ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Καταδικάστηκε το κράτος για την δολοφονία Καλοψιδιώτη, τους χειρισμούς και τις παραλείψεις της Αστυνομίας

Μια άκρως σημαντική απόφαση εκδόθηκε από το Δικαστήριο προ μηνών, ωστόσο επιχειρήθηκε να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, λόγω των προεκτάσεων που δημιουργούνται και των ευθυνών που ενδεχομένως να προκύπτουν σε βάρος μελών της Αστυνομίας, που είχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εμπλοκή στις έρευνες και των διαχωρισμών πληροφοριών πριν την δολοφονία του Φάνου Καλοψιδιώτη, ο οποίος έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια του τετραπλού φονικού που διαπράχθηκε στις 23 Ιουνίου 2016 στην Αγία Νάπα.

Μετά την διάπραξη του εγκλήματος, ακολούθησαν οι αποκαλύψεις για την άφιξη Σέρβων εκτελεστών στην Κύπρο, τρεις μήνες νωρίτερα, οι οποίοι έφθασαν με σκοπό να σκοτώσουν αρχικά τους Αλέξη Μαυρομιχάλη, Ιωσήφ Ιωσήφ άλλως «Σήφης» και Χρίστο Δημητρίου άλλως «Τσιάκκας», ενώ επόμενος στόχος ήταν ο Φάνος Καλοψιδιώτης.

Ακολούθησαν δημοσιεύματα ότι η Αστυνομία ήταν ενήμερη από τον Μάρτιο του 2016 από την Ιντερπόλ, η οποία απέστειλε πληροφορίες που συλλέχθηκαν μετά από παρακολουθήσεις τηλεφώνων, δίνοντας μάλιστα ονόματα εμπλεκόμενων προσώπων, αριθμούς εγγραφής οχημάτων, καθώς και ώρες αφίξεων εκτελεστών.

Μάλιστα, αυτό που είχε προκαλέσει εντύπωση τότε από τις αποκαλύψεις των εγγράφων, ήταν πως η Ιντερπόλ έδωσε μέχρι και το σχέδιο δράσης των εκτελεστών, οι οποίοι έκαναν λόγο για «δύσκολο στόχο αλλά εφικτό», καθώς και ακριβείς συνομιλίες μεταξύ προσώπων από την Κύπρο και του «αρχηγού» των Σέρβων εκτελεστών.

Πρώτος στόχος ήταν ο Αλέξης Μαυρομιχάλης, ωστόσο η «δουλειά» χάλασε, αφού ενημερώθηκαν οι εγκέφαλοι ότι το στρατόπεδο των στόχων γνώριζε για τις επικείμενες δολοφονίες.

Οι πληρωμένοι δολοφόνοι είχαν φθάσει στην Κύπρο αρχές Μαρτίου 2016, όπου είχαν συνάντηση με συγκεκριμένα πρόσωπα, ενώ την δεύτερη φορά αφίχθηκαν στο παράνομο αεροδρόμιο των κατεχομένων, περί τα μέσα Απριλίου. Ωστόσο, έφυγαν την ίδια ώρα, αφού πληροφορήθηκαν από τους «δικούς» τους ότι ενημερώθηκε ο πρώτος στόχος αλλά και η Αστυνομία. Μάλιστα, το φως της δημοσιότητας, πέραν των εγγράφων της Ιντερπόλ, είχε δει και βίντεο με την άφιξη των εκτελεστών.

Σύμφωνα με τα σχετικά ντοκουμέντα, η Ιντερπόλ στις 22 Μαρτίου απέστειλε την πρώτη επιστολή στην Αστυνομία, όπου ενημέρωνε για την άφιξη των Σέρβων εκτελεστών, ενώ έδωσε τηλέφωνα με τα οποία οι επίδοξοι δολοφόνοι επικοινωνούσαν με Κύπριους συνεργούς τους. 

Μάλιστα, στο φως της δημοσιότητας βγήκαν συνομιλίες μεταξύ εκτελεστών και Κυπρίων, το σχέδιο δράσης και ταρίφα για τη δολοφονία του Αλέξη Μαυρομιχάλη, που ανερχόταν στις 100 χιλιάδες ευρώ, ενώ πέραν των κακών χειρισμών της Αστυνομίας και τη διαρροή των πληροφοριών, αποκαλύφθηκε ότι μέλος της Δύναμης είχε τηλεφωνήσει κατά λάθος σε ένα από τους Σέρβους εκτελεστές.

