Πάνω από 23.500 δονήσεις μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού από τις 26 Ιανουαρίου-Σταδιακή ύφεση της σεισμικότητας

Πάνω από 23.500 σεισμοί έχουν καταγραφεί από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή Σαντορίνης - Αμοργού από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 22 Φεβρουαρίου 2025, όπως ανακοίνωσε η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ.

Παράλληλα, όπως τονίζεται, η σεισμικότητα συνεχίζει να παρουσιάζει σταδιακή ύφεση, τόσο ως προς τον ημερήσιο αριθμό σεισμών όσο και ως προς το μέγιστο μέγεθος. Συνεχίζει να εκδηλώνεται στον ίδιο εστιακό χώρο, κυρίως νοτιοδυτικά της Ανύδρου, χωρίς να έχει παρατηρηθεί κάποια νέα μικροσεισμική έξαρση από τις 15 Φεβρουαρίου.

seismoi-santorini

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΚΠΑ:

Από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης - Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 22 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ (http://dggsl.geol.uoa.gr/) έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 23,500 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων άνω των 20,000 με μεγέθη Μ³1.0.

Στις 20 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 270 σεισμοί, με 17 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, και κανέναν (0) σεισμό με Μ³4.0, με τον ισχυρότερο σεισμό, μεγέθους 3.7, να σημειώνεται στις 22:09:53 UTC (00:09:53 της 21ης Φεβρουαρίου, τοπική ώρα). Στις 21 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 280 σεισμοί, με 18 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, και κανέναν (0) σεισμό με Μ³4.0, με τον ισχυρότερο σεισμό μεγέθους 3.5 να σημειώνεται στις 04:57:34 (τοπική ώρα). Στις 22 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 300 σεισμοί, με 12 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, και κανέναν (0) σεισμό με Μ³4.0, με τον ισχυρότερο σεισμό μεγέθους 3.3 να σημειώνεται στις 14:54:27 (τοπική ώρα). Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 23η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 61 σεισμοί, εκ των οποίων κανένας (0) με μέγεθος M³4.0, με τον ισχυρότερο σεισμό, μεγέθους 3.6, να σημειώνεται στις 17:26:21 (τοπική ώρα).

Η σεισμικότητα συνεχίζει να παρουσιάζει σταδιακή ύφεση, τόσο ως προς τον ημερήσιο αριθμό σεισμών όσο και ως προς το μέγιστο μέγεθος. Συνεχίζει να εκδηλώνεται στον ίδιο εστιακό χώρο, κυρίως νοτιοδυτικά της Ανύδρου, χωρίς να έχει παρατηρηθεί κάποια νέα μικροσεισμική έξαρση από τις 15 Φεβρουαρίου.

Συντονιστής της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ είναι ο Ευθύμιος Λέκκας, Ομ. Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος.

Πηγή: protothema.gr

Δειτε Επισης

Βγαίνει μπροστά ο ΠΔΣ για τα περί εγγραφών εταιρειών στο Ντουμπάι από δικηγόρους-«Εκθέτουν τη Δημοκρατία»
BINTEO: Πήγαν να απαγάγουν την κόρη επιχειρηματία στο Παρίσι-Ήταν μαζί με των δύο ετών γιο της
Πυρά ΑΚΕΛ κατά του Προέδρου-«Επέλεξε να ξεπλύνει το ΕΛΑΜ, προκαλεί ερωτηματικά»
Χειροπέδες σε 20χρονο που προέβαινε σε άσεμνες πράξεις έξω από πανεπιστήμιο στη Λευκωσία
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακυρώνει την απόφαση της Κομισιόν να αποκρύψει τα μηνύματα φον ντερ Λάιεν-Μπουρλά
Πώς τοποθετείται ο ΠΔΣ για την έκθεση Ελεγκτικής-«Επείγουσα ανάγκη η σύσταση Ανεξάρτητης Υπηρεσίας Δικαστηρίων»
Ζητά ενότητα ο Μυριάνθους μετά την αποκάλυψη προθέσεων από Διομήδους-«Καταλληλότερος ο Αναστασίου»
Μη παραδοχή απάντησαν σε όλες τις κατηγορίες Νεκτάριος και Πορφύριος
Πολιτική αντιπαράθεση μετά τα νέα πορίσματα για τα Τέμπη-Στο στόχαστρο της Κυβέρνησης το ΠΑΣΟΚ
Κατακρεούργησε τη μητέρα του γιατί του είπε πως δεν εργάζεται ο 21χρονος-Έβγαλε βόλτα τα σκυλιά μετά τη δολοφονία