Ρούσου, εκπρόσωπος της ΚΥΣΟΑ, έθεσε το ερώτημα για το τι θα συμβεί αν ένας νέος άνθρωπος, που μόλις άρχισε να δουλεύει και να καταβάλλει κοινωνικές ασφαλίσεις, αρρωστήσει μέσα σε ένα χρόνο.

Η συζήτηση στην Επιτροπή Εργασίας περιλάμβανε και συντεχνίες, με τον Χρήστο Τομπάζο από την ΠΕΟ να εκφράζει τη θέση ότι το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων χρειάζεται βελτιώσεις και πρότεινε να επεκταθεί η περίοδος θεμελίωσης της σύνταξης ανικανότητας από δύο σε τέσσερα χρόνια. Ανέφερε επίσης ότι, σε περίπτωση ανικανότητας για εργασία, θα πρέπει να υπάρχει τρόπος ομαλής επιστροφής του ατόμου στην αγορά εργασίας όταν αναρρώσει.

Από την πλευρά της η συντεχνία Ισότητα υπογράμμισε την ανάγκη για τεχνοκρατική προσέγγιση του όλου ζητήματος και αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων για σύνταξη ανικανότητας.

Πάντως, όλοι συμφώνησαν ότι υπάρχουν κενά στη νομοθεσία, τα οποία πρέπει να διορθωθούν για να αποφευχθούν αδικίες.

Παράλληλα, όπως λέχθηκε ενώπιον της Επιτροπής κάποιοι πολίτες χάνουν τη ζωή τους περιμένοντας να λάβουν το επίδομα τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Εγκαινίασε το Μνημείο Ελευθερίας ο Πρόεδρος-«Κομμάτι της ζώσας ιστορίας μας»
Γύρισαν την πλάτη στην ηλεκτρονική ταυτότητα οι Κύπριοι-Μόλις δέκα χιλιάδες αιτήσεις σε δύο μήνες
Στους 30.000 οι δικαιούχοι αγρότες για εκταρικές επιδοτήσεις ύψους €60 εκατομμυρίων
ΒΙΝΤΕΟ: Χαλασμός Κυρίου σε πολλές περιοχές-Καταιγίδες και έντονα καιρικά φαινόμενα
Αντί να φύγουν τα δύο αναψυκτήρια, φύτρωσε και τρίτο στον Ακάμα-Καταγγελίες από Terra Cypria
Παίρνει μέτρα για μείωση των πυρκαγιών η ΑΗΚ-Υπογειοποιεί καλώδια σε καίρια σημεία
Νέο κοινοτάρχη εκλέγει η Άλασσα μετά την απόφαση του εκλογοδικείου-Στις 18:00 κλείνουν οι κάλπες
Η ώρα άλλαξε, η συζήτηση για διακοπή μετάβασης από θερινή σε χειμερινή παραμένει
Επιστρέφουν οι βροχές και οι καταιγίδες-Πέφτει η θερμοκρασία
Παραχωρήθηκε δωρεάν πιάνο σε δημοτικό στον Κορμακίτη-Ευχαριστίες σε Πρώτη Κυρία και Αριστοτέλους