Εξού και η Ιντερπόλ κατσάδιασε με επιστολή της τις Κυπριακές Αρχές, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Ενόψει των ανωτέρω, μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η Ιντερπόλ Λευκωσίας και εθνικές αστυνομικές υπηρεσίες της Κύπρου έκαναν σημαντικά λάθη που μαζί με το προφανές σφάλμα του Αστυνομικού της Ιντερπολ Λευκωσίας που τηλεφώνησε στον επικεφαλή των Σέρβων εκτελεστών τίναξε στον αέρα μια έρευνα για την οποία δούλεψε σημαντικός αριθμός αστυνομικών και πρακτόρων τόσο στη Σερβία όσο και σε άλλες χώρες. Παρακαλούμε να μας αποστείλετε το συντομότερο δυνατόν μια έκθεση των αρμόδιων αρχών σχετικά με τη λήψη μέτρων σε αυτήν την περίπτωση με τις κατάλληλες διευκρινίσεις και παρατηρήσεις σχετικά με όλες τις πληροφορίες που υποβλήθηκαν ενώπιον σας  μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων και των πληροφοριών αυτού του μηνύματος.»

cats

Πόρισμα, ευθύνες και κλείσιμο πειθαρχικών

Μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν από την δολοφονία του Φάνου Καλοψιδιώτη, είχαν διοριστεί τον Αύγουστο του 2016, από τον τέως Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές, το πόρισμα των οποίων μελετήθηκε και οι αποφάσεις του Εισαγγελέα δόθηκαν στην δημοσιότητα τον Μάιο του 2017.

Παρά τις πληροφορίες που ήθελαν τους ποινικούς ανακριτές να υποδεικνύουν ποινικά αδικήματα σε βάρος αστυνομικών, ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε μόνο την δίωξη του τέως Υπαρχηγού Ανδρέα Κυριάκου σε σχέση με τη διαρροή έκθεσης που αφορούσε την διαφθορά (σ.σ. η υπόθεση αναστάλθηκε και δεν είχε σχέση με τους χειρισμούς και τις παραλείψεις).

Ωστόσο για τους υπόλοιπους που είχαν εμπλοκή, δηλαδή τον τότε Βοηθό Αρχηγό Επιχειρήσεων, ένα Ανώτερο Υπαστυνόμο και ένα υπαστυνόμο, σχετικά με τη διαχείριση των πληροφοριών που λήφθηκαν από την Interpol Σερβίας το πόρισμα σημειώνει πως δεν τις προσέγγισαν με τη δέουσα σοβαρότητα και παρατηρούνται παραλείψεις και εσφαλμένοι χειρισμοί.

«Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη μελέτη του μαρτυρικού υλικού είναι ότι αν και είχαν ληφθεί συγκεκριμένες και σημαντικές πληροφορίες από τις σερβικές αρχές, εντούτοις αυτές δεν προσεγγίστηκαν με τη δέουσα σοβαρότητα και δεν διερευνήθηκαν επαρκώς, επιμελώς, ή καθόλου. Παρατηρούνται, συναφώς, παραλείψεις και/ή εσφαλμένοι χειρισμοί. Δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη μαρτυρίας που να καταδεικνύει ότι οι πιο πάνω πράξεις και/ή παραλείψεις έγιναν εσκεμμένα, ούτως ώστε να στοιχειοθετούνται ποινικά αδικήματα, πλην όμως συγκεκριμένες πράξεις ή παραλείψεις των προαναφερθέντων αξιωματικών, δυνατόν να συνιστούν πειθαρχικά αδικήματα. Εναπόκειται στον Αρχηγό Αστυνομίας να επιληφθεί».

Ωστόσο, οι πειθαρχικές από τότε παραμένουν στα αζήτητα, ενώ εμπλεκόμενοι αστυνομικοί σήμερα κατέχουν σημαντικές θέσεις, εκ των οποίων ο ένας είναι ο νυν Αρχηγός Αστυνομίας, Θεμιστός Αρναούτης, που κατά τον ουσιώδη χρόνο είχε σχέση με την διαχείριση των πληροφοριών και κατείχε θέση στο ΤΑΕ Αρχηγείου.

Σχετικά με τον αστυνομικό που αντί στην Interpol Σερβίας τηλεφώνησε στους Σέρβους εκτελεστές κατά λάθος, ο Εισαγγελέας είχε αναφέρει πως δεν διαπιστώνεται η διάπραξη ποινικού αδικήματος, ενώ σε ό,τι αφορά τέσσερα μέλη της Αστυνομίας που διατηρούσαν στενές φιλικές σχέσεις με εγκληματικά στοιχεία, η Νομική Υπηρεσία είχε αναφέρει πως υπάρχουν σημαντικά κενά για στοιχειοθέτηση της υπόθεσης. Για αυτό το θέμα το πόρισμα διατυπώνονταν σημαντικές ευθύνες της τότε ηγεσίας της Αστυνομίας που γνώριζε για αυτές τις σχέσεις από το 2011, ποτέ όμως δεν διενέργησε σοβαρή διερεύνηση για τυχών διάπραξη ποινικών ή πειθαρχικών αδικημάτων εκ μέρους τους.

