Η Βρετανία αποκαλύπτει τη Δευτέρα «το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων που δόθηκε» στη Ρωσία

Η κυβέρνηση της Βρετανίας θα αποκαλύψει αύριο Δευτέρα «μεγάλο πακέτο κυρώσεων» σε βάρος της Ρωσίας.

Η ανακοίνωση θα γίνει ανήμερα της συμπλήρωσης 3 χρόνων από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Είναι η στιγμή να «σφίξει ο κλοιός γύρω από τη Ρωσία του Πούτιν», σχολίασε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ντέιβιντ Λάμι.

«Αύριο, σχεδιάζω να ανακοινώσω το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας από τις ημέρες που ακολούθησαν την έναρξη του πολέμου, για να υπονομευτεί η πολεμική μηχανή της και να μειωθούν τα έσοδα που τροφοδοτούν την καταστροφή της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να υιοθετήσει αύριο νέα ομοβροντία κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, που θα συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση να εισάγεται ρωσικό αλουμίνιο σε κράτη μέλη της.

Το Λονδίνο έχει ήδη προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος 1.900 και πλέον φυσικών και νομικών προσώπων αφότου άρχισε η εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου 2022.

«Αυτή είναι κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της Ουκρανίας, της Μεγάλης Βρετανίας και όλης της Ευρώπης», έκρινε ο κ. Λάμι, η χώρα του οποίου συγκαταλέγεται στους βασικούς υποστηρικτές του Κιέβου.

Θύμισε πως το ΗΒ παραμένει δεσμευμένο να παρέχει στρατιωτική βοήθεια 3 δισεκατομμυρίων λιρών (3,6 δισεκ. ευρώ) κάθε χρόνο στο Κίεβο και είναι έτοιμο να αναπτύξει βρετανούς στρατιώτες «στο πλαίσιο ειρηνευτικής δύναμης αν είναι απαραίτητο» σε περίπτωση που κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Βρετανία: «Καμία απόφαση για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία»

«Συνεργαζόμαστε με τις ΗΠΑ και τους ευρωπαίους εταίρους μας για να εξασφαλίσουμε διαρκή και δίκαιη ειρήνη λέγοντας με σαφήνεια πως δεν μπορεί να γίνει τίποτα όσον αφορά την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία», συνέχισε ο Ντέιβιντ Λάμι.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ αναμένεται στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη για συνομιλίες με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που έχει πολλαπλασιάσει τις βαριές εκφράσεις για τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Εξάλλου ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε τον ηγέτη των Εργατικών και τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν —αναμένεται στον Λευκό Οίκο αύριο Δευτέρα— πως δεν «έκαναν τίποτα» για να τερματιστεί ο πόλεμος.

Οι Ευρωπαίοι, που δοκίμασαν πολύ δυσάρεστη έκπληξη όταν άρχισε ο ξαφνικός διάλογος ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα, φοβούνται πως ο Τραμπ θα αποπειραθεί να τερματίσει τον πόλεμο με όρους ευνοϊκούς για τη Ρωσία και χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.

Από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η Βρετανία έχει ανακοινώσει πολλά πακέτα κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας σε συνεργασία με εταίρους της, ιδίως τους Ευρωπαίους. Οι κυρώσεις συμπεριλαμβάνουν κυρίως πάγωμα πόρων και ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Τα μέτρα αυτά βάζουν στο στόχαστρο τον χρηματοοικονομικό, τον αεροπορικό, τον στρατιωτικό και τον ενεργειακό τομέα, καθώς και πρόσωπα που το Λονδίνο θεωρεί πως πρόσκεινται στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ή εμπλέκονται στον πόλεμο με κάποιον τρόπο, ακόμη και σε τρίτες χώρες.

Πηγή: iefimerida.gr

Δειτε Επισης

Οι επιπτώσεις στην Κύπρο από τη σύρραξη στη Μέση Ανατολή-«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε οτιδήποτε»
ΒΙΝΤΕΟ: Ισοπεδώθηκαν κτίρια από την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Στους 86 οι τραυματίες
Συνεδριάζει η Επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων και εκτάκτων αναγκών COBRA μετά τις επιδρομές ΗΠΑ στο Ιράν
Δορυφορικές φωτογραφίες αποκαλύπτουν τις καταστροφές στο Φορντό μετά τα αμερικανικά πλήγματα
Τα δύο σενάρια μετά τον βομβαρδισμό του Ιράν-Το ρίσκο Τραμπ, πώς μπορεί να ξεφύγει η κατάσταση
Επανεκλέγηκε στη θέση του ΓΓ του ΑΚΕΛ ο Στέφανος Στεφάνου-Ήταν η μοναδική υποψηφιότητα
Αναμένουν άνοδο στις τιμές πετρελαίου οι επενδυτές, στροφή προς ασφαλή καταφύγια
Επαναπατρίστηκαν στο Ισραήλ από τη Γάζα οι σοροί τριών απαχθέντων από τη Χαμάς
Σε διαρκή σύνοδο το ΣΕΑ λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή-Παρακολουθεί την κατάσταση η Κυβέρνηση
«Όλα στο τραπέζι για να υπερασπιστούμε το έθνος μας»-Στη Μόσχα ο ΥΠΕΞ του Ιράν, βλέπει Πούτιν