Το Κυπριακό ενόψει διευρυμένης συζήτησαν Γεραπετρίτης και Γκουτέρες

Το Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη.

Σε δήλωση στους ανταποκριτές στη Νέα Υόρκη αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι στη συνάντηση τους συζητήθηκε και το Κυπριακό, ενόψει της διευρυμένης συνάντησης για το θέμα. "Είχαμε μια πολύ εκτενή συζήτηση, η οποία περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, το Κυπριακό και την επικείμενη διευρυμένη συνάντηση, την οποία θα έχουμε το επόμενο διάστημα", ανέφερε.

Σημείωσε, επίσης, ότι οι δύο συζήτησαν και για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα οργανωτικά και διαρθρωτικά του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ιδίως εν όψει και της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Μάιο, με μια σειρά από γεγονότα, τα οποία θα διοργανωθούν από την ελληνική Προεδρία. Ταυτόχρονα, οι δύο συζήτησαν και για "τις μεγάλες εξελίξεις στον κόσμο, στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, αλλά και σε όλες τις πλευρές του κόσμου, όπου υπάρχουν ένοπλες συρράξεις και μείζονες κρίσεις για τις οποίες ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών είναι σε θέση να προσφέρει ουσιαστικές υπηρεσίες", όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης. 

Ο κ. Γεραπετρίτης χαρακτήρισε την ελληνική παρουσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως «σημαντική στιγμή για την Ελλάδα», ειδικά σε μια «εξαιρετικά δύσκολη και σύνθετη εποχή για ολόκληρη την ανθρωπότητα».

Αναφερθείς στις συζητήσεις τη Δευτέρα στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Ουκρανία, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η Ελλάδα διατήρησε τη σταθερή της στάση υπέρ του διεθνούς δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, ευθυγραμμιζόμενη με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. «Επιδιώκουμε μια λύση, η οποία θα είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο, θα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», ανέφερε.  

Για την Μέση Ανατολή, είπε ότι την Τρίτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Γάζα και τον Λίβανο, με έμφαση στην «τήρηση της συμφωνίας εκεχειρίας» και τη μετάβαση στη «δεύτερη φάση για την απελευθέρωση του συνόλου των ομήρων». Ο απώτερος στόχος, ανέφερε, είναι η ανοικοδόμηση της Γάζας, η επιστροφή των κατοίκων και η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.  

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε τον διεθνή ρόλο της Ελλάδας, δηλώνοντας ότι η χώρα βρίσκεται «στο επίκεντρο της διεθνούς πολυμέρειας» και αποτελεί «τη γέφυρα Ανατολής και Δύσης, Βορρά και Νότου», ενώ δεσμεύτηκε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει το διεθνές της αποτύπωμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Άνοιξε ο αυτοκινητόδρομος προς Λεμεσό μετά από σχεδόν δέκα ώρες ταλαιπωρίας
Συνέχεια στις αντιδράσεις και δηλώσεις για τη μαντίλα στα σχολεία στα κατεχόμενα
Πολλαπλά κατάγματα υπέστησαν οι οδηγοί των δύο φορτηγών-Εκτινάχθηκε ο ένας, εγκλωβίστηκε ο άλλος
Ατελείωτες ουρές στον αυτοκινητόδρομο εξαιτίας του τρομερού ατυχήματος
Ψηλά στην ΕΕ η Κύπρος το 2024 στις επιστροφές μεταναστών σε τρίτες χώρες σε απόλυτους αριθμούς
Το άνοιγμα μαρωνίτικων χωριών ως ΜΟΕ ζήτησε από τον ΠτΔ η κοινότητα Μαρωνιτών
Οι Αρχές εκφράζουν φόβους πως η σορός του μικρού Εμίλ είχε μπει σε καταψύκτη για αρκετό καιρό
Σφοδρή επίθεση Λετυμπιώτη σε δύο μέτωπα-«Διαφωνεί η ηγεσία του ΔΗΣΥ με αποφάσεις του ΔΗΣΥ»
Συνεχίζει με αποφασιστικότητα την πολιτική της λύσης «δύο κρατών» ο Τατάρ
Ανέπεμψε στη Βουλή το Νόμο για τους χρονοδιακόπτες στα φώτα τροχαίας ο Πρόεδρος-Πυρά ΑΚΕΛ σε Κυβέρνηση