Υπενθυμίζεται πως σε ότι αφορά το θέμα των Σέρβων εκτελεστών, η υπόθεση είχε ανοιχθεί εκ νέου από άλλους ανακριτές και μάλιστα εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης, με κάποιους να συλλαμβάνονται και να οδηγούνται ενώπιον Δικαστηρίου για τις σχεδιαζόμενες δολοφονίες αλλά και για την απόπειρα φόνου του «Σήφη» και του «Τσιάκκα» σε καφετέρια της Λευκωσίας, ανάμεσα στους οποίους και οι εκτελεστές. Ωστόσο στην πορεία του χρόνου, η Νομική Υπηρεσία ανέστειλε τις ποινικές διώξεις και προχώρησε σε απελάσεις.

Έλεγαν στον Καλοψιδιώτη πως δεν απειλείται ακόμη και... μετά την δολοφονία του

Πέραν των αποκαλύψεων που αφορούσαν τους χειρισμούς της Αστυνομίας, μετά την δολοφονία του Φάνου Καλοψιδιώτη, το φως της δημοσιότητας είδε επιστολή που απέστειλε η Αστυνομία, η οποία τον ενημέρωνε πως δεν κινδυνεύει, ενώ ήταν ήδη νεκρός.

Συγκεκριμένα, στις 30 Ιουνίου 2016, μια βδομάδα μετά το φονικό, η Αστυνομία απάντησε σε επιστολή του Φάνου Καλοψιδιώτη που απέστειλε ένα μήνα προηγουμένως, στις 30 Μαΐου 2016, με θέμα «πιθανή δολοφονική ενέργεια» σε βάρος του.

Ωστόσο, 23 μέρες μετά ο επιχειρηματίας έπεσε νεκρός, ενώ μια εβδομάδα αργότερα η Αστυνομία του απάντησε πως οι απειλές δεν είχαν σχέση με τον ίδιο.

122704

Καταδικάστηκε η Κυπριακή Δημοκρατία

Με βάση όλα τα πιο πάνω, η οικογένεια του δολοφονηθέντα καταχώρησε αγωγή κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία στην βάση της μαρτυρίας που κατατέθηκε, καταδικάστηκε σε αποζημιώσεις συνολικού ύψους 60 χιλιάδων ευρώ, συν τόκοι που υπολογίζονται από το 2016, οπότε διαπράχθηκε η δολοφονία.

Το γεγονός επιβεβαίωσε αρμόδια πηγή από την Νομική Υπηρεσία, η θέση της οποίας ενώπιον Δικαστηρίου ήταν πως «δεν παραβίασε την θετική υποχρέωση της προστασίας της ζωής». Θέση την οποία απέρριψε το Δικαστήριο, αφού λαμβάνοντας τα όσα προηγήθηκαν, έκρινε πως το κράτος είχε υποχρέωση να προστατεύσει το θύμα, ως πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ υπέδειξε πως υπήρχε κίνδυνος, αλλά η Αστυνομία δεν προέβη στα δέοντα βήματα.

Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση, αφού επισφραγίστηκαν οι παραλήψεις της Αστυνομίας αλλά και οι λανθασμένοι χειρισμοί των εμπλεκομένων στων όσων προηγήθηκαν, η οποία μελετήθηκε από την Νομική Υπηρεσία, που κατέληξε πως δεν υπήρχαν περιθώρια έφεσης, εξου και δεν ασκήθηκε.

Δειτε Επισης

Εντός της ημέρας αναμένεται η έβδομη ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους
Χρονιά των εγκληματιών το 2024-Στα ύψη οι εμπρησμοί και βόμβες, αυξήθηκαν ραγδαία ληστείες και κλοπές
Ανομβρία και παγετός δημιουργούν πονοκέφαλο στους αγρότες-Όλα συνηγορούν σε αύξηση των τιμών
Μπαίνουν οι βάσεις για κάλυψη του τεράστιου κενού στον τομέα της Ψυχικής Υγείας-Έτοιμο το σχέδιο δράσης
Μια πειθαρχική στον πάγο για Κατσουνωτό από 2023, σε εκκρεμότητα το ορφανό θανατηφόρο-Το ιστορικό και η θέση της Αστυνομίας
Συναγερμός στο Βερολίνο-Επίθεση με μαχαίρι στο κέντρο, διέφυγε ο δράστης
Οι συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων
Αρχίζει εκστρατεία ενημέρωσης το Υπουργείο Μεταφορών για ανακλήσεις οχημάτων λόγω αερόσακων
Άδειασε ξανά τον Ζελένσκι ο Τραμπ-«Δεν είναι πολύ σημαντική η παρουσία του στις συνομιλίες»
Volt: Εκθέτει Υπουργό και Κυβέρνηση η απόφαση για προαγωγή Κατσουνωτού