Παράλληλοι μονόλογοι Τραμπ και Μακρόν στον Λευκό Οίκο-Τα αγκάθια, ο Πούτιν και η νέα συμμαχία στον ΟΗΕ

Σε εγκάρδιο κλίμα, αλλά μακριά από ουσιαστικές δεσμεύσεις απέναντι στην συμμετοχή της Ουκρανίας στις ειρηνευτικές διαδικασίες κύλησε η χθεσινή συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στον Λευκό Οίκο.

Σε ρόλο άτυπου επικεφαλής της ΕΕ, ο πρόεδρος της Γαλλίας μετέβη εκτάκτως στην Ουάσιγκτον σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει την απόσταση ανάμεσα στον «Πλανητάρχη» και τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, θέτοντας παράλληλα προς τον ισχυρό άνδρα του Λευκού Οίκου το αίτημα για εμπλοκή της Ουκρανίας στην επόμενη μέρα της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένα βήμα πιο κοντά στο τέλος του πολέμου στην Ουκρανία-Όσα συμφώνησαν Τραμπ και Μακρόν

Αλλαγή στρατοπέδου

Δεν είναι, εξάλλου, μόνο η λεκτική επίθεση που έχει εξαπολύσει ο Ντόναλντ Τραμπ προς τον Ουκρανό πρόεδρο, αλλά και η συνέχιση των συζητήσεών του με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν για την κατάπαυση του πυρός, τις οποίες ο πρόεδρος των ΗΠΑ περιέγραψε και χθες ως προχωρημένες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επίκειται άμεσα η επίλυση του ζητήματος.

Η στενή σχέση Τραμπ- Πούτιν εντείνει, την ίδια ώρα, την αγωνία σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι οποίες εμφανίστηκαν αμήχανες χθες, όταν για πρώτη φορά οι ΗΠΑ παρουσιάστηκαν στην ίδια γραμμή με τη Ρωσία, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν καταψηφίζοντας ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, που καταδίκασε τη ρωσική επιθετικότητα με αφορμή την επέτειο της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία. Κίνηση, η οποία αποτύπωσε τις απαρχές μιας νέας συμμαχίας στο διεθνές σύστημα, με την Ουάσιγκτον να φλερτάρει ανοιχτά με τις αναθεωρητικές δυνάμεις στο Ουκρανικό, οι οποίες βρέθηκαν απέναντι στα ευρωπαϊκά κράτη μετά τη ρωσική εισβολή και κόντρα στο μεταπολεμικό consensus της φιλελεύθερης δυτικής τάξης, με πρωταγωνιστή τις ΗΠΑ.

Ρήξη με τον… καθρέφτη

Ταυτόχρονα, η όποια εμπλοκή των ΗΠΑ στο εξής σε άλλες γωνιές του πλανήτη δεν θα είναι χωρίς τίμημα, με τον Ντόναλντ Τραμπ να διαμηνύει ότι «η κυβέρνησή μας κάνει μια αποφασιστική ρήξη με τις αποτυχίες της εξωτερικής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης», προτάσσοντας μια συμφωνία με το Κίεβο για την εκμετάλλευση των σπάνιων γαιών του από τις ΗΠΑ.

«Αξίζουν να ανακτήσουν τα κολοσσιαία χρηματικά ποσά που στείλαμε» σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος με φόντο την στρατιωτική υποστήριξη που παρείχε η χώρα του στην Ουκρανία τα τελευταία τρία χρόνια, με τον Γάλλο πρόεδρο να επιμένει στις αρχές της διεθνούς οργάνωσης και του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε χώρας, επιμένοντας στην προηγούμενη αμερικανική φάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το έγγραφο της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας-Επενδυτικό ταμείο για τα 500 δισ. από το Κίεβο

Πυροσβέστης της διεθνούς τάξης

Όπως είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, «κανείς σε αυτό το δωμάτιο δεν θέλει να ζει σε έναν κόσμο όπου είναι ο νόμος των ισχυρότερων και τα διεθνή σύνορα μπορούν να παραβιάζονται από τη μια μέρα στην άλλη». Υπεραμυνόμενος της μεταπολεμικής διεθνούς τάξης, ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε, ωστόσο, την προοπτική μιας διμερούς συμφωνίας ΗΠΑ – Ουκρανίας για τις σπάνιες γαίες ως μέρος της αποκλιμάκωσης των σχέσεων των ηγετών των δύο χωρών, λέγοντας πως είναι «πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» και ταυτόχρονα «σημείο καμπής» προς την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, δηλαδή κίνητρο για την συνέχιση της εμπλοκής των ΗΠΑ.

