Η NASA μείωσε στο ελάχιστο τις πιθανότητες να χτυπήσει τη Γη ο «καταστροφικός» αστεροειδής το 2032

Επικαιροποιημένες εκτιμήσεις σχετικά με τις πιθανότητες πρόσκρουσης του αστεροειδούς «2024 YR4» στη Γη το 2032 έδωσε στη δημοσιότητα η NASA. Σύμφωνα με τους νέους υπολογισμούς, η πιθανότητα μειώθηκε σε 1 προς 360, ενώ αρχικά ήταν 1 προς 67. Με άλλα λόγια, ο αστεροειδής έχει 99,72% πιθανότητες να περάσει σε απόσταση από τον πλανήτη μας.

Οι νέες εκτιμήσεις βασίστηκαν σε νέα τροχιακά δεδομένα για τον αστεροειδή, εκτιμώμενου πλάτους 55 μέτρων, τα οποία συλλέχθηκαν μεταξύ 19 και 20 Φεβρουαρίου.

Η δραστική μείωση του κινδύνου πρόσκρουσης για τον 2024 YR4 έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την αύξηση του συντελεστή κινδύνου του σε 1 προς 32, ή 3,1%. Με την αύξηση αυτή ο αστεροειδής είχε γίνει ο πιο επικίνδυνος στην ιστορία του πίνακα κινδύνου Sentry του Κέντρου Μελετών Αντικειμένων Κοντά στη Γη (CNEOS) της NASA.

Τώρα, ωστόσο, με κίνδυνο πρόσκρουσης μόλις 1 στα 360, ή 0,28%, το επίπεδο επικινδυνότητας του αστεροειδούς 2024 YR4 στην κλίμακα του Τορίνο - που χρησιμοποιείται για να κατηγοριοποιήσει πόσο επικίνδυνος είναι ένας αστεροειδής - βρίσκεται στο 1.

Το 1 στην κλίμακα αυτή υποδηλώνει ότι «η πιθανότητα σύγκρουσης είναι εξαιρετικά απίθανη, χωρίς να υπάρχει λόγος για δημόσια προσοχή ή δημόσια ανησυχία».

«Δεν βρισκόμαστε ακόμη στο 0, αλλά το 1 στην κλίμακα Τορίνο μας λέει ότι νέες τηλεσκοπικές παρατηρήσεις είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε επαναπροσδιορισμό στο επίπεδο 0», δήλωσε στο Space.com ο Richard Binzel, δημιουργός της κλίμακας.

Παρά την σημαντική πτώση του κινδύνου πρόσκρουσης, ο 2024 YR4 εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα κινδύνου της NASA. Ο επόμενος πιο επικίνδυνος αστεροειδής στον πίνακα, ο 1950 DA, έχει πιθανότητα μόλις 0,039% να συγκρουστεί με τη Γη το 2880.

Για τη συλλογή περισσότερων αξιόπιστων δεδομένων σχετικά με την πορεία του 2024 YR4 στο ηλιακό μας σύστημα, ίσως να χρειαστεί λίγο χρόνος ακόμα. Ο αστεροειδής αυτή τη στιγμή απομακρύνεται από τη Γη, αλλά πρόκειται να επιστρέψει προς τον πλανήτη μας το 2028, για να γίνει και πάλι ορατός στα επίγεια τηλεσκόπια.

Δειτε Επισης

Η Google αναπτύσσει βοηθό επιστήμονα Τεχνητής Νοημοσύνης για να βοηθήσει τους ερευνητές
Πειραματικό εμβόλιο δείχνει πολλά υποσχόμενο κατά του καρκίνου του παγκρέατος
Η NASA μείωσε στο ελάχιστο τις πιθανότητες να χτυπήσει τη Γη ο «καταστροφικός» αστεροειδής το 2032
Φάρμακα απώλειας βάρους επόμενης γενιάς θα στοχεύουν στη διάσωση των μυών
Η Apple ανακοίνωσε το νέο iPhone 16e-Αρχίζουν την Παρασκευή οι προπαραγγελίες
Παρουσίασαν στο Χ πορνοστάρ ως τον πιλότο της Delta Airlines που συνετρίβη
Ο δημιουργός της Open AI ρίχνει... λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης με τον Μασκ
Αναφορές για προβλήματα σε Facebook και Messenger
Η ανακάλυψη που τα αλλάζει όλα-Τα δέντρα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια
Δεκαοκτάχρονος στην Ισπανία χάκαρε το ΝΑΤΟ και το υπουργείο Άμυνας «για πλάκα»