Ενημέρωσε για την επίσκεψη του στη Συρία τους ομολόγους του στην ΕΕ ο Κόμπος

Για την πρόσφατη επίσκεψή του στη Συρία ενημέρωσε τη Δευτέρα τους ομολόγους του ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, κατά τη συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) στις Βρυξέλλες, ενώ αναφέρθηκε και στη συναίνεση της Κύπρου για την αναστολή κυρώσεων κατά της χώρας σε ορισμένους τομείς με μια «σταδιακή και αναστρέψιμη προσέγγιση», όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τη γραπτή ανακοίνωση, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στην κατάσταση στη Συρία, ο κ. Κόμπος ενημέρωσε τους Υπουργούς Εξωτερικών για τις συναντήσεις που είχε στη χώρα με τον μεταβατικό ηγέτη, Αχμέντ αλ-Σαράα, και τον Υπουργό Εξωτερικών, Ασάντ αλ-Σιμπάνι.

Ο κ. Κόμπος επανέλαβε την ανάγκη για ομαλή, συμπεριληπτική πολιτική μετάβαση, και υπογράμμισε ότι η σταθερότητα στη Συρία επηρεάζει άμεσα την σταθερότητα και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

Σε αυτό το πλαίσιο, προστίθεται στην ανακοίνωση, ο ΥΠΕΞ τόνισε ότι η Κύπρος έχει συναινέσει για «αναστολή των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Συρίας, σε συγκεκριμένους οικονομικούς τομείς, με σταδιακή και αναστρέψιμη προσέγγιση όπως προνοούν τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2024 και στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)».

Στην ατζέντα του ΣΕΥ βρέθηκαν ακόμα η συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας με αφορμή τη συμπλήρωση τριών ετών από την έναρξη της γενικής εισβολής, οι τρέχουσες εξελίξεις στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό καθώς και η κατάσταση στη Γεωργία.

Κατά την συζήτηση για την Ουκρανία, ο Υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε την υιοθέτηση του 16ου πακέτου κυρώσεων και υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη πλήρους και αποτελεσματικής εφαρμογής των κυρώσεων, ώστε να αντιμετωπιστεί η παράκαμψη τους από τρίτα κράτη. Επανέλαβε επίσης τη στήριξη της Κύπρου στην ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Ο κ. Κόμπος συμμετείχε αμέσως μετά τη σύνοδο στο 13ο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Ισραήλ, ενώ την Τρίτη αναμένεται να έχει διμερείς συναντήσεις με τον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών, Γκίντεον Σάαρ, και με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Κομισιόν για τη συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις, Ραφαέλε Φίτο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις ο Τατάρ-Θα επαναλάβει τη «λύση δύο κρατών»
Ελεύθερος ο «ύποπτος τρομοκράτης», φιάσκο η πληροφορία εναντίον του-Διαμένει στην Κύπρο η οικογένεια του
Δεν αποφεύχθηκαν οι διακοπές ρεύματος παρά τις διαβεβαιώσεις Παπαναστασίου-Στο κόκκινο η ζήτηση λόγω ψύχους
Ενημέρωσε για την επίσκεψη του στη Συρία τους ομολόγους του στην ΕΕ ο Κόμπος
Στο νοσοκομείο με εγκαύματα στα πόδια δύο ανήλικοι μετά από έκρηξη στη Λεμεσό
Από αποτσίγαρο φαίνεται να ξεκίνησε η φονική πυρκαγιά στην οικία του 33χρονου Μενέλαου στη Λεμεσό
Εργάζεται στην Κύπρο η σύζυγος του «ύποπτου» επιβάτη-Ουδέν μεμπτό μέχρι στιγμής, άνθρακας τα περί τρομοκρατίας
Οριακή η ικανότητα κάλυψης της ζήτησης ηλεκτρισμού τη Δευτέρα-Έκκληση για εξοικονόμηση ενέργειας
Πέφτει και πάλι κάτω από το μηδέν η θερμοκρασία-Νέα κίτρινη προειδοποίηση
Αλλαγές πτήσεων της Cyprus Airways προς και από την Αθήνα λόγω απεργίας στην Ελλάδα