Καμία δέσμευση

Παρά τις προσπάθειες του Γάλλου προέδρου, ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε να δεσμευθεί και αναφορικά με την Ουκρανία και απέναντι στο ευρωατλαντικό πλαίσιο ασφάλειας, τη στιγμή που ο Εμμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε την «αποτρεπτική ικανότητα από την αμερικανική πλευρά» ως απάντηση στη ρωσική επεκτατικότητα. Επιπλέον, ο Γάλλος πρόεδρος δεν παρέλειψε να απαντήσει στις αιτιάσεις ότι τα ευρωπαϊκά κράτη δάνεισαν κεφάλαια στην Ουκρανία, τα οποία είναι απαιτητά, λέγοντας προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι ως Ευρώπη «πληρώσαμε το 60% της συνολικής προσπάθειας».

Η στροφή για Πούτιν

Στην ιδιότυπη αυτή επιχείρηση κατευνασμού του Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Μακρόν μετατοπίστηκε μερικώς από την πάγια στάση της Ευρώπης απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, λέγοντας ότι «υπάρχει καλός λόγος για τον πρόεδρο Τραμπ να επανασυνδεθεί με τον πρόεδρο Πούτιν», την στιγμή που πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θεωρούν ότι η εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ έχει πυροδοτήσει ανησυχητικές μαξιμαλιστικές απαιτήσεις από πλευράς του Ρώσου Προέδρου, με φόντο την Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΗΠΑ και Ρωσία καταψήφισαν στον ΟΗΕ ψήφισμα της Ουκρανίας για τον τερματισμό του πολέμου

«Υπαρξιακό ζήτημα»

Η παρουσία του Γάλλου προέδρου στον Λευκό Οίκο, άλλωστε, σηματοδοτεί την ανάγκη η επίλυση του Ουκρανικού να διασφαλίσει την ευρύτερη ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο, την οποία ο Εμμανουέλ Μακρόν περιέγραψε ως ζωτικού χαρακτήρα ζήτημα. «Η Ουκρανία είναι μια χώρα στην οποία θα πρέπει να μοιραστούμε τις ευθύνες μας ώστε να διασφάλίσουμε την σταθερότητα και την ασφάλεια για την Ουκρανία και όλη την περιοχή. Για εμάς στην Ευρώπη είναι υπαρξιακό ζήτημα», όπως είπε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αμερικανός πρόεδρος γνωστοποίησε ότι αναμένει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον «αυτή ή την άλλη εβδομάδα» για τη συμφωνία σχετικά με τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας, δηλώνοντας παράλληλα πρόθυμος να πάει στη Μόσχα «την κατάλληλη στιγμή», αλλά θεωρεί ότι η 9η Μαΐου, όταν η Ρωσία γιορτάζει την Ημέρα της Νίκης απέναντι στη ναζιστική Γερμανία, «είναι ίσως πολύ νωρίς» για να προγραμματίσει μια επίσκεψη.

Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε για τον πόλεμο στην Ουκρανία πως «μπορεί να τελειώσει σύντομα, μέσα σε λίγες εβδομάδες, αν είμαστε έξυπνοι», αλλά «αν δεν είμαστε έξυπνοι, θα συνεχιστεί... δεν το θέλουμε αυτό». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε τη διάθεση των ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία να συμμετάσχουν κεντρικά στην επόμενη ημέρα της Ουκρανίας, ακόμη και με ειρηνευτική αποστολή, η οποία θα επιτηρεί την επιβολή της τάξης στα αστικά κέντρα, τα λιμάνια και άλλες κρίσιμες υποδομές.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι ΗΠΑ δεν θα φύγουν από την Αλεξανδρούπολη, διαβεβαιώνει ο Τραμπ

Δειτε Επισης

Το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε απόφαση με την οποία στηρίζει τον πρόεδρο Ζελένσκι
Επιβάτιδα πέθανε εν πτήσει-Ταξίδευαν για τέσσερις ώρες δίπλα στη νεκρή
Πώς διχάστηκε η Δύση για την Ουκρανία-Οι ΗΠΑ συμμάχησαν με τη Ρωσία και «άδειασαν» την Ευρώπη
Παράλληλοι μονόλογοι Τραμπ και Μακρόν στον Λευκό Οίκο-Τα αγκάθια, ο Πούτιν και η νέα συμμαχία στον ΟΗΕ
Χάος με το mail του Μασκ σε κρατικούς υπαλλήλους
Φόβος για υγειονομική καταστροφή στις ΗΠΑ λόγω της επιφυλακτικότητας έναντι των εμβολίων
ΒΙΝΤΕΟ: Μπαλόνι με υγραέριο που ακούμπησε κεράκια σε τούρτα έσκασε στο πρόσωπο 33χρονης
Ένα βήμα πιο κοντά στο τέλος του πολέμου στην Ουκρανία-Όσα συμφώνησαν Τραμπ και Μακρόν
Το γερμανικό τείχος προστασίας, η άνοδος του AfD και η τιμωρία των απερχόμενων
Το έγγραφο της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας-Επενδυτικό ταμείο για τα 500 δισ. από το Κίεβο