Νομοσχέδιο που ενισχύει τον ενεργό ρόλο των πολιτών στη δημόσια ζωή ενέκρινε το Υπουργικό

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη το νομοσχέδιο με τίτλο "Ο περί της Πρωτοβουλίας Πολιτών Νόμος του 2025", που θα επιτρέπει στους Κύπριους πολίτες να αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο και να παρεμβαίνουν στη δημόσια ζωή.

Ο Επίτροπος του Πολίτη Παναγιώτης Παλατές δήλωσε ότι οι πολίτες θα μπορούν να διαμορφώσουν νέες πολιτικές, που θα προκύπτουν μέσα από την ίδια την κοινωνία των πολιτών, με βάση τις καθημερινές τους ανάγκες.

Εξήγησε ότι πρόκειται για νομοσχέδιο, το οποίο είχε κατατεθεί και από την προηγούμενη Kυβέρνηση το 2017 "και σήμερα το επαναφέρουμε με τροποποιήσεις και βελτιωτικές πρόνοιες, έτσι ώστε να γίνει πιο πρακτικό και πιο ευέλικτο όσον αφορά στον Κύπριο πολίτη".

Οι τροποποιήσεις αφορούν τον διαχωρισμό της διαδικασίας σε δύο βασικά σκέλη, το πρώτο θα ενεργοποιείται όταν θα συλλέγονται 500 υπογραφές για οποιαδήποτε πρόταση καταθέτει ο πολίτης και θα υποχρεώνει το εκάστοτε Υπουργείο να δίνει δεόντως αιτιολογημένη απάντηση αναφορικά με τις ενέργειες, στις οποίες η Κυβέρνηση προέβη ή σκοπεύει να προβεί και θα ενημερώνει γραπτώς τον πολίτη για το εκάστοτε θέμα.

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, στο οποίο θα απαιτούνται 5.000 υπογραφές, το εκάστοτε Υπουργείο, στο οποίο θα αναφέρεται η συγκεκριμένη πρόταση, θα υποχρεούται να μπει σε διευρυμένη δημόσια διαβούλευση και ακολούθως να ενημερώνει τον πολίτη αναφορικά με την εξέλιξη και τις διαδικασίες που θα προκύπτουν όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Δειτε Επισης

Πυρά Τραμπ σε Μακρόν-«Δεν έχει ιδέα γιατί έφυγα από την G7, πάντα κάνει λάθος και αναζητά δημοσιότητα»
Οι ΗΠΑ προτείνουν συνομιλίες στο Ιράν για κατάπαυση του πυρός με Ισραήλ και το πυρηνικό του πρόγραμμα
Από τα πυρηνικά του Ιράν, στα σχέδια του Ισραήλ για καθεστωτική αλλαγή στην Τεχεράνη
Ιρανός πρέσβης στον ΟΗΕ: Το Ιράν άσκησε το εγγενές του δικαίωμα στην αυτοάμυνα, συνένοχες οι ΗΠΑ
Πέντε τραυματίες από την άγρια συμπλοκή με ρόπαλα και ξύλα στην Πάφο-Καταζητούνται τρία πρόσωπα
LIVE: Μαίνεται για πέμπτη μέρα η σύγκρουση Ισραήλ και Ιράν-Φόβοι για εμπλοκή των ΗΠΑ μετά τα μηνύματα Τραμπ
Καταδίωξη με πυροβολισμούς στη Λεμεσό-Εντοπίστηκε εκρηκτικός μηχανισμός
Βέτο σε μέλη ΔΣ δημόσιου οργανισμού να διεκδικήσουν θέση Γενικού Διευθυντή θέλει να βάλει η Βουλή
Με τις ίδιες προϋποθέσεις του ανεργιακού το κατά χάριν επίδομα σε γονείς παιδιών με σοβαρές ασθένειες
Μετά τον Ασπρόκρεμμο, μεγάλη ανησυχία και για το Κούρη-Τραγική η κατάσταση σε όλα τα φράγματα